10 verschrikkelijke opmerkingen die zwangere vrouwen nooit meer willen horen

19.01.2024 16:58
opmerkingen niet meer horen zwanger zwangerschap zwangere vrouwen Bron: Pexels

Je buurvrouw, de moeders op het schoolplein of een wildvreemde in de supermarkt. Wanneer je zwanger bent kun je rekenen op opmerkingen en commentaar van alle kanten. Leuk, maar soms ook minder leuk. Deze veelgehoorde opmerkingen willen zwangere vrouwen namelijk nooit meer horen.

Je zwangerschap is een magische periode, maar soms kunnen goedbedoelde opmerkingen van anderen behoorlijk vervelend overkomen. Tijd dus om daar een einde aan te maken.

Opmerkingen die zwangere vrouwen niet meer willen horen

Wij hebben de tien meest verschrikkelijke opmerkingen verzameld die zwangere vrouwen echt niet meer willen horen.

‘Wow, je bent echt enorm!’

Het lijkt misschien een compliment in de oren van sommigen, maar voor een zwangere vrouw die zich misschien toch al een nijlpaard voelt is het vaak niet echt een opsteker. Dus laten we het houden bij positieve opmerkingen over haar stralende uitstraling en prachtige zwangerschapsgloed.

‘Was het gepland?’

Ai, ooit van privacy gehoord? De beslissing om zwanger te worden is zeer persoonlijk en kan voor sommigen een gevoelig onderwerp zijn. Vraag liever naar hun enthousiasme over de komst van de baby in plaats van naar de planning.

Je ziet er moe uit.’

Goh, verrassend. Ja, een zwangerschap gaat vaak gepaard met vermoeidheid. In plaats van dit voor de hand liggende feit te benoemen, biedt een helpende hand aan of stel voor om iets leuks te doen om haar op te vrolijken.

‘Weet je zeker dat je geen een tweeling verwacht?’

In het kader van je voelen als een nijlpaard is ook deze opmerking uit den boze. Vermijd opmerkingen over de grootte van de buik in z’n geheel, dat lijkt ons beter.

‘Je eet wel heel veel!’

Zwangere vrouwen hebben soms meer eetlust, en dat is volkomen normaal. Dus laat ze met rust, ook al eten ze vijftien augurken met slagroom; je zwangerschap is tenslotte geen dieetfase.

Ben je bang voor de bevalling?’

Angst voor de bevalling is normaal, maar dit soort opmerkingen kunnen deze angst juist vergroten. Focus dus niet op mogelijke angsten, maar belicht juist de leuke en positieve dingen.

‘Je zal wel minder gaan werken zodra de baby er is, toch?’

Maak je deze opmerking ook tegen een aanstaande vader? Waarschijnlijk niet. Ook als een moeder net zoveel wil blijven werken na de bevalling is dat prima. Respecteer haar keuzes en vermijd oordelende opmerkingen over haar carrièreplannen.

‘Je gaat zeker borstvoeding geven?’

Net als bij het punt hierboven, is ook borstvoeding een persoonlijke keuze. Niet alle vrouwen kunnen of willen borstvoeding geven. Opnieuw, don’t judge. Ga liever een open minded gesprek aan, als ze dat wil.

‘Ben je niet bang voor de extra kilo’s na de bevalling?’

Het lichaam van een vrouw verandert tijdens de zwangerschap, dat is volkomen normaal. Opmerkingen over gewicht zijn totaal onnodig. Focus liever op het welzijn van de moeder en haar baby in plaats van op uiterlijkheden.

‘Weet je zeker dat je dat mag eten?’

Zwangere vrouwen worden vaak geconfronteerd met goedbedoelde adviezen over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Laat ze zelf beslissen wat goed voor hen is, dat weten ze zelf het beste.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.