Vliegen met een oorontsteking: mag dat?

08.08.2019 11:19
vliegen met oorontsteking Beeld: Shutterstock

Oorpijn krijgen tijdens het opstijgen is al vervelend genoeg, laat staan dat je een oorontsteking hebt als je gaat vliegen. Is het slim om dan het vliegtuig in te stappen? Je leest het hier.

Oorpijn tijdens een vlucht

Als een vliegtuig stijgt en daalt, verandert de luchtdruk in de cabine. Daardoor wordt het trommelvlies in je oor naar binnen of naar buiten geduwd. Lang niet iedereen heeft daar last van. Als het goed is, regelt de buis van Eustachius vanzelf dat de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk wordt. Maar als de buis van Eustachius niet goed functioneert, blijft het trommelvlies naar binnen of naar buiten gedrukt staan. Het gevolg: je krijgt last van oorpijn.

 

Wat kun je er aan doen?

Als je erg last van je oren hebt tijdens een vlucht – vooral tijdens het opstijgen of landen – zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtdruk binnen en buiten je oor weer gelijk te krijgen:

 • slik een aantal keer
   
 • probeer te gapen
   
 • kauw op een snoepje of kauwgom
   
 • drink wat water, met je neus dicht
   
 • blaas voorzichtig uit terwijl je mond en neus gesloten is

 

Lees ook:
Zo herken en behandel je een oorontsteking bij je kind >

 

Wat als je een oorontsteking hebt?

Wie verkouden is of last heeft van hooikoorts, kan last hebben van gezwollen slijmvlies in de buis van Eustachius. De lucht kan er dan nog maar moeilijk doorheen en zeker tijdens een vlucht kan dit oorpijn opleveren. Het kan helpen om een neusspray te nemen die de buis van Eustachius tijdelijk opent.

Wie een oorontsteking heeft, moet wel opletten. Bij een buitenoorontsteking is er geen reden tot zorgen. Dit komt vaak voor bij kinderen die ’s zomers veel zwemmen en bacteriën in hun oren krijgen.

Maar als er sprake is van een middenoorontsteking, is het niet verstandig om het vliegtuig in te stappen. De druk in de oren wordt tijdens een vlucht groter en dat kan er voor zorgen dat je meer pijn hebt. Bovendien kan het schade opleveren aan je trommelvlies en uiteindelijk kan dit leiden tot duizeligheid, oorsuizen of in het ergste geval enige verlies van het gehoor.
Vermoed je dat jij of je kind een oorontsteking heeft en zijn jullie van plan om te gaan vliegen, overleg dan altijd even met je huisarts.
 

Bron: KLM & BeterHoren

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >