In samenwerking met Kek Mama

Waterpokken: dit moet je erover weten

15.05.2020 07:00
waterpokken kinderen

Zo begint het

Je kind kan wat hangerig en verkouden zijn en soms lichte koorts hebben. Daarna volgen de rode vlekjes en blaasjes met vocht. Die beginnen vaak op de romp en breiden snel uit over de rest van het lichaam. Deze blaasjes jeuken, opengekrabde plekjes kunnen gaan ontsteken. Waterpokken komen het meest voor in de winter en aan het begin van de lente.

Tips tegen jeuk

Waterpokken zijn over het algemeen onschuldig, maar jeuken wel. Een waterijsje verkoelt de blaasjes in de mond  – en is lekker. Elke avond een havermoutbad ontspant en droogt de blaasjes uit. Luchtige kleding voorkomt dat de blaasjes gaan broeien. Daarnaast kun je minimaal drie keer per dag KidsClin Waterpokken CoolMousse* aanbrengen op de gevoelige plekjes. Die mousse verkoelt de huid en verlicht de jeuk. Tip: bewaar de fles in de koelkast voor een extra verkoelend effect.

Besmettelijk

Waterpokken zijn hartstikke besmettelijk, het virus verspreidt zich via de lucht en door aanraking. Belangrijk: één tot twee dagen voor de blaasjes verschijnen, is een kind al besmettelijk. Dat is pas over als alle blaasjes helemaal zijn ingedroogd. Bij de meeste kinderen duurt dit een dag of tien.

Gespeeld

Heeft je kind met een vriendje gespeeld dat de waterpokken bleek te hebben? Let de komende tijd dan goed op of je kind hangerig wordt en rode vlekken krijgt. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van waterpokken) ligt tussen de tien dagen en maximaal drie weken. Dus na besmetting kan het even duren voor de rode vlekjes ontstaan.

Naar school?

In principe geldt dat het besmetten van andere kinderen al is gebeurd één of twee dagen voor je de rode vlekjes ziet. Als je kind zich fit genoeg voelt, kan het met de waterpokken gewoon naar de opvang of school. Het is wel verstandig om de juf te bellen en in te lichten, want de protocollen kunnen verschillen per school of opvang.

* KidsClin Waterpokken CoolMousse is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

KOAG/KAG-nr. 4135-0420-1314