Duur geintje: ‘Daar ging ze, naar de bakker, helemaal alleen’

30.12.2022 11:39
dat ging ff mis alleen naar bakker Beeld: Getty Images

Elke maand vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Liesbet (36), getrouwd met Kevin (40), moeder van Wout (11) en Hebe (8).

“Onze kinderen zijn niet verlegen of op hun mondje gevallen. We vinden het heel belangrijk dat ze zelfstandig leren zijn en vooral dat ze beleefd zijn. We sturen hen dan ook regelmatig zelf om een boodschap bij de buurtsupermarkt. Als beloning voor hun taakjes mogen ze soms een extraatje voor zichzelf meenemen. Een donut, een (ontbijt)koek of een ijsje.

Loslaten

Hebe, onze jongste, mocht vaak met haar grote broer mee naar de bakker om de hoek en telde de maanden af tot ze eindelijk ook helemaal alleen mocht gaan. We hadden namelijk afgesproken dat ze hiervoor zeven jaar moesten zijn. Ze moeten toch de straat over en het is voor ons ouders wel weer een stukje loslaten.

Die eerste keer dat Hebe alleen op pad mocht om een gesneden volkorenbrood te kopen, voelde ze zich supergroot en trots. Omdat wij net zo trots waren, hadden we haar gezegd dat ze ook iets lekkers voor zichzelf mocht uitkiezen. Dat had ze toch al vaker met grote broer Wout gedaan, dus had ik er verder niet bij stilgestaan. Ik gaf haar mijn betaalkaart mee en zwaaide haar enthousiast uit in de deuropening.

Lees ook – Dat ging ff mis: ‘De juf keek bedenkelijk toen mijn dochter de klas in kwam’ >

Iets lekkers

Na ongeveer een kwartier kwam ze terug. Ze had het brood in de tas en een enorme doos in haar handen. Wat bleek: ze had een chocoladetaart voor acht personen uitgezocht, à 26 euro. Ik had immers gezegd dat ze iets lekkers mocht uitkiezen en deze taart zag er nou eenmaal verrukkelijk uit.

De bakker keek er niet van op. Ze kennen ons. Als we visite krijgen of een verjaardag hebben bestel ik meestal op voorhand gebak, maar het is ook weleens voorgevallen dat ik last minute nog iets ga halen als er onverwacht bezoek komt. Ze dachten waarschijnlijk dat Hebe een spoedbestelling kwam halen. Mijn man en ik hebben er eens goed om gelachen, maar zijn nu altijd heel duidelijk wat ze wel of niet mogen kiezen.”

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.