Of je het nu gebruikt voor vieze babybilletjes of de plakkerige handen van je peuter, de kans is groot dat je als ouder dagelijks vochtige doekjes in handen hebt voor een snelle opfrisbeurt. Maar daar wil het kabinet nu een einde aan maken. Staatssecretaris Jansen van Milieu pleit namelijk voor een verbod op de wegwerpdoekjes.
Lees verder onder de advertentie
Het probleem zit ‘m in het plastic dat in veel vochtige doekjes zit verwerkt. Het materiaal breekt niet af en zorgt voor flinke schade aan het riool en het milieu. Veel mensen spoelen de doekjes door het toilet, waardoor er gigantische proppen ontstaan die de rioolpompen verstoppen. En die schade blijkt een grote kostenpost, schrijft de staatssecretaris in een Kamerbrief. Het ontstoppen van het rioolsysteem kost de maatschappij namelijk jaarlijks tussen de 22 en 55 miljoen euro.
Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, belanden de doekjes ook op plekken waar je ze liever niet ziet. Denk aan parken, straten en stranden. Ze vergaan niet en moeten met de hand worden opgeruimd. Nét als je lekker met de kids zandkastelen bouwt of aan het picknicken bent, stuit je dus zomaar op een rondslingerend babydoekje. Niet ideaal.
Lees verder onder de advertentie
Toegenomen populariteit
Volgens Staatssecretaris Jansen is het technisch gezien mogelijk om vochtige doekjes te produceren die geen kunststof bevatten. “Hoewel dit momenteel nog duurder is dan doekjes met kunststof, zijn er steeds meer partijen die overstappen naar plasticvrij.”
Ook zegt de staatssecretaris dat de populariteit van de vochtige doekjes afgelopen decennia behoorlijk is toegenomen. “Ze worden gebruikt in de sanitaire omgeving, op de werkvloer, in het huishouden, als snoetenpoetsers en billendoekjes en ze hebben door het gebruiksgemak in veel gevallen alternatieven als herbruikbare of papieren doekjes vervangen”, schrijft hij in de Kamerbrief.
Er is dus een plan om deze doekjes te verbieden, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. De waterschappen en de Stichting Rioned dringen al langer aan op een Europees verbod, maar er is nog geen concreet termijn.
Lees verder onder de advertentie
Francis tilde de populariteit van billendoekjes naar een nóg hoger niveau en kocht tijdens haar zwangerschap een heuse billendoekjesverwarmer. Of het een top of een flop was lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).