strandspelletjes
Beeld: Pixabay

Vergeet zandvormpjes, voetballen, scheppen en beachball-rackets; voor deze spelletjes op het strand hoef je je eens géén breuk te sjouwen. (Behalve voor die fles wijn dan, waar je nu opeens plek voor hebt.) Dát noemen wij nou strandpret.

1. Twee ijsbekertjes water dragen

Tuurlijk schat, mag jij een ijsje. Met de bekertjes zijn ze de rest van de middag zoet. Prik in de onderkant een paar gaatjes, laat de kinderen ze vullen in zee, en wie het volste bekertje water heeft wanneer hij weer terug is bij de handdoek, heeft gewonnen. Werkt overigens ook príma met de wegwerpbekertjes voor limonade, die je waarschijnlijk toch al bij je had. Zo simpel kan een strandspelletje zijn.

 

2. Pas op voor kwallen

Waterballonnen: wie kan zonder? Wegen niks en passen altijd in je tas. Trek twee lijnen in het zand, leg er gevulde waterballonnen tussen, en laat de kinderen er om de beurt geblinddoekt (met hun eigen shirt/hemd/jouw bikinitop) tussendoor wandelen. Wie op een ‘kwal’ trapt, is af. O, en wie na afloop de meeste ballonnen heeft opgeruimd, wint – maar dat vertel je natuurlijk later pas.

 

3. Schelpendans

Stoelendans, maar dan net even anders. Laat de kinderen zo groot mogelijke schelpen verzamelen, één minder dan het aantal personen met wie jullie zijn. Teken een kring in het zand en leg de schelpen in het midden. De kinderen lopen rondjes rond de cirkel, en op jouw sein pakt iedereen met zijn tenen één schelp uit de berg. Wie als laatste geen schelp heeft, is af. Voor elke volgende ronde gebruik je één schelp minder, maar dat snap je.

 

4. Zandhints

Niet geschikt voor de allerkleinsten, maar wel hilarisch (en: jij kunt er gewoon lekker naast zitten, met je voeten in de branding). Maak teams of speel ieder voor zich. Om de beurt bouwt iemand een zanddier of -voorwerp in het natte zand. En dan: raden maar. Ook leuk: teken rebussen in het zand – voor de prepubers in het gezelschap. Liever een makkelijker spelletje? Maak er boter, kaas en eieren van.

 

5. Verspringen

Altijd een hit: verspringen.  Trek een startlijn in het zand, laat de andere kinderen een streepje zetten waar de deelnemer landt, en jij… zwaait ze vrolijk toe vanaf je handdoek.
 

Lees ook:
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je 'm terug)

 

6. Schieten maar

Oké, vereist toch een beetje sjouwen maar niet noemenswaardig: neem een stuk of vier lichte pingpong- of beachballetjes mee, leg ze op de hals van met zand gevulde waterflesjes en schiet ze er met een waterpistool vanaf. Eindeloos speelplezier!

 

7. Strandjutten

Het geheim om dit te laten slagen: geef de kinderen een opdracht mee. ‘Verzamel zestig schelpen, één krabbetje en tien plastic voorwerpen’, bijvoorbeeld. De eerste die de verzameling compleet heeft, heeft gewonnen. Kinderen zoet, strand schoon, en ze leren nog tellen (of geduld hebben) ook.

 

8. Kousslingeren

Ha! Eindelijk een doel voor die onbegrijpelijke hoeveelheid weessokken in je wasberg. Vul ze met zand, en slingeren maar. Met nat zand gaan ze lekker hard, dus wellicht is vullen met los zand een betere optie (op een verlaten stuk strand dan, aub): die leveren een spectaculaire stofbom op.

 

9. Windschermtikkertje

Alleen geschikt wanneer je zelf het zonnen beu bent: trek aan weerszijden van je windscherm, op zo’n anderhalve meter afstand, twee lijnen in het zand. Maak twee groepjes aan elke kant van het scherm, en zet langs beide zijlijnen één deelnemer. De kinderen (leuker: noem ze haaien) in het veld moeten proberen naar de andere kant van het windscherm te vluchten, zonder dat de ‘vissers’ aan de zijlijn ze afgooien met een waterballon.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >