Redacteur Melanie is getrouwd met Maurits, moeder van Saar (1), zwanger van haar tweede kindje en leeft in een georganiseerde chaos van luiers en dreumesdrama.
Lees verder onder de advertentie
Als moeder van een dreumes moet ik bekennen: het leven is tegenwoordig een aaneenschakeling van kruimels, vlekken en verdwaalde rozijntjes. Voeg daar een tweede zwangerschap aan toe en je hebt het perfecte recept voor huishoudelijke chaos. Hoewel één aankoop (dit keer niet van mij, maar van manlief) daar enorm veel verandering in heeft gebracht: de robotstofzuiger.
Lees verder onder de advertentie
Robbie de robotstofzuiger
Maurits heeft een neus voor nieuwe snufjes. Als er een apparaat op de markt komt dat belooft je leven makkelijker te maken, dan staat het binnen no-time in ons huis. Vaak rol ik dan nog net niet met mijn ogen als ik zie dat de postbezorger de zoveelste gadget bij ons thuis heeft afgeleverd. Maar de robotstofzuiger? Die prijs ik oprecht de hemel in.
Een paar maanden geleden bestelde hij Robbie. Ja, zo noemen we onze high-tech huishoudelijke hulp tegenwoordig. Onze dochter ontdekte rond die periode dat ze de woonkamer kon ontdekken door te kruipen en het idee dat Saar met haar kleine handjes door de plakkaten stof zou voortbewegen gaf ons de kriebels. Niet alleen Saar is het excuus van onze robotstofzuiger, hoor. Ik moet ook gewoon eerlijk bekennen dat ik na een lange werkdag nog maar weinig energie over heb voor het huishouden. Laat staan om te dweilen, te stofzuigen of om op handen en knieën te speuren naar broodresten die onze dreumes vakkundig tussen de meubels heeft gegooid.
Zegen voor zwangeren
Enfin, de robotstofzuiger dus. Zodra Saar op bed ligt en wij haar speelgoed van de grond hebben geraapt, rijdt hij trouw zijn rondje door de hal, de woonkamer en de keuken. Hij stofzuigt én dweilt, zonder dat ik ook maar een spier hoef te verrekken.
Maurits kennende moest hij natuurlijk de boel optimaliseren met een geniale extra functie waarvan ik niet wist dat ik het nodig had: een ‘lokale reinigingsmodus’. Nadat onze dochter heeft gegeten in haar kinderstoel (lees: voedselgevecht), stuurt hij de robotstofzuiger met één druk op de knop naar precies die ene smeerzone waar de yoghurtspetters en broodkruimels binnen vijf minuten als sneeuw voor de zon verdwijnen. En geloof me, omdat mijn zwangere buik inmiddels het formaat heeft van een skippybal, is dat écht een zegen. Bukken om de grond te boenen? Dat doe ik allang niet meer. Ik laat alles aan Robbie over.
Lees verder onder de advertentie
Redding voor het huishouden
Dus ja, van alle gadgets die mijn man de afgelopen jaren in huis heeft gehaald, is dit by far de beste investering. Sterker nog: nu ik dit schrijf rijdt Rico, onze tweede robotstofzuiger, op de eerste etage om de plukken stof onder ons bed op te zuigen en rijdt ie via de overloop naar de kinder- en babykamer om de boel weer te dweilen en speelproof te maken. Ik moet dus eerlijk bekennen dat deze aankoop ons huishouden heeft gered. Overdreven? Misschien. Maar het gemak is zo groot en het gevoel van een schoon en stofvrij huis zó fijn dat ik mij afvraag of Saar mij ooit nog met een stofzuigerslang in de weer gaat zien.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).