Gevaarlijk herpesvirus op te sporen via NIPT: ‘Serieus risico voor het ongeboren kind’

05.02.2024 14:55
nipt test Bron: Unsplash

Het cytomegalovirus (CMV) is een herpesvirus dat vrijwel iedereen ooit besmet. In de meeste gevallen ongevaarlijk, behalve bij zwangere vrouwen. Vrouwen die tijdens het eerste trimester besmet worden met dit virus, kunnen hier namelijk vreselijke gevolgen van ondervinden. De NIPT test kan dit straks misschien voorkomen.

Tot nu toe worden zwangere vrouwen in Nederland niet getest op een infectie met dit herpesvirus. Dat komt omdat er geen behandelingsmogelijkheden zijn. Nu behandeling wel mogelijk lijkt en onderzoek van Brigitte Faas en collega’s uitwijst dat de infectie is op te sporen met de al bestaande NIPT test, kan daar mogelijk verandering in komen.

Gevaarlijk herpesvirus tijdens eerste trimester

Het virus is dus vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester. “De foetus moet zich dan nog helemaal ontwikkelen en het virus kan die ontwikkeling ernstig verstoren”, zegt onderzoeker Brigitte Faas van het Radboudumc. “Slechthorendheid of doofheid is het meest voorkomende symptoom na een foetale infectie. Ook kunnen ontwikkelingsachterstand, spasticiteit en groeiachterstand optreden en in ernstige gevallen kan de foetus al voor de geboorte overlijden. Dit maakt een CMV-infectie bij zwangere vrouwen tot een serieus risico voor het ongeboren kind.”

In veel gevallen overlijdt het ongeboren kind al tijdens de zwangerschap, maar toch worden er in Nederland jaarlijks ook zo’n 1000 kinderen geboren die tijdens de zwangerschap besmet zijn met het herpesvirus. Ongeveer 180 van hen houden daar blijvende gevolgen aan over, wat ongeveer gelijk is aan het aantal kinderen met downsyndroom dat jaarlijks wordt geboren. 

Behandelingsmogelijkheden

Omdat internationale onderzoeken de laatste jaren hebben aangetoond dat antivirale middelen kunnen voorkomen dat het herpusvirus van de moeder naar het ongeboren kind wordt overgedragen, wordt screening nu interessanter. “Want voor een efficiënte behandeling moet je zo snel mogelijk weten of een zwangere vrouw een actieve infectie bij zich draagt”, vertelt Faas. Een aparte screening zou mogelijk zijn, maar het samenvoegen van deze screening met de NIPT test heeft volgens Faas de voorkeur.

Tot nu toe is de NIPT test gericht op het downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom. Mogelijk wordt daar dus in de toekomst screening op een CMV-infectie aan toegevoegd. Zover is het echter nog niet. Volgens Faas is er eerst vervolgonderzoek nodig, bijvoorbeeld in samenwerking met het RIVM. “We zouden graag een grootschalig landelijk onderzoek opzetten waarin we meteen het effect van antivirale middelen meenemen.” 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.