27x de leukste kinderboerderijen in Nederland

28.03.2022 15:00
leukste kinderboerderijen nederland

Op naar de kippen, schapen, pony’s en hangbuikzwijnen: educatief, leuk en gezellig. Daarom: 27x de leukste kinderboerderijen in Nederland.

 1. De Blijde Wei – Rotterdam

Deze kinderboerderij stamt uit 1990 en bestaat uit twee boerderijen. Er worden regelmatig gratis activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals een peuterochtend, een schaapscheerfeest en een vleermuizenexcursie. Bij de Groene Kikker kun je heerlijk eten en drinken en er is een grote speeltuin waar kinderen kunnen spelen.

2. Juffrouw Jansen – Hilversumse Meent

Deze kinderboerderij ligt naast een melkveebedrijf waar dagelijks 150 koeien worden gemolken, dus hartstikke leuk om hier ook nog even te kijken. Tip: koop na afloop verrukkelijke verse melk in het melkhuisje.Wat ook leuk is, is dat op de boerderij het tweede melkhuisje van Hilversum geopend is, waar je verse melk kan kopen.

3. De Elzenhoek – Oss

Op de Elzenhoek in Oss kun je urenlang knuffelen met cavia’s, ratjes en konijnen en geiten voeren. Ook zijn er tentoonstellingen waar je alles leert over de moestuin – proeven inbegrepen. Vanwege corona is er geen knuffelvisite op woensdag- en zondagmiddag.

4. Stadsboerderij de Hout – Alkmaar

Dit ruim honderd jaar oude Hertenkamp breidde in 1976 uit met de stadsboerderij, die middenin het stadspark de Alkmaarderhout ligt. Er zijn geiten, kippen, varkens, pauwen, parelhoenders, kalkoenen en nog veel meer beesten. In de volière en duiventil bekijk je allerlei vogelsoorten. Nog niet genoeg gezien en gedaan? Ga dan naar de overkant van de kinderboerderij, waar je kind gezellig kan spelen in de kabouterspeelplaats.

5. Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Eigenlijk kun je dit geen echte boerderij noemen, want je vindt er veel meer dan alleen boerderijdieren. Zo zijn er bijvoorbeeld apen van stichting AAP, maar je kunt ook met een boswachter speuren naar wilde dieren. Verder is er een jungletuin, een speeltuin, een klimpark en maak je er heerlijke boswandelingen.

6. Het Spookbos – Eemnes

Het spookbos heeft een kinderboerderij met ezels, geiten, konijnen, paarden en schapen. Achter de kinderboerderij zit een klein bos, hier kun je met je kind doorheen wandelen, terwijl jullie vragen beantwoorden over dieren.

7. Wolfslaar – Breda

Op deze kinderboerderij zie je niet alleen dieren, maar worden ook allerlei leerzame activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen bijvoorbeeld fietsen op een energiefiets of een kunstkoe melken. Naast de boerderij is er een waterspeelplek en een plek waar je geiten kunt aaien. Voor kleine kinderen staan er speelgoed trekkers klaar waar ze op kunnen rijden.

8. Dierendal – Waddinxveen

Kinderboerderij Dierendal heeft naast geiten, schapen en kippen ook ooievaars. Naast alle dieren is er ook een grote tuin, die is aangelegd dat er het hele jaar door iets nieuws valt te ontdekken. Ga ook even langs de bijenstal of langs de vlinderstrook met vlinderstruiken en andere planten.

9. Hof van Eckberge – Eibergen

Bij Hof van Eckbergen zie je dieren uit Noord- en Zuid-Amerika en Australië, zoals een Wallaby. Ze zijn een stuk kleiner dan kangoeroes maar kunnen wel sprongen maken van wel negen meter. Kinderen kunnen ook meedoen aan een dierenspeurtocht. Energie over? Dan is er ook nog een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen helemaal los kunnen.

Lees ook: 13x de leukste onbekende dierentuinen in Nederland

10. Stadsboerderij Darwinpark – Zaandam

In 1967 schonk Albert Heijn de grootste kinderboerderij in Nederland aan de Zaanse jongeren zodat iedereen kennis kon maken met verschillende dieren. En nog altijd is deze boerderij drukbezocht.

11. De Molenwei – Rotterdam

Deze kinderboerderij ligt aan de rand van het Rotterdamse Zuiderpark in Charlois. De traditionele landbouwhuisdieren zijn heel lief voor kinderen – bang hoeven ze dus niet te zijn. Ook worden er regelmatig (gratis) activiteiten georganiseerd.

12. Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Dit is een recreatieve boerderij met geiten, een kaasmakerij, boerderijwinkel, terras én speeltuin. Je kunt hier terecht voor biologische-, streek- en boerenproducten in de boerderijwinkel, een kop koffie of thee of een geitenijsje. En ja: de geiten mogen ook gevoerd worden.

13. ’t Weusthag – Hengelo

Deze kinderboerderij ligt aan de rand van het Weusthagbos in Hengelo. Er zijn geiten, varkens, een minipaard en een ezel, maar je kunt ook een heus hertenkamp bekijken. Houdt jouw kind van knuffelen? Dan zijn de konijnen in de knuffelhoek een aanrader.

14. Pluk! – Den Haag

Pluk! is een zorgboerderij waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. Kinderen mogen de dieren aaien, maar ook fruit plukken tijdens een wandeling in het heempark op aangegeven dagen in de zomer.

Lees ook: Van picknicken tot waterfietsen: 19x kindvriendelijke parken

15. De Oedenstee – Hoogvliet

Koeien, geiten, schapen, eenden, kippen, pauwen, een paard, een ezel, konijnen en cavia’s: hier zijn boerderijdieren in overvloed. Vooral in het voorjaar is er veel te zien, want dan worden de jonge dieren geboren. Voor de kleintjes zijn er speeltoestellen en kleine tractors.

16. Speelboerderij De Happyfarm – Terschuur

Volop speelplezier, zowel binnen als buiten. Er zijn tig speeltoestellen én je kunt er racen met trekkers en skelters. Voor de allerkleinsten is er een speciale soft-play ruimte, de grotere kinderen kunnen klimmen en klauteren in de apenkooi of springen op het springkussen. Uiteraard zijn er ook genoeg dieren te zien.

17. ’t Geertje – Zoeterwoude

Een echte biologische productieboerderij met geiten, koeien en varkens. De melk van de dieren is – net als verschillende streekproducten – te koop in het winkeltje. Kinderfeestje geven? Ook dat kan hier.

18. De Brink – Zeist

Met ruim twee hectare(!) land is dit voor Nederlandse begrippen een behoorlijk grote kinderboerderij. Je vindt hier niet alleen dieren van bijzondere rassen, er zijn ook speeltoestellen voor de kinderen én picknicktafels. Koffie, thee, frisdrank, snoepje en chips erbij, en klaar ben je.

19. De Daalhoeve – Maastricht

Deze kinder- en zorgboerderij is gevestigd in een oude hoeve uit 1936. Je vindt er pony’s, konijnen en varkens, maar ook bijzondere dieren zoals alpaca’s en wallaby’s. Kinderen en volwassenen kunnen leuke workshops volgen zoals schilderen, jam maken en wol spinnen.

20. Eigen Wijs Boerderij – Eindhoven

Ben je in het Philips van Lenneppark in Eindhoven, neem dan een bezoekje bij boerderij Eigen Wijs. Hier ontmoet je poezen, kippen, lammetjes en varkens. Daarna kan je kind zich helemaal uitleven in het speelpark verderop met een skatebaan, basketbalveld en speeltuin.

21. Kinderboerderij De Goffert – Nijmegen

Er worden regelmatig knutselmiddagen georganiseerd, je kunt er een kinderfeestje geven, lekkere ijsjes eten maar het allerbelangrijkste: er zijn heel veel dieren te zien. O, en geinige speeltoestellen.

22. Landerij De Park – Elst

Trek hier maar een hele dag voor uit, want man, wat is hier veel te doen. Er is een struinpad, een moestuin, een natuurspeelplaats, grote zandbak, een watermolen en o ja: een fantastische kinderboerderij. Hier mag je onder begeleiding van de verzorgers de dieren aaien. Ook niet onbelangrijk: in het bijbehorende restaurant eet je de in verre omstreken befaamde, huisgemaakte appeltaart.

23.  De Naturij – Drachten

Ook hier heb je aan een uurtje niet genoeg, want er is niet alleen een kinderboerderij, je hebt er ook een speelbos, blotevoetenpad, kabouterpad én een speelhal voor als het regent. Bekijk vooral even de website, want het hele jaar worden hier de leukste activiteiten georganiseerd.

24. De Beestenborg – Groningen

Dit is is een van de grootste kinderboerderijen van Groningen en zeven dagen per week geopend. Geiten, schapen, ezels, pony’s, varkens, pauwen, kippen, eenden en volièrevogels: hier heb je alles. Inclusief kabelbaan en familieschommel.

25. Schutterspark – Brunssum

Bij Schutterspark kun je niet alleen de ‘standaard’ boerderijdieren bewonderen, er lopen ook alpaca’s, baardagamen en wallaby’s rond. En heeft je kind alle dieren gezien? Dan kan hij z’n lol op in de speeltuin.

26. De Steenuil – Oirschot

Bij deze speelboerderij is je kind de hele dag zoet, want van een Kaboutertocht tot Tractordag: er wordt van alles georganiseerd. Ook leuk zijn de nieuwe binnenspeeltuin, een zandbak, skelters, fietsjes, luchtkussen, trampolines, speelhuisjes en speeltoestellen.

27. Helderse Vallei – Den Helder

Bij De Helderse Vallei vind je alles voor een dagje uit in de natuur. Volg bijvoorbeeld het vossenspoor, waarbij je alles ontdekt over het leven van een vos.

Nog meer uittips? Volg ons op Facebook en Instagram