‘Moet ik mijn zoon (4) bij een andere school inschrijven, omdat ze verplichte uitjes hebben?’

26.08.2019 09:21
Els en Do verplichte schooluitjes Beeld: Shutterstock

Mijn zoon, vier jaar, mag naar de basisschool. Bij de intake vertelde de directrice dat haar leerlingen jaarlijkse uitjes zonder ouders hebben. In groep drie blijven ze een nacht weg met de klas. In groep zes worden het twee nachten, in groep zeven drie nachten, in groep acht vier nachten. Ik protesteerde. Nu vindt de directrice dat ik een andere school moet kiezen. Heeft ze gelijk?

Els en Do: U denkt nogal ver vooruit en mogelijk gaan daardoor alle alarmbellen rinkelen bij de directrice. Als u nu al protesteert tegen iets wat pas over drie jaar gaat gebeuren, valt u misschien wel in de categorie ‘Zeer Lastige Ouder’. De directrice mag haar eigen beleid kiezen, zoals u het recht hebt uw eigen school te kiezen.
 

Lees ook
De juf: ‘Op schoolkamp snak ik naar mijn eigen bed. En de herfstvakantie’ >

 

Switchen

Hebt u een betere optie? Als dat zo is, moet u als de wiedeweerga proberen te switchen. Nu kan het nog. Maar als de logeerpartijen uw enige bezwaar zijn tegen deze school, is dat zonde. Misschien vindt uw zoon het over drie jaar wel heel leuk om een nachtje uit logeren te gaan. Als hij tegen die tijd in een diepe depressie belandt, kunt u hem altijd een nachtje ziek melden. Of hem vroeg ophalen.

Als de directrice vervolgens zegt dat u alsnog een andere school moet kiezen, mag u van ons een sit-in protestdemonstratie voor het schoolhek houden. Een geweldloze vorm van protest die bedacht is door de oude Egyptenaren (echt!) en vervolgens bekend is geworden door de Indiase goeroe Mahatma Gandhi. Komen wij gezellig bij u zitten. Met spandoeken,
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >