Je kind ziek op vakantie: wat moet je doen?

19.07.2021 08:03
kind-ziek-op-vakantie-wat-moet-je-doen

Jullie zijn lekker op vakantie in het buitenland, als je kind ineens ziek wordt. Hoe behandel je bijvoorbeeld diarree of zonnesteek, en wie bel je voor hulp? Hierbij een lijstje met handige tips.

Diarree

Veelgehoorde klachten bij kinderen op reis zijn diarree, een zonnesteek, onderkoeling, waterpokken en een oorontsteking. Diarree is gelukkig grotendeels te voorkomen door goede hygiëne (je kind regelmatig z'n handen laten wassen met zeep), goed op het eten te letten (is de boel goed doorbakken? Ziet het er nog fris uit?) en niet zomaar uit de kraan te drinken. Let ook op bij ijsblokjes in het drinken in restaurants: vaak worden die gemaakt van gewoon kraanwater en als ze in het drankje smelten, kan dat weer diarree veroorzaken. Blijft je kind een paar dagen last houden van dunne ontlasting, dan kunnen onderstaande punten van de Consumentenbond helpen: 

 • Geef baby's borst- of flesvoeding. Of bied eventueel lauw water aan.
 • Geef peuters of kleuters elke keer na dunne ontlasting iets te drinken, en dan het liefst iets wat ze lekker vinden zodat het vocht goed wordt bijgevuld.
 • Bij een kind dat overgeeft, kun je telkens kleine beetjes vocht aanbieden. Elke vijf minuten twee eetlepels, bijvoorbeeld. Wil je kind niks drinken? Dan kan een waterijsje ook helpen.
 • Geef kinderen bij kans op uitdroging het drankje ORS-junior, afkorting voor ‘oral rehydration salts'. Hierin zitten speciale suikers en zouten zodat het lichaam vocht opneemt en vasthoudt. Je kunt ORS kopen bij de apotheek en drogist.

 

Lees ook
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je ‘m terug) >

 

Zonnesteek

Baby's en kleine kinderen kunnen door hun gevoelige huid natuurlijk snel verbranden. Om een zonnesteek te voorkomen, kun je je kind het beste niet te lang in de felle zon laten en regelmatig insmeren met minimaal factor 30. Extra drinken en een hoedje of petje is ook een goeie om aan te denken. En: zet de wandelwagen in de schaduw. Maar wat kan helpen als je kind ondanks dat toch ziek wordt van de hitte? 

 • Extra drinken
 • Een (lauwe) douche
 • Blijft je kind ondanks bovenstaande tips overgeven? Bel dan 112.

 

Onderkoeling

Je zou het niet snel verwachten in een zonnig land, maar ook hier kunnen kinderen snel onderkoeld raken. Bijvoorbeeld doordat ze lang zwemmen en spelen in koud water. Signalen van onderkoeling zijn: bleekheid, sufheid en koud aanvoelen. Tips van de Consumentenbond

 • Doe de natte kleren van je kind uit. Droog ‘m af en doe warme kleding aan, maar het lichaam en hoofd bedek je niet.
 • Zet je kind onder een warme douche
 • Geef ‘m iets warms te drinken
 • Doe aan huid-op-huid-contact.

 

Waterpokken

Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. Het wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Waterpokken zijn te herkennen aan vlekjes, blaasjes en korstjes over het lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Je kind wordt eerst verkouden, maar kan ook koorts hebben. De huiduitslag jeukt vaak enorm. Meestal is het binnen tien dagen over. Tips om klachten te verminderen: 

 • Heel moeilijk, maar krab niet aan de plekjes. Dit maakt de jeuk nog erger en zo kunnen infecties en littekens ontstaan.
 • Verlicht de jeuk door met azijnwater of een washandje met ijsblokjes te deppen. Smeren met zinkzalf, metholgel of carbomeerwatergel helpt ook tegen de jeuk.
 • Trek je kind luchtige kleding aan zodat de huid kan ademen. Bij kleintjes is het belangrijk om de luier regelmatig te vervangen.
 • Krijgt je kind nét voor een vliegvakantie waterpokken? Check dan bij de luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn.
 • Laat je kind niet in het zwembad. Het water kan de jeuk verergeren en wondjes kunnen ontsteken. Houd je kind ook uit de zon, want blaasjes verbranden snel.
 • Is je kind jonger dan drie maanden, twijfel je of het waterpokken zijn, word je kind steeds zieker of heeft het hoge koorts? Neem dan contact op met een arts.

 

Oorontsteking

Met al dat zwemmen ligt een middenoorontsteking, ook wel een ‘zwemmersoor’ genoemd, helaas op de loer. Als het huidslijmvlies in het uitwendige oor of in de gehoorgang is beschadigd, komen bacteriën en schimmels makkelijker naar binnen. Die zijn gek op een vochtige omgeving. Je kind goed afdrogen is daarom erg belangrijk. Helaas is een oorontsteking niet helemaal te voorkomen, maar je verkleint de kans door niet in vervuild water te zwemmen of oordopjes aan te schaffen. Ook antibiotische oordruppels van de huisarts kunnen helpen. Veelvoorkomende symptomen zijn oorpijn, (stinkend) pus, koorts en slecht horen. De meeste klachten zijn binnen twee tot drie dagen voorbij. Dit kun je doen:

 • Heeft je kind veel pijn? Geef dan een paracetamol. Geef het volgende tablet op tijd om te voorkomen dat hij of zij ’s nachts wakker wordt van de pijn.
 • Werkt paracetamol niet genoeg? Neem dan contact op met je huisarts en vraag of je ibuprofen mag geven.
 • Als je kind zieker wordt of minder drinkt, is het verstandig om een arts in te schakelen.
 • Lees ook: vliegen met een oorontsteking: mag dat?

 

Meer praktische tips: 

Neem een EHBO-doos mee

Een val van de glijbaan, uitglijden bij het zwembad: het is altijd handig om pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en pijnstillers bij je te hebben. Met deze checklist kun je zien of je doos compleet is en zie je waar je alles voor kunt gebruiken.

 

Sla het nummer van je huisarts op

Schroom niet om je huisarts te bellen als je op vakantie bent, daar is-ie immers voor. Daarbij is het fijner om advies in je eigen taal te krijgen van iemand die jouw kind al kent. Natuurlijk kun je ook kijken of er ter plaatse een goede dokter in de buurt is.

 

Spoed? Bel het alarmnummer

Is het echt dringend? Dan kan het personeel van het appartementencomplex of hotel waar jullie verblijven altijd een arts inschakelen. Vaak handiger dan zelf te bellen, want zij spreken de taal en weten precies waar ze moeten zijn. Overigens kun je met je mobiele telefoon in alle landen het internationale alarmnummer 112 bellen.

 

Check hoe je verzekerd bent

Naast het telefoonnummer van je huisarts, is het goed om ook het nummer van je reis- en zorgverzekering op te slaan. Zij kunnen je vertellen wat je administratief moet regelen als je naar een lokale dokter of ziekenhuis gaat. Ook weten zij precies welke medische kosten je wel en niet vergoed krijgt: soms wordt het direct met de verzekering geregeld, maar het kan ook zijn dat je eerst zelf moet voorschieten. En omdat medische kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het wel zo fijn om dit van te voren te weten.

De basiszorgverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buitenland bij spoedeisende hulp (hou hierbij wel rekening met het eigen risico). Is het geen spoed, ben je niet aanvullend verzekerd en heb je geen aparte reisverzekering voor medische kosten? Dan betaal je uit eigen zak. Goed om te weten: bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd.

 

Vergeet belangrijke papieren niet mee te nemen

Van inentingspapieren tot de verzekeringsbewijzen van het hele gezin: vergeet dit alles niet in je tas te stoppen. Ook handig: een reiswoordenboek met een aantal medische termen.

 

En wat als je kind vlak vóór de vakantie ziek wordt?

De koffers staan gepakt, de tickets zijn geprint. En dan ineens is je kind écht flink ziek. Wat doe je dan? Als je kind zo ernstig ziek dat de vakantie niet door kan gaan, dan kun je kosteloos annuleren. Let op: dit geldt alleen als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en alleen familie in de eerste en tweede graad kan annuleren. Je hebt hiervoor wel een verklaring van een arts nodig waarin vermeld staat dat het kind niet in staat is om te reizen, aldus de ANWB.

Bron: Consumentenbond / Independer 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >