Je kind kan wat hangerig en verkouden zijn en soms lichte koorts hebben. Daarna volgen de rode vlekjes en blaasjes met vocht. Die beginnen vaak op de romp en breiden snel uit over de rest van het lichaam. Deze blaasjes jeuken, opengekrabde plekjes kunnen gaan ontsteken. Waterpokken komen het meest voor in de winter en aan het begin van de lente.
Lees verder onder de advertentie
Tips tegen jeuk
Waterpokken zijn over het algemeen onschuldig, maar jeuken wel. Een waterijsje verkoelt de blaasjes in de mond – en is lekker. Elke avond een havermoutbad ontspant en droogt de blaasjes uit. Luchtige kleding voorkomt dat de blaasjes gaan broeien. Daarnaast kun je minimaal drie keer per dag KidsClin Waterpokken CoolMousse* aanbrengen op de gevoelige plekjes. Die mousse verkoelt de huid en verlicht de jeuk. Tip: bewaar de fles in de koelkast voor een extra verkoelend effect.
Lees verder onder de advertentie
Besmettelijk
Waterpokken zijn hartstikke besmettelijk, het virus verspreidt zich via de lucht en door aanraking. Belangrijk: één tot twee dagen voor de blaasjes verschijnen, is een kind al besmettelijk. Dat is pas over als alle blaasjes helemaal zijn ingedroogd. Bij de meeste kinderen duurt dit een dag of tien.
Lees verder onder de advertentie
Gespeeld
Heeft je kind met een vriendje gespeeld dat de waterpokken bleek te hebben? Let de komende tijd dan goed op of je kind hangerig wordt en rode vlekken krijgt. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van waterpokken) ligt tussen de tien dagen en maximaal drie weken. Dus na besmetting kan het even duren voor de rode vlekjes ontstaan.
Lees verder onder de advertentie
Naar school?
In principe geldt dat het besmetten van andere kinderen al is gebeurd één of twee dagen voor je de rode vlekjes ziet. Als je kind zich fit genoeg voelt, kan het met de waterpokken gewoon naar de opvang of school. Het is wel verstandig om de juf te bellen en in te lichten, want de protocollen kunnen verschillen per school of opvang.
Lees verder onder de advertentie
* KidsClin Waterpokken CoolMousse is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.