Gebruik jij billendoekjes ook voor alles en nog wat? Dan wil je dit écht even lezen

13.07.2023 21:29

Moeders en billendoekjes; het beste duo sinds mes en vork. Gebruik jij de billendoekjes ook voor  alles en nog wat? Dat is blijkbaar niet zo’n goed idee.

Waar moeders en hun kroost gaan, gaan de pakjes billendoekjes. Persoonlijk gebruik ik ze overal voor. Vieze billen, vieze snoet, plakhandjes, voor éven over de commode of de kinderstoel. En wie weet pak ik de keukentafel ook nog wel mee.

Toxische stoffen

Ik blijk overigens niet de enige te zijn want uit onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat 80 procent van de ouders deze doekjes ook gebruikt voor andere dingen dan alleen billen poetsen. Volgens toxicoloog Hester Hendriks kunnen we dat maar beter niet doen en ze vooral alleen gebruiken voor de billen.

Lees ook: ‘Dit moet je meenemen als je een dagje weggaat met je kleuter’

“Naast onder andere aloë vera, viscose en water, bevatten billendoekjes vaak ook geurstoffen zoals geraniol of limoneen. Sommige baby’s, kinderen en ook volwassenen kunnen een allergie hebben voor deze geurstoffen”, legt ze uit. “Bij het gebruik van billendoekjes is het goed om er bewust van te zijn dat billendoekjes qua samenstelling niet geproduceerd zijn voor aanraking met de slijmvliezen in de mond. Baby’s hebben veel hand-mond-contact, dus gebruik de doekjes liever niet als snoetenpoetsers of om handjes schoon te maken. Zo voorkom je dat je kind onnodig aan chemische stoffen wordt blootgesteld.”

Ook geen vervanging voor de schoonmaakdoekjes 

Ook raadt ze het af om de billendoekjes te gebruiken voor het schoonmaken van bijvoorbeeld het aankleedkussen, de commode, vloer, speelgoed en kinderstoel. “Billendoekjes laten een vettige laag achter waar bacteriën in kunnen groeien. Door het vele hand-mond-contact kunnen kleine kinderen ook deze bacteriën binnenkrijgen.” 

Oh, oeps. En ik dacht nog wel drie vliegen in één klap te slaan. Voortaan dus gewoon weer een pak snoetenpoeters halen én gewoon een schoon vaatdoekje over de stoel.