Of je het nu gebruikt voor vieze babybilletjes of de plakkerige handen van je peuter, de kans is groot dat je als ouder dagelijks vochtige doekjes in handen hebt voor een snelle opfrisbeurt. Maar daar wil het kabinet nu een einde aan maken. Staatssecretaris Jansen van Milieu pleit namelijk voor een verbod op de wegwerpdoekjes.
Lees verder onder de advertentie
Het probleem zit ‘m in het plastic dat in veel vochtige doekjes zit verwerkt. Het materiaal breekt niet af en zorgt voor flinke schade aan het riool en het milieu. Veel mensen spoelen de doekjes door het toilet, waardoor er gigantische proppen ontstaan die de rioolpompen verstoppen. En die schade blijkt een grote kostenpost, schrijft de staatssecretaris in een Kamerbrief. Het ontstoppen van het rioolsysteem kost de maatschappij namelijk jaarlijks tussen de 22 en 55 miljoen euro.
Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, belanden de doekjes ook op plekken waar je ze liever niet ziet. Denk aan parken, straten en stranden. Ze vergaan niet en moeten met de hand worden opgeruimd. Nét als je lekker met de kids zandkastelen bouwt of aan het picknicken bent, stuit je dus zomaar op een rondslingerend babydoekje. Niet ideaal.
Lees verder onder de advertentie
Toegenomen populariteit
Volgens Staatssecretaris Jansen is het technisch gezien mogelijk om vochtige doekjes te produceren die geen kunststof bevatten. “Hoewel dit momenteel nog duurder is dan doekjes met kunststof, zijn er steeds meer partijen die overstappen naar plasticvrij.”
Ook zegt de staatssecretaris dat de populariteit van de vochtige doekjes afgelopen decennia behoorlijk is toegenomen. “Ze worden gebruikt in de sanitaire omgeving, op de werkvloer, in het huishouden, als snoetenpoetsers en billendoekjes en ze hebben door het gebruiksgemak in veel gevallen alternatieven als herbruikbare of papieren doekjes vervangen”, schrijft hij in de Kamerbrief.
Er is dus een plan om deze doekjes te verbieden, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. De waterschappen en de Stichting Rioned dringen al langer aan op een Europees verbod, maar er is nog geen concreet termijn.
Lees verder onder de advertentie
Francis tilde de populariteit van billendoekjes naar een nóg hoger niveau en kocht tijdens haar zwangerschap een heuse billendoekjesverwarmer. Of het een top of een flop was lees je hier.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.