Oorpijn krijgen tijdens het opstijgen is al vervelend genoeg, laat staan dat je een oorontsteking hebt als je gaat vliegen. Is het slim om dan het vliegtuig in te stappen? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Oorpijn tijdens een vlucht
Als een vliegtuig stijgt en daalt, verandert de luchtdruk in de cabine. Daardoor wordt het trommelvlies in je oor naar binnen of naar buiten geduwd. Lang niet iedereen heeft daar last van. Als het goed is, regelt de buis van Eustachius vanzelf dat de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk wordt. Maar als de buis van Eustachius niet goed functioneert, blijft het trommelvlies naar binnen of naar buiten gedrukt staan. Het gevolg: je krijgt last van oorpijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je er aan doen?
Als je erg last van je oren hebt tijdens een vlucht – vooral tijdens het opstijgen of landen – zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk te krijgen:
Lees verder onder de advertentie
slik een aantal keer
probeer te gapen
kauw op een snoepje of kauwgom
drink wat water, met je neus dicht
blaas voorzichtig uit terwijl je mond en neus gesloten is
Wie verkouden is of last heeft van hooikoorts, kan last hebben van gezwollen slijmvlies in de buis van Eustachius. De lucht kan er dan nog maar moeilijk doorheen en zeker tijdens een vlucht kan dit oorpijn opleveren. Het kan helpen om een neusspray te nemen die de buis van Eustachius tijdelijk opent.
Wie een oorontsteking heeft, moet wel opletten. Bij een buitenoorontsteking is er geen reden tot zorgen. Dit komt vaak voor bij kinderen die ’s zomers veel zwemmen en bacteriën in hun oren krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Maar als er sprake is van een middenoorontsteking, is het niet verstandig om het vliegtuig in te stappen. De druk in de oren wordt tijdens een vlucht groter en dat kan er voor zorgen dat je meer pijn hebt. Bovendien kan het schade opleveren aan je trommelvlies en uiteindelijk kan dit leiden tot duizeligheid, oorsuizen of in het ergste geval enige verlies van het gehoor. Vermoed je dat jij of je kind een oorontsteking heeft en zijn jullie van plan om te gaan vliegen, overleg dan altijd even met je huisarts.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).