Checklist: wat je allemaal moet regelen tijdens je zwangerschap

05.03.2019 12:16
checklist-wat-regelen-tijdens-zwangerschap

Tussen al die vreetbuien, stemmingswisselingen en – vooral – het genieten door, moet je tijdens je zwangerschap een hoop regelen. Van kraamzorg tot geboortekaartjes: wij zetten het per week voor je op een rij.

Eerste trimester

Week 1: er wordt geadviseerd om vier weken voor de zwangerschap (tot en met week tien) foliumzuur te slikken. Doe je dit nog niet? Dan kan dat natuurlijk alsnog. Foliumzuur vermindert het risico op, met een moeilijk woord, neurale buisdefecten. Dit zijn bijvoorbeeld een open rug en gespleten lip.

Week 5: nu begint het ‘echte’ werk en kun je voor het eerst een afspraak maken bij de verloskundige. Vaak ga je er tussen de zes en acht weken voor het eerst naartoe.

Week 8: wil je door middel van prenatale screenings wel of niet laten onderzoeken of de baby een aangeboren afwijking heeft? Vanaf deze week kunnen jij en je partner je alvast inlezen over de verschillende opties.

Week 10: klinkt misschien wat vroeg, maar deze week kun je je al op kraamzorg gaan oriënteren. Geen haast, kraamzorg regel je in principe voor 16 weken, maar het is altijd lekker om er op tijd bij te zijn. Want vaak geldt wel: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Week 11: je bent nu bijna door de ‘kritieke fase’ – hét moment om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent en je zwangerschapsverlof aan te vragen. En om je goed te laten informeren over de plichten van je werkgever. Wil je na de geboorte minder werken? Dan kun je gebruikmaken van ouderschapsverlof. Meldt dit ook alvast bij je baas.

 

Lees ook
4x de meest gekozen zwangerschapscursussen >

 

Tweede trimester

Week 14: tegenwoordig zijn er tig verschillende zwangerschapscursussen. Wil jij er een (of meerdere) volgen? Bekijk dan alvast waar je allemaal uit kunt kiezen. 

Week 15: waar je waarschijnlijk al vanaf dag één van je zwangerschap op wachtte: het kopen van de babyuitzet. Je hoeft natuurlijk niet al de complete kinderkamer te hebben staan, maar veel stellen kopen rond deze tijd de kinderwagen en belangrijkste eerste producten.

Week 16: doordat je zwanger bent, maak je natuurlijk gebruik van andere medische ‘behandelingen’. Dekt jouw huidige zorgverzekering alles? Verstandig is om dit te checken en zo nodig (per 1 januari) over te stappen.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Niets ingewikkelds aan, maar hiervoor moeten jullie een krabbel zetten bij het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 19: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering – je kunt het immers maar alvast in huis hebben.

Week 23: weet je al of je je kind na je verlof naar een kinderopvang wilt brengen? Dan is het, vooral als je in de randstad woont, verstandig om je nu alvast in te schrijven. Wachttijden kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Ook goed om te weten: met de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van de kosten vergoed. Hier kun je uitrekenen hoeveel.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

 

Derde trimester

Week 28: weet je al hoe je wilt bevallen? Het maken van een geboorteplan kan je hierbij helpen. Al kun je een bevalling natuurlijk nooit exáct uitstippelen, laten we wel wezen.

Week 32: als je geboortekaartjes wilt versturen, is dit een goed moment om hier alvast het een en ander voor te regelen. Door de adressen te verzamelen, bijvoorbeeld, en ontwerpen uit te zoeken.

Week 33: misschien kon jij niet wachten en lagen de babykleertjes al na het eerste trimester gewassen en wel in de la, maar de meeste mensen doen dit in het derde trimester. Tip: gebruik geen wasverzachter. Oh, en knuffels kun je wassen met het wolprogramma, dan blijven ze mooi.

Week 35: heb je alles in huis dat op de uitzetlijst stond? 

Week 37: vluchttas bij de voordeur: check. Autostoeltje in de auto bevestigd: check.

En verder…. rust zoveel mogelijk uit. ’s Middags een dutje doen? Prima – nu kan het nog ;-).

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >