Handig: speelgoed waar je kind van leert

26.11.2018 13:57
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Je kunt tegenwoordig kiezen uit zo’n beetje alle soorten en maten speelgoed. Maar wil je dat je kind er ook nog iets van opsteekt, geef ‘m dan eens wat meer educatief speelgoed.

Educatief speelgoed is speelgoed waarmee je kind bijvoorbeeld zijn motoriek beter ontwikkelt, of zijn ruimtelijk inzicht mee oefent. Er zijn voor alle leeftijden verschillende soorten educatief speelgoed verkrijgbaar:

 

0-2 jaar


Beeld: Shutterstock

In deze fase leert je kind ontzettend veel. Hoe? Vooral door te spelen. Je kind gaat naar speelgoed grijpen als het een paar maanden oud is. Geef ‘m bijvoorbeeld een stoffen knuffel of een voelboekje. Vanaf vier tot zes maanden kan je je kind speelgoed geven met een geluidje. Voor jou wat minder fijn, maar voor hem een compleet nieuwe wereld.

 

Lees ook:
Onderzoek: jongens leren beter lezen in de klas met meer meisjes >

 

2-4 jaar


Beeld: Shutterstock

Een peuter is druk met tellen en bijvoorbeeld torens bouwen. Ook is hij nu al bezig met het ontwikkelen van zijn interesses: wat is leuk en wat niet? Educatief speelgoed helpt je peuter daarbij. Geef hem bijvoorbeeld een spel met plaatjes, blokken of eenvoudige puzzels. Daarmee werkt hij tegelijkertijd aan zijn motoriek.

 

vanaf 4 jaar


Beeld: Shutterstock

Zolang het speelgoed reageert, heeft je kind op deze leeftijd de grootste lol. Zoeken opa en oma nog een cadeau voor zijn verjaardag? Laat ze dan iets geven wat interactie oproept, zoals een speelgoedkassa. Ook leuk: boeken met geluiden, vormen of letters. Op die manier krijgt je kind het lezen, schrijven en rekenen – dat hij nu op school krijgt – sneller onder de knie.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >