veilig reizen kinderen
Beeld: Unsplash

Niet alle landen zijn geschikt om je kinderen mee naar toe te nemen. En op welke inentingen moet je letten? Wij geven je een aantal tips om veilig te reizen met je kinderen.

Reisadvies

In de meeste landen kun je zonder problemen lekker vakantie vieren. Maar er zijn een aantal landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dat advies als een gebied onveilig is door bijvoorbeeld oorlog of veel criminaliteit, maar ook als er sprake is van natuurgeweld. Geldt er een negatief reisadvies, dan wil dat niet meteen zeggen dat je niet mag vertrekken. Het ministerie werkt met vier verschillende kleurcodes:

  • Groen: er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s, je kunt prima gaan
  • Geel: let op, er zijn enkele veiligheidsrisico's
  • Oranje: alleen naar toe gaan als het niet anders kan
  • Rood: alle reizen naar dit land worden afgeraden

Veel Afrikaanse landen zoals Eritrea en Somalië hebben een negatief reisadvies, maar bijvoorbeeld ook het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Ben je van plan om een verre reis te maken met je kind, kijk dan hier welk reisadvies op dit moment wordt gegeven aan jouw vakantiebestemming. Of nog handiger: download de app BZ Reisadvies.
 

Lees ook:
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >


Inentingen

In veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Europa en het Caribische gebied komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook is het vaak slecht geregeld met de hygiëne waardoor je sneller ziek kunt worden.

Ga je een verre reis maken met je kind, zorg dan voor de juiste inentingen. Sommige landen stellen vaccinaties zelfs verplicht, bijvoorbeeld voor gele koorts. Zonder kom je het land niet in. Meestal geeft een vaccinatie weinig bijwerkingen. Je kind kan last krijgen van een wat stijve spier of een rode plek op de huid, maar dat is snel weer over. Let op: geef hem geen paracetamol vóórdat hij een vaccinatie krijgt. Hij kan dan minder goed op het vaccin reageren.

Het vaccin tegen malaria bestaat uit een reeks pillen. Hoeveel je hiervan moet slikken, hangt af van het land dat je bezoekt en hoelang je op reis gaat. Neem na het boeken van een reis altijd contact op met je huisarts of de GGD om na te gaan wat voor jouw kind nodig is.

Naast inentingen moet je op reis natuurlijk ook zelf goed opletten. Voorkom diarree door je kind regelmatig zijn handen te laten wassen en probeer te voorkomen dat hij voorwerpen in zijn mond steekt. Hetzelfde geldt voor het knuffelen van een viervoeter: dieren zijn heel leuk, maar in het buitenland kan een onverwachte beet hondsdolheid veroorzaken. Malaria is voor een kind extra gevaarlijk, dus bescherm je kind met kleding, een petje en dichte schoenen. Laat hem onder een muskietennet slapen en neem een flesje insectenmiddel mee waar DEET in zit.
 

Verkeersveiligheid

Wie Amsterdam op zaterdagmiddag al druk vindt, kan verrast worden in sommige steden in het buitenland. Zeker als je naar een metropool in Azië gaat. Tuk-tuks, auto’s, taxi’s, scooters, fietsers en een koe: in sommige landen zie je ze allemaal tegelijk op de weg. Het is geweldig om die heksenketel een keer mee te maken, maar het risico op een ongeluk is wel een stuk groter.

Het spreekt voor zich dat je extra alert moet zijn op jezelf en je kind, want een onverwachte beweging kan nare gevolgen hebben. Is het echt heel druk op straat, ga dan niet alleen op pad maar kies voor een gids die de weg op z’n duimpje kent. Liever een taxi? Ga dan eerst goed na waar de officiële taxistandplaats is en stap niet zomaar ergens in.
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >