Herinner je je nog hoe je vroeger eindeloos buiten speelde? Hutten bouwen, skelteren, touwtje springen en verstoppertje spelen tot het echt té donker werd en je moeder je met een strenge stem naar binnen riep. Tegenwoordig is dat anders: kinderen zitten veel vaker achter een scherm.
Lees verder onder de advertentie
Onze kinderen zitten vaker binnen en nee, dat is niet omdat de straatlantaarns eerder aangaan. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat in 2022 nog 80% van de kinderen regelmatig buiten speelde, maar in 2024 is dat nog maar 68%. Terwijl ze er juist zo blij van worden. Wat is er aan de hand? En nog belangrijker: hoe krijgen we ze weer met die knietjes in het gras?
Lees verder onder de advertentie
De schermen winnen
De grootste concurrent van buitenspelen heeft een touchscreen en maakt een geluidje als er een bericht binnenkomt. In 2024 spenderen kinderen gemiddeld 100 minuten per dag achter een scherm. En ja, driekwart van de ouders zegt dat dit wel zo lekker rustig is. Maar ironisch genoeg ziet slechts de helft van die ouders dat hun kind er daadwerkelijk rustiger van wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de overvolle agenda’s. School, sport, muziekles, kinderfeestjes. Het is een wonder als er nog tijd overblijft voor een ouderwets potje tikkertje.
Niet alleen schermen, maar ook ouderlijke zorgen houden kinderen binnen. “Ga jij maar lekker zonder toezicht buiten spelen”, klinkt in deze tijd een stuk minder relaxed dan vroeger. Begrijpelijk, maar het betekent wel dat buitenspelen soms afhankelijk is van of ouders tijd hebben om mee te gaan. En dan hebben we nog de bebouwing. Speeltuinen verdwijnen en grasveldjes worden parkeerplaatsen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom buitenspelen een zo belangrijk is
Oké, we weten dat buitenspelen leuk is, maar wist je dat het ook erg goed is voor de ontwikkeling van je kind? Goed voor motoriek, ogen en hersenen, helpt ze ontspannen, ervaren minder stress en betere sociale skills. Buiten verzinnen kinderen hun eigen spelletjes, leren ze samenwerken en gebruiken ze hun fantasie. Kortom: minder scherm, meer skills.
Gelukkig is er hoop. Met een paar slimme trucjes kun je de drempel naar buiten een stukje lager maken.
Schermtijd? Stel grenzen. Spreek af hoe lang ze op schermen mogen en bied iets beters aan. Een speeltuintrip, een speurtocht of een potje verstoppertje.
Zorg voor een vette speelomgeving. Trampoline in de tuin, klimrek in de buurt. Volgens Paul Schmidt van JungleGym.nl zijn speeltoestellen in de tuin een hit bij ouders. Veilig, dichtbij en je hoeft zelf niet continu op te letten. Win-win.
Maak buitenspelen een gewoonte. Na school of na het eten. Jas aan en naar buiten. Het helpt als je zelf meedoet. Een rondje wandelen of een potje voetbal zorgt voor instant motivatie.
Laat ze samen spelen. Buiten spelen is leuker met vriendjes. Plan een speeldatum, organiseer een schattenjacht of een miniglijbaanrace in de speeltuin.
Buiten spelen heeft zoveel voordelen voor de gezondheid van je kind. Benieuwd hoe het ook kan helpen om de kans op astma en allergieën te verkleinen? Lees hier meer.
Gratis Mombag!
Jouw nieuwe everyday bag, nu gratis bij een Kek Mama abonnement
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).