‘Basisschoolkinderen zijn steeds vaker overspannen’

16.04.2018 06:22
kinderen-steeds-vaker-overspannen

Niet alleen volwassenen hebben last van burn-out klachten, ook bij kinderen komt stress steeds vaker voor. Dat meldt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) aan de NOS.

Volgens projectleider Inge Oreel van het NCJ komen stressklachten vooral voor bij kinderen die van de basisschool naar de middelbare school gaan.

 

‘Veel huiswerk’

Ook bij Fleur, die al op haar negende overspannen raakte, was dit het geval. “Vroeger konden we buiten spelen, maar nu krijgen we al veel huiswerk”, vertelt ze. “Ook op de basisschool om alvast te wennen aan de middelbare school, want daar zou het nog meer worden zeiden ze de hele tijd. Op een gegeven moment komt alles eruit. Je kan dan alleen nog maar huilen en denken dat iedereen tegen je is. Ik wilde alleen nog maar op bed liggen.”

 

Lees ook
Maya (10) mag geen huiswerk maken van moeder: ‘Ze moet gewoon kind kunnen zijn’ >

 

‘Druk om te presteren’

Het NCJ maakt zich grote zorgen. Oreel: “Kinderen hebben veel last van stress en voelen een steeds grotere druk om te presteren. Op school, in sport en op sociaal gebied: ze moeten overal goed in zijn.” Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer herkent dit verhaal: “Uit de vragenlijst die duizenden kinderen en jongeren in 2016 hebben ingevuld, blijkt ook dat kinderen en jongeren massaal last hebben van stress.” Later dit jaar start ze daarom met een onderzoek naar stress en werkdruk bij kinderen.

Het hele verhaal van Fleur lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >