‘Mijn zoon sloeg een jongetje vol op zijn neus, omdat hij zijn traktatie niet lekker vond’

29.04.2023 06:11
jongste-kind-vervelendste

Heb je je uiterste best gedaan om van je kind een sociaal en ruimdenkend wezen te maken, maakt je schatje een opmerking die die hele opvoeding teniet lijkt te doen.

Eva (43), moeder van Milou (8).

“Gezellig keuvelend met onze vakantievrienden liepen we richting de boulevard toen we een brug passeerden waaronder daklozen een paar krakkemikkige tenten hadden opgezet. Met grote ogen keek onze dochter ernaar. Ik dacht dat ze ervan onder de indruk was en misschien in huilen uit zou barsten bij het zien van zulke trieste omstandigheden, eigenlijk bereidde ik me er al op voor dat ik haar moest troosten of geruststellen. Maar niets van dit alles.

“Ooooh! Dus híer wonen de losers!”

Keihard riep Milou over straat: ‘Ooooh! Dus híer wonen de losers!’ Ik schaamde me rot voor zulk dedain en siste haar toe dat ze echt niet zulke nare dingen mocht zeggen. Tot op de dag van vandaag snap ik niet hoe ze hierbij kwam, mijn man en ik praten nooit zo over andere mensen. Het enige geluk is dat de passerende Spanjaarden haar toch niet konden verstaan.”

Veel te langzaam

Nina (37), moeder van Samuel (10).

“Goed, ik was vrij gehaast en kortaf toen ik Samuel op pad stuurde om bij de bakker brood te halen. De vrouw die daar werkt is nogal chagrijnig en bovenal traag, dus ik gaf Samuel het geld met de opdracht: ‘Een halfje bruin, en snel een beetje.’

Na een kwartier kwam hij aangeslagen weer thuis. Geschrokken vroeg ik wat er gebeurd was. Had hij iets gedaan of gezegd? Wat bleek: in zijn kinderlijke naïviteit had Samuel exact mijn woorden herhaald tegen de bakkersvrouw: ‘Een halfje bruin, en snel een beetje!’ Woest was de vrouw geworden, ze had zelfs de winkel voor de rest van de dag dichtgegooid na Samuels bezoekje. De volgende dag ben ik langsgegaan om het uit te leggen. Ze kon er niet om lachen.”

Lees ook – ”Nee, mama, niet slaan’, riep hij op het schoolplein’ >

Kleine Rambo

Isa (38), moeder van Mees (7) en Philou (4).

“Als kind ben ik veel gepest. Ik was verlegen, durfde niet van me af te bijten en liet over me heen lopen. Kortom, ik was het perfecte slachtoffer. En ergens neem ik het mijn ouders kwalijk, want zij leerden me om altijd lief te zijn en dat je problemen oplost door te praten. Prima uitgangspunt, maar bij sommige etterbakken werkt dat gewoon niet.

Tegen Mees heb ik altijd gezegd dat hij voor zichzelf moet opkomen en moet terugslaan als iemand hem pijn doet. Dat hij dit iets te letterlijk opnam, bleek wel toen ik door zijn juf op het matje werd geroepen. Mees had een jongetje uit zijn klas vol op zijn neus geslagen omdat deze knul zijn traktatie niet lekker had gevonden. Mees verklaarde dat hij dat ‘pijnlijk’ had gevonden. Ik heb mijn kleine Rambo fijntjes uitgelegd dat ik dit toch echt niet had bedoeld met mijn zogenaamd opvoedkundige advies.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.