dit-doen-overtollig-speelgoed-kind

Lijkt jouw woning na de verjaardag van je kind op een ontploft speelparadijs en struikel je om de haverklap over de LEGO-blokjes? Wij hebben professional organizer Martine Heeremans om handige tips gevraagd.

Niet gelijk alles in de prullenbak mieteren, want je kunt zóveel meer met het overtollige speelgoed van je kind.
 

1. Snelle boekenplank

overtollig speelgoed


Ziet er misschien ingewikkeld uit, is het niet. Je boort gewoon twee lange, stevige pinnen in de muur, zet het skateboard erop en klaar ben je. Leuk als boekenplank, maar ook om prijzen of ander speelgoed op te zetten. Meer inspiratie vind je hier.
 

2. Legowand

overtollig speelgoed


Plak een van je muren vol met legoplaten. Zo kan je kind volledig losgaan en is de kans dat jij met je (blote) voet op zo'n irritant scherp ding stapt een stuk kleiner. Ook leuk: deze grappen met Lego.
 

3. Kunststof dieren

overtollig speelgoed


Het was even leuk, maar nu is je kind die speelgoedboerderij toch echt zat. Zit je dan, met een halve dierentuin in miniformaat. Plak de beestjes op een potje, zet er potloden, kralen of ander spul (dat normaal overal en nergens rondslingert) in en je huis lijkt in één klap opgeruimd. Hoe je dit aanpakt? Nou, zo.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over afwisseling van speelgoed >

 

4. Puzzelstukjes in overvloed

overtollig speelgoed


Heeft je kind tig puzzels die niet meer compleet zijn? Maak samen een kunstwerk met puzzelstukjes. Verf ze bijvoorbeeld allemaal in een kleur en plak ze op een schilderdoek. Fijn om op te hangen in de kinderkamer. Of om iemand cadeau te geven.
 

5. Crea-onderzetters

overtollig speelgoed


Da's nog eens creatief: een onderzetter van Scrabble-stenen. Dus ligt dat spel maar stof te happen en kan je ook je schoonmoeder er niet blij mee maken? Ga lekker aan de knutsel en maak een persoonlijke onderzetter (met naam) voor het hele gezin.
 

6. Weggeven


En als je huis écht ontploft, dan kan je heus wel iets weg doen. Onder het mom ‘wees gul met je gebruikte spul’ check www.inzameldoelen.nl. Bekijk wat voor jou de dichtstbijzijnde plek is om speelgoed af te geven. Ook een idee: zet alles op marktplaats, breng het naar de kringloopwinkel of sla een kleedje uit en ga samen met je kind op een rommelmarkt staan. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >