vakantie-met-baby

Op vakantie gaan met een baby is prima te doen. Oké, je kunt misschien niet de eerste de beste last minute boeken, maar met een beetje voorbereiding is reizen met een klein kind echt geen dramatische opgave. 

Helemaal niet als je met onderstaande punten rekening houdt. 
 

Vliegen

 • Vanaf zes weken na de geboorte is het volgens artsen (mits de bevalling zonder complicaties is verlopen) veilig om met je baby te vliegen. 
 • Voordeel: kinderen tot twee jaar vliegen vaak gratis mee, omdat ze op schoot kunnen zitten en je geen volledige stoel hoeft te betalen. Wanneer je jouw kind in een eigen zitje wilt meenemen, betaal je wel een losse stoel (vaak een klein bedrag of 10 procent van een gewoon ticket - dit verschilt per maatschappij).
 • Ga je op vakantie met een baby? Vaak is het bij lange vluchten mogelijk om gebruik te maken van een 'bassinet', een babybedje. Let op dat je dit bedje ruim van tevoren reserveert en navraagt tot welke leeftijd of binnen welk gewicht en lengte het bedje geschikt is. Het aantal plaatsen waar deze bedjes bevestigd kunnen worden, is namelijk beperkt.
 • Reist jouw baby mee op schoot, dan is er een speciale veiligheidsgordel die aan volwassenen gekoppeld is en die je moet gebruiken tijdens het opstijgen en dalen. 
 • Je hoeft het hele vliegtuig gelukkig niet lastig te vallen met de geur van een volle luier: op het toilet in het vliegtuig is een speciale babytafel om je kind te verschonen.
 • Heeft je kind last van z'n oren? Geef 'm een fopspeen of een flesje waar flink op gezogen moet worden. 
 • Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je meerdere tijdzones. Hou de tijden aan van het vertrekkende land en probeer pas een ander ritme op te bouwen in het vakantieland.
   

(Hand)bagage en voeding

 • Bij de ene vliegtuigmaatschappij mag je tien kilo handbagage voor je kind meenemen en bij een andere (low budget) maatschappij weer helemaal niets. Check dus goed van te voren hoe dit bij jullie vlucht zit, want een luiertas, maxi-cosi, billendoekjes, vochtige washandjes, voeding, speeltjes, speentjes en extra setjes kleding wegen nogal wat.
 • Bekijk ook goed van te voren hoe het zit met grote items als een kinderwagen: mag deze mee als (extra) handbagage of moet-ie in het ruim? En zo ja: kan je 'm dan bij de ingang van het vliegtuig afgeven of moet de buggy ingecheckt worden? Het is sowieso handig om een draagzak mee te nemen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 
 • Er gelden strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig, maar voor babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt: vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in je handbagage, mits je met een baby reist.
 • Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid boven de 100 millimeter komt. Controleer daarom bij de luchtvaartmaatschappij of je aan boord water kunt laten koken.
   

Autorit

 • In de auto mag je een baby meteen na de geboorte vervoeren. Toch is het goed om niet te ver in één stuk te rijden: om de twee uur stoppen is prima. Zo kun je ‘m rustig voeden, een luier verschonen en zelf de benen strekken. Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto.
 • Met luierdoeken en theedoeken voor het raam voorkom je dat je kind niet in de felle zon zit.
 • Als je stopt, kun je de auto het beste in de schaduw zetten. Lukt dit niet, dan haal je de maxi-cosi gewoon even uit de auto zodat de bekleding niet heet wordt – een gekleurde handdoek erop wil ook helpen.
 • Hou er rekening mee dat het niet te veel tocht in de auto. Heb je een airco, zet ‘m dan niet te hoog.
 • Eten en drinken op temperatuur houden kan nogal een gedoe zijn. Handige tip: neem een thermosfles heet water en melkpoeder mee. Zo maak je ter plekke een flesje. Neem je vooraf een flesje mee? Zorg dan voor een goede koelbox. Ook fijn: flessenwarmers speciaal voor in de auto.

 

Lees ook
Deze 9 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

 

Vakantiebestemmingen

Heb je nog geen vakantiebestemming in gedachten, dan is het goed om rekening te houden met hygiëne, veiligheid, de kwaliteit van lokale (particuliere) gezondheidszorg, andere voorzieningen en het klimaat. Is alles goed te bereizen? Zijn er genoeg artsen in de buurt? Ben je zo bij een supermarkt als je koffer met babyspul niet is aangekomen? En hoe zit het met ongedierte? Landen waar malaria voorkomt kun je bijvoorbeeld meter mijden. Verder gewoon lekker je gezonde verstand gebruiken. Oh, en deze tips hoe je je kind het beste kunt beschermen tegen de zon - mocht je naar een warme bestemming vliegen.

 

Accommodatie

Vaak staat op internet tot in details beschreven of en hoe kindvriendelijk een hotel/camping is, maar wil je je nergens druk om hoeven maken, dan zijn deze punten goed om mee te nemen.

 • Wil je dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met gezinnen, dan is een familiehotel top. Hier heb je vaak een kinderbedje, box, babyfoon en badje tot je beschikking zodat je dit allemaal niet hoeft mee te sjouwen.
 • Als je kind gek is op water, kijk dan of er ook een zwembad aanwezig is met een goed afgesloten, ondiep gedeelte. Zo kun je de boel af en toe ook lekker vanaf je stoeltje in de gaten houden.
 • Geef je flesvoeding, neem dan voor de zekerheid altijd een waterkoker mee, tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat-ie aanwezig is in je huisje/appartement/hotel. En een thermofles: zo heb je onderweg altijd warm water bij de hand.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >