Onderzoek: een derde van ouders weet niet wat hun kind doet op een beeldscherm

04.04.2017 09:26
onderzoek-kind-beeldscherm

Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een beeldscherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kroost dan ziet, blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media 2017.

Het zijn vooral YouTube-filmpjes waar peuters en kleuters zonder ouderlijk toezicht naar kijken.
 

Slaapkamer

De tv is het populairste scherm voor kinderen (82%), gevolgd door de tablet (64%). Ook de smartphone wordt veel gebruikt: 37% van de peuters en kleuters kijkt er thuis filmpjes op of speelt een spelletje. 3% van de kinderen tot en met zes jaar heeft al een televisie op hun slaapkamer staan.
 

Lees ook
5 tips om jouw kind online te beschermen

 

‘Verontrustend’

Opvoedexpert Krista Okma vindt het aantal jonge kinderen met een tv op de slaapkamer verontrustend: “Als je je peuter of kleuter op zijn slaapkamer tv laat kijken, dan is het lastig om in de gaten te houden waar hij of zij naar kijkt. Jonge kinderen hebben nog begeleiding nodig, ze snappen niet dat wat zij zien op tv, niet echt is. Het is voor de ontwikkeling van je kind beter als je bijvoorbeeld bij enge beelden direct kunt uitleggen dat die niet echt zijn.”
 

Filters

Verder blijkt dat bijna tweederde van de ouders moeite heeft met het instellen van filters en parental controls. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld voorkomen dat hun kind met seksueel getinte content wordt geconfronteerd of te lang gebruikmaakt van het scherm. Okma raadt zo’n instelling zeker aan: “Vooral nu we weten dat veel ouders hun peuters en kleuters YouTube-filmpjes in hun eentje laten kijken. Met filters voorkom je dat je kind verkeerde filmpjes ziet, terwijl jij staat te koken.”