Lekker hoor, zo’n oliebol van de kraam of de bakker. Maar het is minstens zo lekker – én veel leuker – om samen met je kind oliebollen te bakken. Hoe? Wij leggen ’t je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat heb je nodig?
Voor het bakken van lekkere oliebollen heb je maar een paar ingrediënten nodig. Natuurlijk ligt het eraan hoeveel stuks je wilt maken, maar houd deze hoeveelheden aan voor ongeveer 20 tot 25 oliebollen:
1 zakje droge gist (7 gr)
3 el suiker
500 gr bloem
500 ml lauwe melk
1 ei
handje rozijnen
een beetje zout
zonnebloemolie
Hoe maak je het beslag?
Oliebollen bakken is niet moeilijk, maar je moet wel de tijd nemen om het beslag goed te laten rijzen. Je beslag wordt daardoor mooi luchtig en het geeft de oliebol ook die verrukkelijke smaak.
Maak eerst de melk lauwwarm (in de magnetron of in een pannetje) en voeg de suiker en gist eraan toe. Roer goed door tot een papje. Voeg de bloem, het zout en het ei bij elkaar en mix dit goed door. Daarna voeg je de melk erbij en spatel je dit tot een glad beslag – het makkelijkst doe je dit met een houten pollepel. Wil je rozijnen in je oliebollen? Voeg die dan op het laatst toe. Je kind kan natuurlijk een handje meehelpen met roeren, maar het is wel een zwaar klusje.
Is je oliebollenbeslag klaar? Zet de kom dan niet in de buurt van een verwarming of je koelkast, maar laat het beslag minimaal een uur rijzen op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de kom niet op de tocht staat.
Zodra je beslag goed gerezen is, is het in volume toegenomen. Tijd om de oliebollen te gaan bakken: giet de zonnebloemolie in een frituurpan en verwarm tot 190 graden Celcius. Daarna maak je ronde bollen van het beslag – tip: gebruik een ijsbolletjestang – en schep je ze voorzichtig in de olie.
De oliebollen zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn, meestal na een minuut of zes à zeven. Schep ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Check of ze naar wens zijn door er één te proeven (reken maar dat je kind dit wil doen)… Hou er rekening mee dat het keukenpapier veel olie opneemt, dus ververs het papier bij elke nieuwe ronde.
Lees verder onder de advertentie
Hoe bewaar je oliebollen?
Oliebollen blijven tot twee dagen na het bakken het lekkerst. Wil je er langer van genieten, stop ze dan in een luchtdichte zak in de vriezer. Dan kun je er twee maanden later nog van eten. Warm ze dan niet in de magnetron op, maar zet je oven even aan. Dan worden ze weer knapperig.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
In veel huiskamers ging afgelopen week een collectieve “huh?!” door het land. Terwijl ouders nog druk bezig zijn met het bewaren van hét grote decembergeheim, komt Het Sinterklaasjournaal met scènes waarbij je als ouder spontaan je hand voor de tv wilt gooien.
De zoon van Annelies is het type kind waarvan je blijft zeggen: ‘het is me er eentje’. Bram vreet van alles uit, maar nooit écht vervelend. En hij ziet er zo schattig uit, met die grote blauwe ogen en die blonde krullen.
In Groningen gebeurt binnenkort iets nieuws: de allereerste stadsoppas van Nederland opent haar deuren. Ouders kunnen hun kind er maximaal drie uur achterlaten terwijl zij eindelijk even naar de kapper, sportschool of gaan shoppen. Klinkt als pure luxe, toch?
Er zijn van die kledingstukken die je aantrekt en meteen denkt: ja hoor, dit wordt mijn nieuwe uniform voor de rest van de winter. Nou, de coltrui van HEMA hoort absoluut in die categorie.
Verhuizen met een groot gezin is al een onderneming op zich, maar de familie Buddenbruck pakt het gewoon aan alsof het niets is. Waar andere ouders al zweten bij het vooruitzicht van één verhuisdoos, verkassen Thaila en Rob met hun hele bups van land naar land.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Deze week Mireille, wiens man een plan heeft waar ze niet achter staat.