handbagage vliegen
Beeld: Unsplash

Er komt nogal wat kijken bij een vliegtrip. Want hoeveel kilo handbagage mag het vliegtuig in? Mag je kind ook een tas meenemen? En hoe groot mag de bagage zijn? Om je (zon)vakantie relaxed te beginnen, zetten wij met hulp van Skyscanner de belangrijkste regels op een rij.

easyJet

Hier mag je per persoon (kinderen vanaf 2 jaar) één stuk handbagage en één accessoire gratis meenemen. Als je reist met een baby jonger dan twee jaar mag er een kleine extra luiertas mee aan boord. Goed om te weten: bij easyJet zit je niet aan een maximaal gewicht vast, maar je handbagagekoffer of -tas mag niet groter zijn dan 56 x 45 x 25 cm, inclusief wielen. 

 

KLM

Ook hier geldt: per persoon één stuk handbagage en één accessoire (55 x 25 x 35 cm voor handbagage, 40 x 30 x 15 cm voor accessoire). Let op, hier mag jouw bagage niet zwaarder zijn dan 12 kg, anders wordt het dokken. Kinderen die een eigen stoel hebben, mogen dezelfde handbagage meenemen als een volwassene. Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op schoot meereizen, mag je het volgende meenemen: één stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm.
 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Dit zijn de belangrijkste bagageregels >

 

Ryanair

Ryanair hanteert de regel: één stuk handbagage (55 x 40 x 20 cm) en één accessoire (35 x 20 x 20 cm). Bij elkaar mag dit niet meer wegen dan 10 kg. Naast je eigen handbagage mag je voor je kind (als-ie jonger dan 2 jaar is) een babytas tot maximaal 5 kg invoeren. Het kindertarief bedraagt € 20 per baby/per enkele reis. Voor kinderen die ouder dan 2 zijn en een eigen stoel hebben, gelden dezelfde bagageregels als voor volwassenen.

 

Transavia

Bij deze vliegmaatschappij geldt: één stuk handbagage van 10 kg en 55 x 40 x 25 cm, ínclusief een accessoire. Deze zit er dus niet extra bij (tip: voor de douane proppen in je handbagage). Voor kinderen vanaf 2 jaar gelden dezelfde bagagevoorwaarden. Wil je babyvoeding of een luiertas voor je baby meenemen in de cabine? Stop dit dan in je eigen handbagage.

 

Emirates

Hier mag je in de Economy Class één stuk handbagage meenemen van maximaal 7 kg. Afmetingen: 55 x 38 x 20 cm. Als je met een baby (tot 2 jaar) reist, mag je gratis een buggy en een luiertas (tot 5 kilo) meenemen. Voor oudere kinderen gelden dezelfde regels als voor volwassenen.

 

TUI Fly

Bij TUI mag je gratis één stuk handbagage meenemen van maximaal 10 kg en 55 x 40 x 25 cm. Vlieg je naar Suriname, dan zijn de maximale afmetingen 50 x 40 x 25 cm (en 10 kg). Als je een aparte stoel voor je baby hebt geboekt, kun je een kinderzitje of stoelverhoger meenemen in de cabine: die valt binnen de gratis 10 kg. Anders hou je je kleine (tot 2 jaar) tijdens de vlucht op schoot.

 

Staat jouw vliegtuigmaatschappij niet in het lijstje? Kijk dan hier.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >