strandspelletjes
Beeld: Pixabay

Vergeet zandvormpjes, voetballen, scheppen en beachball-rackets; voor deze spelletjes op het strand hoef je je eens géén breuk te sjouwen. (Behalve voor die fles wijn dan, waar je nu opeens plek voor hebt.) Dát noemen wij nou strandpret.

1. Twee ijsbekertjes water dragen

Tuurlijk schat, mag jij een ijsje. Met de bekertjes zijn ze de rest van de middag zoet. Prik in de onderkant een paar gaatjes, laat de kinderen ze vullen in zee, en wie het volste bekertje water heeft wanneer hij weer terug is bij de handdoek, heeft gewonnen. Werkt overigens ook príma met de wegwerpbekertjes voor limonade, die je waarschijnlijk toch al bij je had. Zo simpel kan een strandspelletje zijn.

 

2. Pas op voor kwallen

Waterballonnen: wie kan zonder? Wegen niks en passen altijd in je tas. Trek twee lijnen in het zand, leg er gevulde waterballonnen tussen, en laat de kinderen er om de beurt geblinddoekt (met hun eigen shirt/hemd/jouw bikinitop) tussendoor wandelen. Wie op een ‘kwal’ trapt, is af. O, en wie na afloop de meeste ballonnen heeft opgeruimd, wint – maar dat vertel je natuurlijk later pas.

 

3. Schelpendans

Stoelendans, maar dan net even anders. Laat de kinderen zo groot mogelijke schelpen verzamelen, één minder dan het aantal personen met wie jullie zijn. Teken een kring in het zand en leg de schelpen in het midden. De kinderen lopen rondjes rond de cirkel, en op jouw sein pakt iedereen met zijn tenen één schelp uit de berg. Wie als laatste geen schelp heeft, is af. Voor elke volgende ronde gebruik je één schelp minder, maar dat snap je.

 

4. Zandhints

Niet geschikt voor de allerkleinsten, maar wel hilarisch (en: jij kunt er gewoon lekker naast zitten, met je voeten in de branding). Maak teams of speel ieder voor zich. Om de beurt bouwt iemand een zanddier of -voorwerp in het natte zand. En dan: raden maar. Ook leuk: teken rebussen in het zand – voor de prepubers in het gezelschap. Liever een makkelijker spelletje? Maak er boter, kaas en eieren van.

 

5. Verspringen

Altijd een hit: verspringen.  Trek een startlijn in het zand, laat de andere kinderen een streepje zetten waar de deelnemer landt, en jij… zwaait ze vrolijk toe vanaf je handdoek.
 

Lees ook:
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je 'm terug)

 

6. Schieten maar

Oké, vereist toch een beetje sjouwen maar niet noemenswaardig: neem een stuk of vier lichte pingpong- of beachballetjes mee, leg ze op de hals van met zand gevulde waterflesjes en schiet ze er met een waterpistool vanaf. Eindeloos speelplezier!

 

7. Strandjutten

Het geheim om dit te laten slagen: geef de kinderen een opdracht mee. ‘Verzamel zestig schelpen, één krabbetje en tien plastic voorwerpen’, bijvoorbeeld. De eerste die de verzameling compleet heeft, heeft gewonnen. Kinderen zoet, strand schoon, en ze leren nog tellen (of geduld hebben) ook.

 

8. Kousslingeren

Ha! Eindelijk een doel voor die onbegrijpelijke hoeveelheid weessokken in je wasberg. Vul ze met zand, en slingeren maar. Met nat zand gaan ze lekker hard, dus wellicht is vullen met los zand een betere optie (op een verlaten stuk strand dan, aub): die leveren een spectaculaire stofbom op.

 

9. Windschermtikkertje

Alleen geschikt wanneer je zelf het zonnen beu bent: trek aan weerszijden van je windscherm, op zo’n anderhalve meter afstand, twee lijnen in het zand. Maak twee groepjes aan elke kant van het scherm, en zet langs beide zijlijnen één deelnemer. De kinderen (leuker: noem ze haaien) in het veld moeten proberen naar de andere kant van het windscherm te vluchten, zonder dat de ‘vissers’ aan de zijlijn ze afgooien met een waterballon.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vakantiebestemmingen Europa kinderen
Beeld: Unsplash

Geen uren hoeven vliegen, niet al te warm en als het even kan een goed strand: het uitzoeken van geschikte vakantiebestemmingen in Europa voor kinderen kan een flinke klus zijn, vindt ook onze eigen Mariëtte.

Daarom hebben wij een paar fijne vakantiebestemmingen in Europa met kinderen voor je op een rij gezet.
 

1. De ongerepte natuur van Zweden

vakantiebestemming europa kinderen


Zijn jij en je kinderen gek op de natuur? Dan moet je echt naar Zweden. Het land heeft parels van watervallen, groene bossen en wijdse landschappen waar je stil van wordt. Door het grote aanbod kindvriendelijke campings heb jij af en toe een momentje voor jezelf. En ook mooi meegenomen: 's zomers is het er niet bloedjeheet. Zo'n 21 graden gemiddeld.
 

2. Waterpret in Cyprus

vakantiebestemming europa kinderen


Coral Bay is voor gezinnen het meest geschikte strand. Er is een rustige zee, dus perfect voor jonge kinderen. Nog meer waterpret beleef je in Aphrodite Waterpark: een groot waterpark ten oosten van Paphos centrum. Je vindt er verschillende zwembaden, zoals een golfslagbad en wildwaterbaan. Ook is er het dierenpark Paphos Zoo, waar je zoogdieren, reptielen en vogels kunt bekijken. Nog niet genoeg op je lijst staan? Dan kun je altijd nog naar de kinderboerderij of het museum.
 

3. Het mooie Kroatië

vakantiebestemming europa kinderen


Kroatië is een ideale vakantiebestemming voor jezelf, maar ook voor kinderen. Je zit slechts twee uur in het vliegtuig én je weet zeker dat de zon schijnt. Ook word je zowat doodgegooid met water- en attractieparken. Maar wil je liever rust, stilte en ontspanning, dan heeft het land de mooiste stranden met kraakhelder water. Tip: neem wel waterschoentjes mee (en niet alleen voor je kinderen), want de Kroatische kust kent vooral kiezelstranden.
 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

 

4. De prachtstranden van Sardinië

vakantiebestemming europa kinderen


Wist je dat dit Italiaanse eiland de mooiste stranden van Europa heeft? Je hoeft maar met je ogen te knipperen en je waant je al in een soort Caribisch gebied. In de zomer kan het wel snikheet zijn, dus smeer je goed in en ga lekker snorkelen in de azuurblauwe zee. Vinden de kinderen vast ook leuk.

 

5. Naast de deur: België

vakantiebestemming europa kinderen


België lijkt misschien geen geschikte bestemming in de zomer, maar niets is minder waar: onze zuiderburen hebben vooral voor kinderen veel te bieden. Geniet van de leuke lust, doe actief in de Ardennen, neem een kijkje in de prachtige steden en breng een bezoek aan een pretpark. En áls het dan een keer regent, organiseer je gewoon een spelletjesmiddag. 
 

6. Denemarken: walhalla voor kinderen

vakantiebestemming europa kinderen


Denemarken? Ja. Denemarken. Denen zijn volledig ingesteld op kinderen, waardoor er overal (van musea tot winkelcentra) kindvriendelijke faciliteiten te vinden zijn. Ook heb je er een prachtige natuur en fijne stranden. Oh en vergeet Legoland niet: een walhalla voor je kind.
 

7. Lekker praktisch: Frankrijk

vakantiebestemming europa kinderen


De kampeerders met kinderen trekken massaal naar Frankrijk. Niet gek dat dit een van de populairste vakantiebestemmingen met kinderen is, want het land staat vol met leuke campings en als je naar Zuid-Frankrijk gaat heb je zelfs zongarantie. Frans wijntje en stokbrood erbij, en klaar ben je.
 

8. Het zonnige Turkije

vakantiebestemming europa kinderen


Wil je voor een prikkie optimaal ontspannen in de zon? Dan is Turkije perfect. Boek een all inclusive resort met flink zwembad en lollig animatieteam en je kinderen zijn verzekerd van een topvakantie. En jij kan misschien éindelijk aan dat boek beginnen.
 

9. Altijd goed: Spanje

vakantiebestemming europa kinderen


Ja hoor, Spanje is altijd goed. Er is zon, strand, lekker eten, kindvriendelijke vakantieparken en je bent er zo. Wij zeggen: gaan.

 

10. Ruwe diamant Macedonië

Ongerept, bloedmooi en spotgoedkoop: het is niet gek dat Macedonië een steeds populairdere bestemming voor gezinsvakanties aan het worden is. Naast de prachtige natuur, een overdosis cultuur en eeuwenoude steden biedt dit onontdekte pareltje ook genoeg leuks voor kinderen. Het water in het meer van Ohrid is kraakhelder (leuk om visjes te vangen), steeds meer hotels hebben er animatieteams en in het National Park Pelister kunnen jullie mountainbiken of een wandelroute speciaal voor kinderen lopen. 

 

11. Verrassend Cornwall

vakantiebestemming europa kinderen

Deze streek wordt niet voor niets de Engelse rivièra genoemd: het klimaat is er mild, de zee azuurblauw en er groeien zelfs palmen. Huur een cottage of strijk neer op een van de familiecampings die je langs de gehele kust vindt. Is het slecht weer? Dan gaan jullie een mooi kasteel bezoeken of ergens scones eten en thee drinken. 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

te doen kinderen Texel
Beeld: Unsplash

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers.  Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >