zonnesteek kinderen
Beeld: Unsplash

Eindelijk schijnt de zon, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

Na een lange winter ben je intens blij met de zon en tropische temperaturen. En dus zijn jullie niet uit de tuin of van het strand weg te slaan. Een zwembadje in de tuin, pootje baden bij een plas, een fietstochtje over de dijk, en uiteraard een ijsje toe. La vita e bella. Toch is het niet alleen zomerse zorgeloosheid wat de klok slaat. Een zonnesteek bij een van je kinderen kan voor aardig wat ellende zorgen.
 

Wat is een zonnesteek precies?

Om eerst maar even een misverstand uit de wereld te helpen: ook zonder veel zon kun je een zonnesteek oplopen. Warmte speelt namelijk ook een grote rol. Een zonnesteek is de verzamelnaam voor symptomen die ontstaan als je lichaam blootstaat aan te veel warmte en zonnestraling. Het menselijk lichaam, ook dat van je kinderen, heeft een constante lichaamstemperatuur van tussen de 36 en 37 graden. Krijg je het te warm, dan gaat je lichaam zweten om de hitte kwijt te raken. Maar als het lijf deze warmte niet meer kan afvoeren, dan stijgt je lichaamstemperatuur. Er kan dan een milde of ernstigere zonnesteek ontstaan. En vooral baby's en kinderen zijn extra gevoelig voor een zonnesteek.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Je kind ziek op vakantie: wat moet je doen? >

 

Hoe herken je een zonnesteek bij kinderen?

Let op de volgende symptomen:

 • Verschijnselen van uitdroging: een droge mond, veel dorst.
 • Een hoge lichaamstemperatuur (boven de 38 graden wordt al gesproken van een milde zonnesteek)
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid
 • Je kind klaagt over hoofdpijn
 • Sufheid of vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Spierpijn
 • Wazig zien
   

Hoe behandel je het?

First things first: het is zaak om de lichaamstemperatuur van je kind snel omlaag te krijgen. Ga naar een koele plek, liefst ergens binnen. Leg je kind in een donkere kamer met alleen het ondergoed aan. Je kunt z’n lijfje koelen met natte washandjes (gebruik lauw water). Probeer je kind te laten drinken, maar niet teveel ineens, dat kan tot braken leiden. Is de lichaamstempratuur boven de 40 graden en verliest je kind soms het bewustzijn, bel dan onmiddellijk de huisarts of 112.
 

Hoe voorkom je het?

Een dooddoener van jewelste en hallo open deur, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Ga dus niet met je kind naar buiten als de zon het felst schijnt (tussen 11.00 uur en 16.00 uur). Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen. Gaan jullie toch de hort op, zorg dan voor genoeg bescherming: zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens 30), een petje met nekbescherming, een UV-shirtje, voldoende water, en zoek de schaduw voldoende op.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >