Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: afwisseling van speelgoed.
Lees verder onder de advertentie
Wat vinden de tantes ervan dat mijn zoontje van zeven elke dag met maar één soort speelgoed wil spelen? Kan dat kwaad of moet ik hem dwingen ook eens iets anders te doen dan Skylanders?
Aanvankelijk veerden de tantes op bij deze vraag. In principe vinden wij het geweldig als een kind zich eindeloos kan vermaken met slechts één soort speelgoed. Onze ouders hadden alleen een paar stokjes om mee te spelen. Dat maakte ze creatief en snel tevreden, beweerden ze altijd zelfvoldaan. Maar toen googelden we Skylanders en dat is toch echt niet te vergelijken met stokjes. Wij hebben diep respect voor een zevenjarige die dit ingewikkelde computerspel snapt. En we begrijpen ook dat uw slimme zoon het graag dag en nacht speelt. Hoe ernstig is dat? Hoelang mag een kind Skylanderen? Psychologen, pedagogen en neurologen weten nog niet genoeg van het effect van games bij gezonde kinderen om zeker te zeggen waar de speelgrens ligt. Wie zijn de tantes dan? Wij kunnen alleen vaststellen dat Skylanders een relatief nieuw fenomeen is, en nieuwe fenomenen moeten altijd voorzichtig tegemoet worden getreden. Dat hebben we van onze ouders, die ons verboden naar de brave western Bonanza te kijken uit angst dat we agressief werden. De tantes hanteren een simpele vuistregel: alles in het leven draait om de dosis. Ons advies: kijk af en toe met uw zoon mee, zodat u weet wat hem zo aantrekt. Stuur hem elke dag naar buiten met een paar stokjes. Als hij zich daarmee weet te vermaken, en zich na minimaal een uur moe en vies van het spelen bij de voordeur meldt, mag hij van ons weer naar binnen voor een rondje Skylanders.
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl
Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.