Op vakantie met een baby: hier moet je op letten

20.01.2019 09:58
vakantie met baby Beeld: Pixabay

Op vakantie gaan met een baby is prima te doen. Oké, je kunt misschien niet de eerste de beste last minute boeken en een checklist voor de bagage is geen overbodige luze, maar met een beetje voorbereiding is reizen met een klein kind echt geen dramatische opgave. 

Helemaal niet als je met onderstaande punten rekening houdt. 
 

Vliegen

  • Vanaf zes weken na de geboorte is het volgens artsen (mits de bevalling zonder complicaties is verlopen) veilig om met je baby te vliegen. 
  • Voordeel: kinderen tot twee jaar vliegen vaak gratis mee, omdat ze op schoot kunnen zitten en je geen volledige stoel hoeft te betalen. Wanneer je jouw kind in een eigen zitje wilt meenemen, betaal je wel een losse stoel (vaak een klein bedrag of 10 procent van een gewoon ticket – dit verschilt per maatschappij).
  • Ga je op vakantie met een baby? Vaak is het bij lange vluchten mogelijk om gebruik te maken van een ‘bassinet’, een babybedje. Let op dat je dit bedje ruim van tevoren reserveert en navraagt tot welke leeftijd of binnen welk gewicht en lengte het bedje geschikt is. Het aantal plaatsen waar deze bedjes bevestigd kunnen worden, is namelijk beperkt.
  • Reist jouw baby mee op schoot, dan is er een speciale veiligheidsgordel die aan volwassenen gekoppeld is en die je moet gebruiken tijdens het opstijgen en dalen. 
  • Je hoeft het hele vliegtuig gelukkig niet lastig te vallen met de geur van een volle luier: op het toilet in het vliegtuig is een speciale babytafel om je kind te verschonen.
  • Heeft je kind last van z’n oren? Geef ‘m een fopspeen of een flesje waar flink op gezogen moet worden. 
  • Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je meerdere tijdzones. Hou de tijden aan van het vertrekkende land en probeer pas een ander ritme op te bouwen in het vakantieland.
     

(Hand)bagage en voeding

  • Bij de ene vliegtuigmaatschappij mag je tien kilo handbagage voor je kind meenemen en bij een andere (low budget) maatschappij weer helemaal niets. Check dus goed van te voren hoe dit bij jullie vlucht zit, want een luiertas, maxi-cosi, billendoekjes, vochtige washandjes, voeding, speeltjes, speentjes en extra setjes kleding wegen nogal wat.
  • Bekijk ook goed van te voren hoe het zit met grote items als een kinderwagen: mag deze mee als (extra) handbagage of moet-ie in het ruim? En zo ja: kan je ‘m dan bij de ingang van het vliegtuig afgeven of moet de buggy ingecheckt worden? Het is sowieso handig om een draagzak mee te nemen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 
  • Er gelden strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig, maar voor babyvoeding wordt een uitzondering gemaakt: vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in je handbagage, mits je met een baby reist.
  • Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid boven de 100 millimeter komt. Controleer daarom bij de luchtvaartmaatschappij of je aan boord water kunt laten koken.
     

Autorit

  • In de auto mag je een baby meteen na de geboorte vervoeren. Toch is het goed om niet te ver in één stuk te rijden: om de twee uur stoppen is prima. Zo kun je ‘m rustig voeden, een luier verschonen en zelf de benen strekken. Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto.
  • Met luierdoeken en theedoeken voor het raam voorkom je dat je kind niet in de felle zon zit.
  • Als je stopt, kun je de auto het beste in de schaduw zetten. Lukt dit niet, dan haal je de maxi-cosi gewoon even uit de auto zodat de bekleding niet heet wordt – een gekleurde handdoek erop wil ook helpen.
  • Hou er rekening mee dat het niet te veel tocht in de auto. Heb je een airco, zet ‘m dan niet te hoog.
  • Eten en drinken op temperatuur houden kan nogal een gedoe zijn. Handige tip: neem een thermosfles heet water en melkpoeder mee. Zo maak je ter plekke een flesje. Neem je vooraf een flesje mee? Zorg dan voor een goede koelbox. Ook fijn: flessenwarmers speciaal voor in de auto.

 

Lees ook
Deze 9 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

 

Vakantiebestemmingen

Heb je nog geen vakantiebestemming in gedachten, dan is het goed om rekening te houden met hygiëne, veiligheid, de kwaliteit van lokale (particuliere) gezondheidszorg, andere voorzieningen en het klimaat. Is alles goed te bereizen? Zijn er genoeg artsen in de buurt? Ben je zo bij een supermarkt als je koffer met babyspul niet is aangekomen? En hoe zit het met ongedierte? Landen waar malaria voorkomt kun je bijvoorbeeld beter mijden. Ben je van plan een verre reis te maken met je baby? Check dan goed of je je moet laten vaccineren en zo ja, wanneer je de inenting moet halen. Verder gewoon lekker je gezonde verstand gebruiken. Oh, en check deze tips hoe je je kind het beste kunt beschermen tegen de zon – mocht je naar een warme bestemming vliegen.

 

Accommodatie

Vaak staat op internet tot in details beschreven of en hoe kindvriendelijk een hotel/camping is, maar wil je je nergens druk om hoeven maken, dan zijn deze punten goed om mee te nemen.

  • Wil je dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met gezinnen, dan is een familiehotel top. Hier heb je vaak een kinderbedje, box, babyfoon en badje tot je beschikking zodat je dit allemaal niet hoeft mee te sjouwen.
  • Als je kind gek is op water, kijk dan of er ook een zwembad aanwezig is met een goed afgesloten, ondiep gedeelte. Zo kun je de boel af en toe ook lekker vanaf je stoeltje in de gaten houden.
  • Wil je helemaal nergens omkijken naar hebben en toch ontspanning en cultuur combineren? Ga dan voor een cruisevakantie. Al je spullen heb je de hele reis gemakkelijk bij elkaar in één hut, af en toe maak je een uitstapje naar een leuke stad en onderweg is er genoeg te beleven op zo’n joekel van een schip. Sommige schepen hebben ook voor de allerkleinsten een uitgebreid entertainmentprogramma. Wij hebben alvast vijf kindvriendelijke rederijen voor je op een rij gezet. 
  • Geef je flesvoeding, neem dan voor de zekerheid altijd een waterkoker mee, tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat-ie aanwezig is in je huisje/appartement/hotel. En vergeet de thermofles niet: zo heb je onderweg altijd warm water bij de hand.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >