Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Reizen met kinderen is geweldig. Alleen zijn niet alle landen geschikt om je kinderen mee naar toe te nemen. En op welke inentingen moet je letten? Hierbij een aantal tips om veilig te reizen met je kinderen.

Reisadvies

In de meeste landen kun je zonder problemen lekker vakantie vieren. Maar er zijn een aantal landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dat advies als een gebied onveilig is door bijvoorbeeld oorlog of veel criminaliteit, maar ook als er sprake is van natuurgeweld. Geldt er een negatief reisadvies, dan wil dat niet meteen zeggen dat je niet mag vertrekken. Het ministerie werkt met vier verschillende kleurcodes:

More content below the advertising
  • Groen: er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s, je kunt prima gaan
  • Geel: let op, er zijn enkele veiligheidsrisico's
  • Oranje: alleen naar toe gaan als het niet anders kan
  • Rood: alle reizen naar dit land worden afgeraden

Veel Afrikaanse landen zoals Eritrea en Somalië hebben een negatief reisadvies, maar bijvoorbeeld ook het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Ben je van plan om een verre reis te maken met je kind, kijk dan hier welk reisadvies op dit moment wordt gegeven aan jouw vakantiebestemming. Of nog handiger, download de app BZ Reisadvies (hier voor Android en hier voor iPhone)
 

Lees ook:
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >


Inentingen

In veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Europa en het Caribische gebied komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook is het vaak slecht geregeld met de hygiëne waardoor je sneller ziek kunt worden.

Ga je een verre reis maken met je kind, zorg dan voor de juiste inentingen. Sommige landen stellen vaccinaties zelfs verplicht, bijvoorbeeld voor gele koorts. Zonder kom je het land niet in. Meestal geeft een vaccinatie weinig bijwerkingen. Je kind kan last krijgen van een wat stijve spier of een rode plek op de huid, maar dat is snel weer over. Let op: geef hem geen paracetamol vóórdat hij een vaccinatie krijgt. Hij kan dan minder goed op het vaccin reageren.

Het vaccin tegen malaria bestaat uit een reeks pillen. Hoeveel je hiervan moet slikken, hangt af van het land dat je bezoekt en hoelang je op reis gaat. Neem na het boeken van een reis altijd contact op met je huisarts of de GGD om na te gaan wat voor jouw kind nodig is.

Naast inentingen moet je op reis natuurlijk ook zelf goed opletten. Voorkom diarree door je kind regelmatig zijn handen te laten wassen en probeer te voorkomen dat hij voorwerpen in zijn mond steekt. Hetzelfde geldt voor het knuffelen van een viervoeter: dieren zijn heel leuk, maar in het buitenland kan een onverwachte beet hondsdolheid veroorzaken. Malaria is voor een kind extra gevaarlijk, dus bescherm je kind met kleding, een petje en dichte schoenen. Laat hem onder een muskietennet slapen en neem een flesje insectenmiddel mee waar DEET in zit.
 

Verkeersveiligheid

Wie Amsterdam op zaterdagmiddag al druk vindt, kan verrast worden in sommige steden in het buitenland. Zeker als je naar een metropool in Azië gaat. Tuk-tuks, auto’s, taxi’s, scooters, fietsers en een koe: in sommige landen zie je ze allemaal tegelijk op de weg. Het is geweldig om die heksenketel een keer mee te maken, maar het risico op een ongeluk is wel een stuk groter.

Het spreekt voor zich dat je extra alert moet zijn op jezelf en je kind, want een onverwachte beweging kan nare gevolgen hebben. Is het echt heel druk op straat, ga dan niet alleen op pad maar kies voor een gids die de weg op z’n duimpje kent. Liever een taxi? Ga dan eerst goed na waar de officiële taxistandplaats is en stap niet zomaar ergens in. Rijd je zelf, zorg er dan voor dat je de juiste verkeersregels van het land kent voordat je op pad gaat.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-babymoon

Met z’n tweeën een romantisch weekend naar Parijs, jezelf trakteren op de ultieme relaxvakantie of toch nog dat ene punt op de bucketlist afwerken: Skyscanner maakte een lijstje met vijf ideeën voor een geslaagde babymoon.

Verreweg de meest comfortabele periode om te reizen tijdens je zwangerschap is het tweede trimester, en dan bij voorkeur in week 18 tot 24. De kans op complicaties is dan het kleinst en de ergste misselijkheid zal voorbij zijn, je hebt genoeg energie om dingen te ondernemen en je buik zit nog niet in de weg. Daarnaast mag je tot 28 weken zonder zwangerschapsverklaring vliegen en kun je dus ook best wat verder weg.

More content below the advertising

 

1. Een romantisch weekendje weg

Reizen in Europa heeft zo zijn voordelen: je hoeft maar even te vliegen en als het moet ben je ook zo weer thuis. Een romantisch weekendje weg zit er binnenkort even niet meer in, dus een goed excuus om nog één keer ontzettend van elkaar te genieten in een mooie Europese stad. Laat je bestemming afhangen van het weer en zoek niet teveel de extremen op. In de warme zomermaanden is het goed uit te houden in steden als Stockholm en Kopenhagen, terwijl je in de winter nog heerlijk op het terras kan zitten in Malaga of Lissabon.

 

2. Ontstressen tijdens een wellnessvakantie

Samen met je partner even onthaasten in een mooi resort met wellnesscentrum is de perfecte remedie tegen babystress. Of je nu kiest voor een spa op de Veluwe of Bali, de ultieme ontspanning is nooit ver weg. Spendeer hele dagen in het bubbelbad, doe mee met een lesje yoga en trakteer jezelf op een welverdiende zwangerschapsmassage. Kijk wel uit met de sauna en warme baden tijdens je zwangerschap.

 

Lees ook
Wat je allemaal kunt verwachten tijdens het eerste trimester van je zwangerschap >

 

3. Babymoonen op eigen bodem

Vind je het een prettig idee om dicht bij huis te blijven, dan heeft Nederland natuurlijk ook genoeg te bieden. Sluit jezelf op in een hutje op de hei of boek een kamer in een leuke Nederlandse stad. Neem bijvoorbeeld de veerboot naar de Wadden en huur een lief vakantiehuisje aan het strand. Overdag kun je heerlijk uitwaaien langs de waterkant, ’s avonds kruip je samen op de bank.

 

4. Cruisen in alle luxe

Of je nou kiest voor een reis door het Caribisch gebied of over de Middellandse Zee, een cruise is een uiterst relaxte manier van vakantie vieren en daarom perfect voor koppels in verwachting. Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken, maar tegelijkertijd hoef je je nergens zorgen om te maken. Je ziet veel in korte tijd, maar je kunt ook rustig een middagje genieten van alle faciliteiten aan boord. Let wel op: net als in een vliegtuig kun je niet tot 40 weken blijven cruisen en kies altijd voor een schip met medisch personeel aan boord.

 

5. De bucketlistbestemming

Droom je al jaren van een rondreis door Japan, wil je de Big Five spotten in Afrika of prijkt dat langgekoesterde weekje New York nog altijd bovenaan je bucketlist? Geniet nog even van alle vrijheid en boek lekker spontaan de droomreis die je altijd al wilde maken. Want met een baby aan je zijde zal dat niet zo makkelijk meer gaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Het is bijna Carnaval, dus haal de pruiken, schminkspullen en feestneuzen maar tevoorschijn en bereid je voor op de vrolijkste optochten. Wij zetten een aantal leuke parades voor kinderen op een rij.

1. Verlichte optocht - vrijdag 1 maart

Woon je in de buurt van Twente, dan is deze optocht in Tubbergen er zeker een om te onthouden. Het feest begint om 19.00 uur en de hele boel is verlicht. Om het nog mooier te maken, worden de lantaarnpalen langs de route speciaal voor de optocht uitgezet.

More content below the advertising


2. Kabaaloptocht - vrijdag 1 maart

Voor volwassenen minder fijn, maar voor kinderen des te leuker. Tijdens deze luidruchtige optocht in Olst moeten kinderen - je raadt het al - zoveel mogelijk lawaai maken. Dus neem toeters, fluiten en trommels (en een setje oordoppen) mee en zet de boel op stelten.

 

3. De grootste parade van het noorden - vrijdag 1 maart

Met ieder jaar ruim twintigduizend bezoekers kun je wel zeggen dat deze optocht van carnavalsvereniging Emmer-Compascuum een enorm succes is. Dit jaar vindt-ie plaats op 1 maart en het startsein wordt gegeven om 18.30 uur. Tientallen praalwagens en twee muziekkorpsen: niet voor niets heet deze tocht de 'Grootste verlichte carnavalsparade van het Noorden'.

 

Lees ook
Single moeder gaat undercover verkleed als vader naar school >

 

4. Optocht en feest - zaterdag 2 maart 

Op zaterdag start om 13.00 uur de speciale Kinderoptocht in Hoogland (Amersfoort), die gevolgd wordt door een spetterend feest. Alle deelnemers maken kans op mooie prijzen en wie winnaar wordt van de hoofdprijs, mag op zondag meelopen in de grote optocht door Hoogland.

 

5. De Lampegatse optocht - zaterdag 2 maart

Traditiegetrouw het startsein voor vier dolle carnavalsdagen in het Lampegat (Eindhoven). Voorafgaand aan de officiële optocht start de kinderlooptocht, voor 'kleine Lampegatters en Lampegatterinnekes' die niet de hele route kunnen meelopen. Onderweg komen de meest imposante praalwagens je tegemoet.

 

6. Kabbelgat-optocht - zaterdag 2 maart

Honderden mensen staan in Delft langs de kant om de jaarlijkse Kabbelgat-optocht te bewonderen. Tientallen Delftse carnavalsverenigingen showen hun praalwagens en outfits en laten zien dat carnaval echt niet alleen voor mensen met een 'zachte g' is. 

 

7. Lampionnenoptocht - zaterdag 2 maart

Dubbel feest voor kinderen in Prinsenbeek: op Carnavalszaterdag start de Boemeldoncks Kinderoptocht, om 12.00 uur op de Markt. De afsluiting van het Carnaval vindt plaats op dinsdag met de Lampionnenoptocht en spectaculair vuurwerk.

 

8. Hossen in Zeeland - zondag 3 maart

Ook in Zeeland pakken ze flink uit, en wel met de 'Schôônsten stoet van Zeefs-Vlaonderen'. Op zondag is de grote optocht in Hulst met dit jaar als thema 'Trek ut oe nie oan!'

 

9. Alaaf! in 't zuiden - zondag 3 maart

Op Carnavalszondag wordt de prinselijke vlag gehesen voor de woning van de Stadsprins in Maastricht. Daarna worden er elf schoten gelost met het Momus kanon en start om 13.33 uur de grote optocht door de binnenstad. Op maandag vindt de familieoptocht plaats en op dinsdag barst om 14.33 de Kinderkostuumwedstrijd los. 

 

10. Samen met de hele familie - zondag 3 maart

Hier kunnen kinderen samen met hun opa, oma, broer, zus of ouders door het centrum van Venlo lopen. De hele route worden de vrolijkste carnavalsknallers gespeeld.

 

11. Traditie in Den Bosch - maandag 4 maart

Al sinds 1882 trekt 'De Grote Optocht' door de straten van Den Bosch. Met praalwagen en muziek trekt de stoet rijendik publiek. De optocht start om 12.33 uur en sinds vorig jaar is er voor de jeugd van 12 tot 18 jaar een eigen categorie. 


 

We hebben niet alle parades genoemd, want dat zijn er nogal wat. Een overzicht van alle optochten voor kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >