handbagage vliegen
Beeld: Unsplash

Er komt nogal wat kijken bij een vliegtrip. Want hoeveel kilo handbagage mag het vliegtuig in? Mag je kind ook een tas meenemen? En hoe groot mag de bagage zijn? Om je (zon)vakantie relaxed te beginnen, zetten wij met hulp van Skyscanner de belangrijkste regels op een rij.

easyJet

Hier mag je per persoon (kinderen vanaf 2 jaar) één stuk handbagage en één accessoire gratis meenemen. Als je reist met een baby jonger dan twee jaar mag er een kleine extra luiertas mee aan boord. Goed om te weten: bij easyJet zit je niet aan een maximaal gewicht vast, maar je handbagagekoffer of -tas mag niet groter zijn dan 56 x 45 x 25 cm, inclusief wielen. 

 

KLM

Ook hier geldt: per persoon één stuk handbagage en één accessoire (55 x 25 x 35 cm voor handbagage, 40 x 30 x 15 cm voor accessoire). Let op, hier mag jouw bagage niet zwaarder zijn dan 12 kg, anders wordt het dokken. Kinderen die een eigen stoel hebben, mogen dezelfde handbagage meenemen als een volwassene. Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op schoot meereizen, mag je het volgende meenemen: één stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm.
 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Dit zijn de belangrijkste bagageregels >

 

Ryanair

Ryanair hanteert de regel: één stuk handbagage (55 x 40 x 20 cm) en één accessoire (35 x 20 x 20 cm). Bij elkaar mag dit niet meer wegen dan 10 kg. Naast je eigen handbagage mag je voor je kind (als-ie jonger dan 2 jaar is) een babytas tot maximaal 5 kg invoeren. Het kindertarief bedraagt € 20 per baby/per enkele reis. Voor kinderen die ouder dan 2 zijn en een eigen stoel hebben, gelden dezelfde bagageregels als voor volwassenen.

 

Transavia

Bij deze vliegmaatschappij geldt: één stuk handbagage van 10 kg en 55 x 40 x 25 cm, ínclusief een accessoire. Deze zit er dus niet extra bij (tip: voor de douane proppen in je handbagage). Voor kinderen vanaf 2 jaar gelden dezelfde bagagevoorwaarden. Wil je babyvoeding of een luiertas voor je baby meenemen in de cabine? Stop dit dan in je eigen handbagage.

 

Emirates

Hier mag je in de Economy Class één stuk handbagage meenemen van maximaal 7 kg. Afmetingen: 55 x 38 x 20 cm. Als je met een baby (tot 2 jaar) reist, mag je gratis een buggy en een luiertas (tot 5 kilo) meenemen. Voor oudere kinderen gelden dezelfde regels als voor volwassenen.

 

TUI Fly

Bij TUI mag je gratis één stuk handbagage meenemen van maximaal 10 kg en 55 x 40 x 25 cm. Vlieg je naar Suriname, dan zijn de maximale afmetingen 50 x 40 x 25 cm (en 10 kg). Als je een aparte stoel voor je baby hebt geboekt, kun je een kinderzitje of stoelverhoger meenemen in de cabine: die valt binnen de gratis 10 kg. Anders hou je je kleine (tot 2 jaar) tijdens de vlucht op schoot.

 

Staat jouw vliegtuigmaatschappij niet in het lijstje? Kijk dan hier.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >