Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Lekker hoor, zo’n oliebol van de kraam of de bakker. Maar het is minstens zo lekker – én veel leuker – om samen met je kind oliebollen te bakken. Hoe? Wij leggen 't je uit.

Wat heb je nodig?

Voor het bakken van lekkere oliebollen heb je maar een paar ingrediënten nodig. Natuurlijk ligt het eraan hoeveel stuks je wilt maken, maar houd deze hoeveelheden aan voor ongeveer 20 tot 25 oliebollen:

  • 1 zakje droge gist (7 gr)
  • 3 el suiker
  • 500 gr bloem
  • 500 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • handje rozijnen
  • een beetje zout
  • zonnebloemolie

 

Lees ook:
Kinderen en vuurwerk: dit moet je weten > 

 

Hoe maak je het beslag?

Oliebollen bakken is niet moeilijk, maar je moet wel de tijd nemen om het beslag goed te laten rijzen. Je beslag wordt daardoor mooi luchtig en het geeft de oliebol ook die verrukkelijke smaak.

Maak eerst de melk lauwwarm (in de magnetron of in een pannetje) en voeg de suiker en gist eraan toe. Roer goed door tot een papje. Voeg de bloem, het zout en het ei bij elkaar en mix dit goed door. Daarna voeg je de melk erbij en spatel je dit tot een glad beslag – het makkelijkst doe je dit met een houten pollepel. Wil je rozijnen in je oliebollen? Voeg die dan op het laatst toe. Je kind kan natuurlijk een handje meehelpen met roeren, maar het is wel een zwaar klusje.

Is je oliebollenbeslag klaar? Zet de kom dan niet in de buurt van een verwarming of je koelkast, maar laat het beslag minimaal een uur rijzen op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de kom niet op de tocht staat.

 

Hoelang bak je oliebollen?

Zodra je beslag goed gerezen is, is het in volume toegenomen. Tijd om de oliebollen te gaan bakken: giet de zonnebloemolie in een frituurpan en verwarm tot 190 graden Celcius. Daarna maak je ronde bollen van het beslag – tip: gebruik een ijsbolletjestang – en schep je ze voorzichtig in de olie.

De oliebollen zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn, meestal na een minuut of zes à zeven. Schep ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Check of ze naar wens zijn door er één te proeven (reken maar dat je kind dit wil doen)... Hou er rekening mee dat het keukenpapier veel olie opneemt, dus ververs het papier bij elke nieuwe ronde. 

 

Hoe bewaar je oliebollen?

Oliebollen blijven tot twee dagen na het bakken het lekkerst. Wil je er langer van genieten, stop ze dan in een luchtdichte zak in de vriezer. Dan kun je er twee maanden later nog van eten. Warm ze dan niet in de magnetron op, maar zet je oven even aan. Dan worden ze weer knapperig.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

school traktaties

Kaas op een prikker is zó ouderwets. Wil je indruk maken op school, dan geef je jouw kind één van deze traktaties mee.

Fijne bijkomstigheid: de kleine kunstwerkjes zijn klaar in een handomdraai.
 

1. Lekker verantwoord


 


2. 'Frietje' met

 

3. En een snoepsleutel eraan maakt het helemaal af


 

4. Tip: wel een eetbare stift gebruiken ;-)

 

Lees ook
Zelf maken: traktatiespiesjes >

 

5. Hup, even dopen in de chocola en klaar ben je 


6. Kindvriendelijke cocktails

 

7. Zo makkelijk, maar zo leuk


 


8. Wanneer je klaar bent met vette troep, maar je kind zeurt om een pizza

 

9. Ideaal voor kerstkinderen


 

10. Bijna zonde om uit te pakken
 

 

11. Weer eens wat anders...


 

12. Ook weer zo simpel
 


 


13. Toch weer die prikker
 

 

14. Kost je íets meer tijd, maar ach: alles voor je kind. Toch?

 

15. Kraalogen op een stuk fruit doen 't altijd goed
 

 

16. Indianenkiwi's


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kind blij aan tafel, jij blij aan tafel. Naast de drie bekende P’s (patat, pizza en pannenkoek), is er nog een vierde ‘P’ die het (bijna) altijd goed doet bij kinderen. Pasta met rode saus. Kijk zelf maar.

Kinderen hebben geen filter en zeggen waar het op staat. Dus wie kun je beter vragen om drie recepten met pastasaus uit te proberen dan negen jonge smaakmakers? Izaiah (3): ‘Een gezichtje? Met haren?’

De ultieme smaaktest: is de pastasaus van Heinz echt zo lekker?

Meer kindvriendelijke recepten

Voor alle 7 Heinz [Seriously] Good Pasta Sauzen is alleen gebruik gemaakt van de beste en lekkerste ingrediënten. Alle pastasauzen zijn vrij van kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen en bevatten minstens 7* heerlijke zongerijpte tomaten. Klik hier voor meer serieus lekkere en kindvriendelijke recepten met de pastasauzen van Heinz.
*Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >