7 tips veters strikken
Beeld: Pixabay

Moet de linker veter over de rechter? En welke lus trek je dan in vredesnaam aan? Toegegeven: veters strikken blijft voor kinderen een pittige klus.

Een paar handige tips op een rij.
 

1. Gekleurde veters

Neem twee veters in verschillende kleuren, snijd ze door midden en naai de einden aan elkaar. Met twee verschillende kleuren in een schoen is het veel makkelijker uit te leggen hoe je kind de veters leert strikken.
 

2. Gebruik grote schoenen

Met die kleine vingers ook nog miniveters proberen te strikken is een priegelwerk. Geef je kind daarom eerst jouw schoen of die van je vent. Zo maak je 't toch net iets makkelijker. Lukt het met grote veters? Stap dan over op de eigen schoentjes.
 

3. Kartonnen schoen

Maak er een feestje van. Dus knutsel een kartonnen schoen in elkaar, laat je kind 'm versieren en geloof ons: het oefenen wordt ineens een stuk gezelliger. Hier alvast wat inspiratie.
 

4. Geen spiegelbeeld

Ga niet tegenover, maar achter je kind zitten. Als je in spiegelbeeld zit, is het voor je kleuter heel lastig om jou na te doen. Klinkt logisch, maar is toch nog een veelgemaakte fout.
 

5. Prijs de poging

Dus niet het resultaat. Dat je kind het geprobeerd heeft, is al ontzettend knap. En als jij enthousiast bent over elke poging, dan komt het uiteindelijk wel goed met dat veters strikken.
 

6. Lekker rijmen

Een versje kan het leren leuker én makkelijker maken. Geinig voorbeeld:
Eerst de knoop: 
Maak een kruis, net een tent 
Daar doorheen het losse end 
En trek aan! 

En dan de strik: 
Maak een rondje, net een hoofdje 
Geef dat hoofd een warme das 
Stop de das in de jas 
Duw er nog een hoofdje bij 
En trek aan! 

 

7. Diploma

En om het helemaal af te maken: maak je eigen veterstrikdiploma. Op internet zijn genoeg leuke voorbeelden te vinden die je kunt uitprinten.
 

Nog een handige tip om je kind veters te leren strikken? Bekijk dit briljante filmpje.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >