dit-doen-overtollig-speelgoed-kind

Lijkt jouw woning na de verjaardag van je kind op een ontploft speelparadijs en struikel je om de haverklap over de LEGO-blokjes? Wij hebben professional organizer Martine Heeremans om handige tips gevraagd.

Niet gelijk alles in de prullenbak mieteren, want je kunt zóveel meer met het overtollige speelgoed van je kind.
 

1. Snelle boekenplank

overtollig speelgoed
overtollig speelgoed


Ziet er misschien ingewikkeld uit, is het niet. Je boort gewoon twee lange, stevige pinnen in de muur, zet het skateboard erop en klaar ben je. Leuk als boekenplank, maar ook om prijzen of ander speelgoed op te zetten. Meer inspiratie vind je hier.
 

2. Legowand

overtollig speelgoed
overtollig speelgoed


Plak een van je muren vol met legoplaten. Zo kan je kind volledig losgaan en is de kans dat jij met je (blote) voet op zo'n irritant scherp ding stapt een stuk kleiner. Ook leuk: deze grappen met Lego.
 

3. Kunststof dieren

overtollig speelgoed
overtollig speelgoed


Het was even leuk, maar nu is je kind die speelgoedboerderij toch echt zat. Zit je dan, met een halve dierentuin in miniformaat. Plak de beestjes op een potje, zet er potloden, kralen of ander spul (dat normaal overal en nergens rondslingert) in en je huis lijkt in één klap opgeruimd. Hoe je dit aanpakt? Nou, zo.
 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over afwisseling van speelgoed >

 

4. Puzzelstukjes in overvloed

overtollig speelgoed
overtollig speelgoed


Heeft je kind tig puzzels die niet meer compleet zijn? Maak samen een kunstwerk met puzzelstukjes. Verf ze bijvoorbeeld allemaal in een kleur en plak ze op een schilderdoek. Fijn om op te hangen in de kinderkamer. Of om iemand cadeau te geven.
 

5. Crea-onderzetters

overtollig speelgoed
overtollig speelgoed


Da's nog eens creatief: een onderzetter van Scrabble-stenen. Dus ligt dat spel maar stof te happen en kan je ook je schoonmoeder er niet blij mee maken? Ga lekker aan de knutsel en maak een persoonlijke onderzetter (met naam) voor het hele gezin.
 

6. Weggeven


En als je huis écht ontploft, dan kan je heus wel iets weg doen. Onder het mom ‘wees gul met je gebruikte spul’ check www.inzameldoelen.nl. Bekijk wat voor jou de dichtstbijzijnde plek is om speelgoed af te geven. Ook een idee: zet alles op marktplaats, breng het naar de kringloopwinkel of sla een kleedje uit en ga samen met je kind op een rommelmarkt staan. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >