12x goedkope (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen

28.11.2023 16:32
12x goedkope (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen

Een leuk dagje weg hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, veel uitjes kosten helemaal niets. Check deze 12 goedkope of zelfs gratis uitjes met kinderen maar eens. Waar gaat de rit naar toe?

12 goedkope uitjes

1. Open dagen

Houd de lokale krant goed in de gaten (gratis bij je in de brievenbus of kijk op internet in de agenda van zo’n krant) voor open dagen van bedrijven en instellingen. Zo is er geregeld een open dag in een bakkerij, of bij de brandweer bijvoorbeeld. Vaak zijn deze dagen volledig ingesteld op kinderen of zijn er speciale kinderactiviteiten.

2. Kinderboerderij

Knuffelen met geiten of konijnen aaien: altijd leuk. Vaak hebben kinderboerderijen ook een speeltuin, dus is je kind alle dieren even beu, kan-ie gewoon in de touwen gaan hangen. Inspiratie nodig? Hier vind je een handig overzicht van Nederlandse kinderboerderijen.

Bekijk ook: Alle leuke uitstapjes mét korting

3. Geocaching

Het enige wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocaching-app of een GPS. Samen met je kind ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2.8 miljoen geocaches verstopt, verdeeld over 180 landen. De kans dat jullie een schat vinden, is dus heel groot. Hoe het precies werkt? Bekijk onderstaande video en je bent meteen verkocht.

4. Wandelen of fietsen

Niets lekkerder dan een goede wandeling of fietstocht maken door de natuur. Je kind leert nog wat van alle bloemen- en insectensoorten en jij kan een frisse neus halen. Hebben jullie een openbare speeltuin in de buurt, dan kunnen jullie daar even pauzeren of fiets langs de plaatselijke snackbar om een ijsje te halen. Op zoek naar een bos in de buurt? Bekijk dan ons artikel over de mooiste bossen van Nederland.

5. Vliegtuigen spotten

Kost je (naast benzine- of reiskosten) helemaal niets en kinderen zijn hier dol op. Neem een verrekijker mee, check Vliegtuigenspotter.nl voor de actuele start- en landingsbanen, spottersplaatsen en routebeschrijvingen en je hebt gegarandeerd een leuke dag. Neem je eigen eten en drinken mee om het écht low budget te houden.

6. Bloemen plukken

Niets leuker dan verrast worden met een mooie bos bloemen. Niet uit de winkel, maar geplukt door je eigen kind, in een pluktuin. Voor de leukste pluktuinen in Nederland moet je hier zijn.

Lees ook: 9x kindvriendelijke uitjes met de trein

7. Middag strand

In het zand spelen, vliegeren of uitwaaien: het strand is altijd een goed idee. Helemaal met deze strandspelletjes met kinderen (waarvoor je niet hoeft te sjouwen).

8. Speurtocht

Ga het park of het bos in en houd samen met je kind een speurtocht. Met de app ‘Troovie’ stippel je zelf heel simpel een route uit. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play, maar voor grotere speurtochten moet je een bijdrage betalen. Of maak de park- of boswandeling met deze tips nog leuker.

9. Bezoek de bieb

Simpel en leuk: bezoek de plaatselijke bieb. In veel bibliotheken worden activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals voorleesmiddagen of knutselopdrachten. Het kost niets en je kind steekt er ook nog wat van op.

10. Tuincentrum

De meeste kinderen zijn gek op dieren, dus met een uitje naar het tuincentrum zit je altijd goed. Ze vergapen zich aan de honderden vissen of je kunt ze niet wegslaan bij de cavia’s en konijnen. Met de feestdagen is een uitje naar een tuincentrum natuurlijk extra leuk, want op de verlichte huisjes en dansende poppen raakt je kind niet uitgekeken.

Lees ook – Kind jarig? 7x goedkope (of gratis) kinderfeestjes >

11. Pyramide

Ben je in de buurt van Utrecht, breng dan een (bijna) gratis bezoekje aan de Pyramide van Austerlitz. Je vindt ‘m op de Utrechtse Heuvelrug (waar je trouwens heerlijk kunt wandelen) en je kind kan zich er prima uitleven in de aangrenzende speeltuin met allerlei speeltoestellen. Wil je kind in de attracties zoals het treintje, de draaimolen of een ritje maken met de botsautootjes, dan moet je wel een klein bedrag betalen.

12. Kaasboerderij

Een leuk uitje dat niets kost: een rondleiding op kaasboerderij Simonhoeve, vlakbij Volendam. De kaasmaker laat je zien hoe Edammer en Goudse kaas worden gemaakt en legt het verschil uit tussen oude en belegen kaas. En in de winkel mag je natuurlijk lekker proeven. Ook worden er gratis rondleidingen gegeven over klompen maken.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief