Beeld: Getty
Beeld: Getty

De Amerikaanse Leslie Kendall Dye is gezegend met een actieve dochter die het liefst de hele dag in het klimrek hangt, op randjes balanceert en sprongen van zes stappen tegelijk maakt. Best vermoeiend, vindt ze af en toe. “Soms zou ik willen dat mijn dochter wat minder actief was, maar aan de andere kant: het is wel goed voor haar geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.”

Toch merkt Leslie dat niet iedere ouder daar hetzelfde over denkt. “Ik kan mijn dochter wel aan, het zijn vooral de reacties van vreemden die me raken. Zo beklom mijn dochter onlangs een groot hek. Een vriendinnetje wilde haar achterna. Ze had haar voet nog niet opgetild of haar vader schreeuwde dat ‘zij niet op hekken klimmen’. En dan zo hard dat ik het wel moest horen.” Leslie hield haar gezicht strak, maar van binnen was ze woest.

 

>> Lees ook de column van Anke: "Jij verdient het niet om moeder te zijn" <<

 

Actief en eigenwijs

Dat is trouwens niet alles. Regelmatig krijgt Leslie te maken met opmerkingen van vreemden. Toen haar dochter laatst op een richeltje – van nog geen meter hoog – balanceerde, zei een wildvreemde vrouw tegen haar dochter dat ze er meteen vanaf moest komen, want ‘gevaarlijk’. En Leslie? Die stond er gewoon naast. Een andere voorbijganger had eens kritiek op de sandalen die Leslies dochter droeg, omdat ze te glad zouden zijn. “Mijn dochter heeft zelden een kapotte knie, laat staan dat ze ooit iets heeft gebroken. Maar zelfs als dat wel zo was, zou ik haar niet tegenhouden. Zo is ze gewoon: actief en eigenwijs. Als baby kroop ze al extreem vroeg en als peuter nam ik haar vóór zonsopgang weleens mee naar het park zodat ze haar energie kwijt kon.”

 

>> Lees ook: Prachtige reacties op #mompeace-campagne <<

 

Grenzen

Leslie probeert zich er niks van aan te trekken, maar de kritiek raakt haar wel. “Hoe vaak ik al niet gehoord heb dat kinderen grenzen nodig hebben. Het ergst vind ik de kritiek dat ik te tolerant zou zijn en mijn kind nooit straf. Alsof het beklimmen van hekken strafbaar is.”

 

>> Lees ook de column van Anke: Een ode aan eigenwijze meisjes <<

 

'Laat meisjes vrij rondlopen'

Leslie twijfelt of ze ook opmerkingen zou krijgen als ze een zoon zou hebben. “Leven we nog steeds in een wereld die meisjes verplicht zich te gedragen, door hun vertrouwen in wat hun eigen lichaam kan te ondermijnen? Wat mij betreft niet.” Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, besluit Leslie haar pleidooi. “Laatst kwam een oudere dame op ons af in het park. Ze vertelde me dat mijn dochter eigenzinnig en vastberaden is en hoopte dat – vooral – meisjes in de toekomst net zo vrij rond mochten lopen. Ik barstte bijna in tranen uit. Het is gek dat je geluk soms afhangt van de vriendelijkheid van vreemden, maar het is enorm fijn om het af en toe mee te maken.”

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >