Gaat je kind voor het eerst mee op schoolreisje? Wij zetten alle ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Is een schoolreisje verplicht?
Als het schoolreisje onder het lesprogramma valt, dan is je kind verplicht om mee te gaan. Maar meestal is dit niet het geval en hoeft je kind dus niet perse mee. Voelt je kind er weinig voor? Dan moet de school je kind een alternatief programma aanbieden.
Bij de meeste scholen worden schoolreisjes betaald vanuit de vrijwillige ouderbijdrage. Dat bedrag varieert per school – van een paar tientjes tot honderden euro’s – en is gemiddeld zo’n 65 euro. Vaak zijn er niet genoeg leerkrachten voor een schoolreisje en wordt aan ouders gevraagd om als extra begeleiding mee te gaan. Heb je hier tijd voor en vind je het lastig om je kind op jonge leeftijd een dag op pad te laten gaan, dan kan het verstandig zijn om je als hulpouder op te geven. Zo help je de school en kun je mooi een extra oogje in het zeil houden.
Lees verder onder de advertentie
Waar gaat een schoolreisje naar toe?
Er zijn natuurlijk tientallen leuke activiteiten te bedenken voor een schoolreisje. Sommige scholen gaan met kinderen naar een attractiepark, anderen maken uitstapjes in de natuur, zoals een klimpark of het strand. Maar een schoolreisje kan ook heel educatief zijn: de klas gaat naar een museum en heeft niet alleen een leuke middag, maar steekt er ook nog wat van op. Op zoek naar een leerzaam museum? Wij hebben alvast de leukste musea voor kinderen op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
Vervoer
De meeste scholen huren een touringcar voor een schoolreisje. Maar het is ook een optie om met de trein te gaan. In veel steden liggen de bezienswaardigheden namelijk op loopafstand van het Centraal Station. Tip: maak gebruik van de Railrunner van de NS. Hiermee kunnen kinderen van 4 t/m 11 jaar de hele dag onbeperkt reizen met de trein.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.