tips boswandeling met kind leuker
Beeld: Shutterstock

Wordt jouw kleuter niet vrolijk van een lange wandeling door de natuur of is-ie na tien minuten al overal op uitgekeken? Bekijk onderstaande tips, trek stevige schoenen aan en je maakt een boswandeling met kinderen nog leuker.

1. Bosspellen

Van 'Alarm in het bos' tot 'Boompje verwisselen': het bos is een ideaal gebied voor spelletjes. Vaak zijn deze spellen nóg leuker met een grote groep, dus neem broers, zussen, vriendjes en buurtkinderen mee en je bent verzekerd van een gezellige dag. Hier vind je een lijst met creatieve ideeën.
 

Article continues after the ad

Lees ook
13x de mooiste bossen om te wandelen >

 

2. Geocaching

Het enige wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocaching-app of een GPS. Samen met je kind ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2,8 miljoen geocaches verstopt, verdeeld over 180 landen. De kans dat jullie een schat vinden, is dus heel groot. Hoe het precies werkt? Bekijk onderstaande video:

3. Perfect Earth Animals

Met dit mobiele spel kan je kind digitale dierenkaarten verzamelen op mooie plekken in natuurgebieden. Zijn jullie binnen een straal van 50 meter van een dierenkaart? Dan wordt deze automatisch aan je telefoon toegevoegd. En dan krijg je er ook nog leuke informatie bij over de leefomgeving van het dier. Goeie reden om naar buiten te gaan om ze allemaal te sparen. De app is gratis voor Apple en Android-telefoons.
 

4. Wegwerpcamera

Geef je kind geen smartphone of tablet, maar een ouderwetse wegwerpcamera. Geen probleem als deze in de modder valt en nog makkelijk mee te werken ook. Vraag je kleuter om de mooiste natuurfoto's te schieten en laat ze na afloop samen ontwikkelen. 
 

5. Blotevoetenpad maken

Door heel Nederland vind je verschillende paden, maar je kunt er ook zelf een maken: misschien nog wel leuker. Dus zoek samen met je kind stenen, gras, water, zand, stro of modder en maak een mooi pad in het bos
 

6. Speel voor boswachter

Misschien leert je kind nog wel het meeste over de natuur als hij op pad gaat met een echte boswachter. Dat kan bij Staatsbosbeheer: op verschillende plekken in het land, bijvoorbeeld bij de Oostvaardersplassen, worden excursies georganiseerd waarbij een boswachter de hulp van kinderen goed kan gebruiken. Met een Hulpboswachtershandboek en -jas vol met gadgets gaat het team op pad. Als alle opdrachten goed worden uitgevoerd, is je kind heel wat info rijker én heeft het de Boswachter Academie gehaald.


 

Meer tips?
Volg ons op Facebook en Instagram.