Negen maanden op, negen maanden af?! Tussen alle luiers verschonen, slaapgebrek en het jongleren met een stuk of tien ‘moetjes’ voelen sommige vrouwen zich jaren na de bevalling nog steeds niet helemaal zichzelf.
Lees verder onder de advertentie
Uitgeput, snel geïrriteerd en een menstruatiecyclus die nog steeds niet op peil is. Merel (40) is moeder van twee kids (6 en 2) en weet er alles van.
Compleet uit balans
“Na mijn eerste bevalling wilde ik zo snel mogelijk weer in de flow komen. Dus dook ik negen maanden lang, tijdens mijn zwangerschap, head-first in de wereld van hormonen. Ik dacht echt dat ik het allemaal wel snapte, maar boy oh boy, was I wrong! Ondanks mijn brave eet- en leefgewoonten, voelde ik me compleet uit balans. Toen mijn oudste negen maanden oud was, was ik nog steeds niet helemaal mezelf. Ik was doodmoe, humeurig, en dat leidde tot flinke ruzies thuis.”
Terwijl een vriendin informeerde naar Merels welzijn en dat van de kleine, de typische postpartum vragen, bracht de derde vraag Merel aan het denken. “Hoe loopt het eigenlijk met jullie relatie?” Dat was een eye-opener voor Merel. “Ik had er eigenlijk nooit echt over nagedacht, dat er zoveel veranderingen kunnen optreden in je relatie na de bevalling. Niet alleen door de komst van een kleintje, maar vooral omdat je als vrouw zelf zo drastisch verandert.”
Lees verder onder de advertentie
Terug naar jouw ik
Diep gedoken in de wereld van hormonen, deelde Merel haar verhaal met andere moeders die zich in haar herkenden. Nieuwbakken moeders snakten naar begeleiding en support. Als voormalig fysio- en manueeltherapeut was Merel altijd al bezig geweest met het verbeteren van de gezondheid van anderen, maar nu gooide ze het over een andere boeg. “Mijn missie? Vrouwen terug naar hun ‘ik’ brengen.”
Lees verder onder de advertentie
Bij haar tweede zwangerschap kon Merel al haar opgedane kennis inzetten. “Wat een verschil merkte ik! Tijdens de zwangerschap, het herstel en daarna.” Met deze inzichten op zak opende ze De Hormoonkliniek. “Elke vrouw die hier binnenstapt heeft haar eigen verhaal, maar één ding hebben moeders gemeen: ze voelen zich moe en zijn de connectie met zichzelf kwijt.” Merel benadrukt dat ze vaak uitgeput zijn door slaapgebrek, hun best doen om gezond te eten en te leven, maar helaas zijn hun hormonen niet in balans.
Hormonale disbalans
Hoe kun je een hormonale disbalans herkennen? “Let op veranderingen in je huid, nagels en haar – ze lijken niet meer zo mooi als voorheen. Misschien valt je ook op dat er wat meer lichaamsbeharing opduikt dan normaal. Als je elke maand vlak voor je menstruatie in de clinch ligt of aan je relatie begint te twijfelen, wijst dat sterk op hormonale schommelingen. PMS-symptomen en een onregelmatige cyclus, kunnen wijzen op een hormonale disbalans. En als de weegschaal steeds hoger klimt, kan dat ook een signaal zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe pak je dat aan?
Maar hoe pak je dat aan? “Begin met een goede nachtrust, dat is echt de basis. Zorg ervoor dat je bord gevuld is met voldoende groenten en fruit (denk aan 500 gram groenten en twee stuks fruit per dag). Vergeet niet de gezonde vetten, zoals noten, avocado’s en vette vis. Kijk ook eens naar je eetmomenten op een dag – beperk het tot drie. Vermijd zo veel mogelijk snacken om glucosepieken te voorkomen. Koezuivel is een hormoonverstoorder en ontstekingsbevorderende stof doordat het de natuurlijke hormonen van de koe bevat en soms ook toegevoegde hormonen. Bovendien zit er caseïne in zuivel, een verslavend stofje dat de neurotransmitters beïnvloed.Ja, zelfs dat kleine beetje in je cappuccino kun je beter laten staan! En denk niet dat cola zero een betere keuze is, het is net zo slecht als gewone cola.”
Lees verder onder de advertentie
Stress is funest
“Hydrateer jezelf goed: drink minstens twee liter water per dag. Beweeg regelmatig, het liefst drie keer per week, bij voorkeur in de ochtend of middag. Dit helpt je cortisolniveaus te reguleren, aangezien ze tijdens het sporten pieken en ’s avonds moeten dalen. Kies huidverzorgingsproducten die zo puur zijn dat je ze zou kunnen eten of drinken. Als je denkt: “Dat zou ik nooit eten,” onthoud dan dat je het netzogoed in je lichaam stopt als het op je huid wordt aangebracht. Tot slot is stress funest. De voorstof van het stresshormoon staat namelijk in verbinding tot het vrouwelijk geslachtshormoon. Cruciaal dus om stress te vermijden of goed met stress leren omgaan.”
Lees verder onder de advertentie
Hormonen op maat
Hoewel gezonde voeding een belangrijk fundament vormt, gaat Merel nog veel verder. Ze biedt op maat gemaakt advies, afgestemd op individuele behoeften en situaties, of het nu gaat om een prille kinderwens of omgaan met langdurige stress. Van het aanbevelen van de juiste voedingssupplementen tot het opstellen van praktische boodschappenlijsten, en zelfs het samen ontdekken van een sport die bij je past, Merel staat klaar om te helpen. Want in haar visie is er altijd ruimte voor verbetering.
Zo stapte een moeder met twee jonge kids binnen bij Merel’s praktijk. Haar partner had haar een traject cadeau gedaan (want, ruzies thuis), en hoewel ze wat sceptisch was, wilde ze geen gegeven paard in de bek kijken. Merel luisterde naar haar verhaal: de vermoeidheid, de darmklachten, de spanningen thuis. Maar na vier weken, toen ze elkaar opnieuw spraken, was er een totale ommekeer. “Oh Merel, ik voel me zoveel beter,” snikte ze. “Af en toe nog wat pijn in mijn buik, nog steeds niet de perfecte menstruatie, maar ik ben gewoon een totaal ander persoon geworden.”
Altijd progressie
“Haar energie gedurende de dag was aanzienlijk toegenomen, ze voelde zich niet langer uitgeput na een lange werkdag en de quality time met haar kinderen ’s avonds verliep soepeler dan ooit tevoren.”, deelt Merel. Ze legt uit dat er bij aanvang van een traject altijd een meting plaatsvindt, na acht weken leven volgens plan volgt de tweede meting. “Het is nog nooit voorgekomen dat de laatste meting slechter was dan de eerste.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.