vliegen-kinderen-bagageregels

Billendoekjes, luiers, voeding, kinderbedje, autostoeltje, kinderwagen, extra speelgoed...  jezelf en je kind op een vliegreis voorbereiden kan een helse klus zijn. Kek Mama geeft je tips voor wanneer je gaat vliegen met kinderen.

Samen met Skyscanner hebben we de belangrijkste bagageregels van vliegtuigmaatschappijen voor je op een rij gezet zodat je voorbereid kunt gaan vliegen met kinderen:

 

KLM

Ouders die reizen met kinderen en hebben betaald voor incheckbagage, mogen kosteloos 12 kilo extra ruimbagage meenemen. Het meenemen van kinderwagens en autostoeltjes is gratis en reiswiegjes vallen onder de 10 kg toegestane bagage. Een kind dat op de heen- en op de terugreis jonger is dan 2 jaar, reist op schoot mee voor 10% van het normale tarief. Reis je met twee baby's (meer mag niet i.v.m. veiligheid), dan mag slechts één baby op schoot meereizen. Voor de andere baby moet een aparte stoel worden geboekt. Je krijgt dan wel 10% korting op het normale tarief.
 

easyJet

Als je kind jonger is dan twee jaar, mag je 'm voor een vast tarief van £ 22 (ongeveer € 26) op schoot zitten. Zodra je kind twee jaar wordt, moet-ie een eigen stoel en betaal je het normale tarief. Voor kinderen op schoot is geen extra handbagage toegestaan, enkel een kleine luiertas. Kinderen vanaf 2 jaar hebben recht op één stuk normale handbagage, een standaardformaat kinderkoffer. Heel fijn: reis je met kinderen jonger dan 5 jaar, dan mag je eerder aan boord. Oh, en ook goed om te weten: per kind kun je maximaal twee van de volgende items gratis meenemen: een kinderbed, kinderwagen, dubbele kinderwagen, buggy, autostoeltje, opvouwbare of niet-opvouwbare kinderwagen, stoelverhoger of babydraagzak. 
 

Lees ook
Moeder schrijft brief voor 'macho' in vliegtuig: 'Je was zo lief voor mijn zoon' >

 

TUI fly

Baby's en peuters tot 2 jaar reizen ook hier op schoot. Reis je met twee of meer kinderen, dan moet je voor de rest wel een eigen stoel voor het normale tarief boeken. Voor baby’s van 0-2 jaar geldt een maximum van 10 kilo ruimbagage. Daarnaast mag je per kind één paraplubuggy of andere buggy van klein formaat, maxi-cosi of easy walker tot maximaal 10 kg gratis meenemen. De kleine buggy mag je meenemen naar de gate waar je 'm achterlaat en hij alsnog het ruim in gaat. Het is niet mogelijk om over je buggy te beschikken tijdens een tussenstop: je krijgt de buggy terug bij de bagageband.
 

Transavia

Per volwassene mag je ook hier met maximaal twee baby’s reizen. Je reist dan met één baby op schoot (€ 20 per enkele reis) en voor één baby reserveer je een eigen stoel (hetzelfde tarief als voor een volwassene). Kinderen ouder dan 2 moeten sowieso een eigen stoel. Voor baby’s tot 23 maanden mag één stuk ruimbagage van maximaal 10 kg worden meegenomen (koffertje, buggy of autostoeltje). Buggy’s of kinderwagens moeten worden ingecheckt bij de balie. Een lichtgewicht, inklapbare buggy mag meegenomen worden aan boord. Wil je babyvoeding of een luiertas voor je baby meenemen in de cabine? Stop deze dan in je eigen handbagage.
 

Corendon Dutch Airlines

Een baby tot twee jaar heeft zowel op de heen- als terugvlucht geen eigen stoel: gedurende de vlucht moet de baby dus ook hier bij één van de ouders op schoot. Voor kinderen die wel een eigen stoel hebben gelden dezelfde bagageregels als voor volwassenen. Een lichtgewicht buggy die inklapbaar is, mag meegenomen worden tot aan de gate. Alle overige, niet inklapbare buggy’s en kinderwagens dien je bij de check-in balie (tot twee items gratis) als ruimbagage in te checken.

Vliegen met kinderen vergt enige voorbereiding, maar de meeste vliegmaatschappijen maken het je zo makkelijk mogelijk!

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >