recept pizza di mama

...want de lekkerste pizza's maken we zelf. Toch? En van deze topper met parmaham en rucola weten we één ding zeker: hij valt bij iedereen in de smaak.

Wat heb je nodig:

Voor het pizzadeeg (4 pizza's)
• 750 gr bloem, en extra om te bestuiven
• ¾ zakje gist
• 1 tl oregano
• 200 ml passata di pomodoro
• peper
• zout
• chilivlokken
• wat griesmeel (of Italiaans meel)

Voor de pizza
• 1/2 bol mozzarella
• parmaham
• rucola
• olijfolie

Zo maak je het

Pizzadeeg
Meng de bloem met de gist. Voeg 2 tl zout toe. Meng er met een pollepel 500 ml lauw water door. Kneed er met je handen een samenhangend deeg van. Je hoeft niet erg te kneden, het moet een bal worden. Als het korrelig blijft, voeg je nog wat water toe. Als het te nat blijft, ook na het kneden, voeg je een beetje bloem toe. Doe de kleverige bol deeg in een kom, dek af met plastic folie en laat in de keuken ongeveer 8 uur staan. Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast zetten en dan de dag erna rustig buiten de koelkast laten rijzen. Meng de oregano met de passata en voeg gemalen peper en eventueel wat chilivlokken toe. De saus moet niet heel scherp worden, maar een beetje pit is wel lekker. Verdeel het deeg in vier delen en leg ze op een met bloem en griesmeel bestoven werkblad. Bestuif met nog wat bloem en rol er een soort ronde vormen van. Het deeg is vrij plakkerig maar dat is de opzet. Leg het deeg op een met bloem bestrooid stuk bakpapier. Bestrijk met een dun laagje tomatensaus en beleg daarna naar smaak. Bak de pizza’s een voor een op een pizzasteen in de oven of in een speciaal pizzaoventje.*


De pizza met parmaham en rucola
Laat je kind een ½ bolletje mozzarella in plakjes snijden of in stukjes uit elkaar trekken. Beleg de pizza hiermee. Beleg de gebakken pizza met een paar dungesneden plakjes parmaham en bestrooi met rucola. Bestrijk de rand met lekkere olijfolie.

* De temperatuur in professionele pizzaovens ligt rond de 400ºC. Die temperaturen halen we thuis niet. Wel heb je pizzastenen die je in de oven kunt leggen. Laat de steen (en de oven) zo heet mogelijk worden en bak de pizza’s rechtstreeks op de steen. Ook zijn er kleine pizzaoventjes te koop waar je een heel aardig resultaat mee kunt halen.

 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alcoholvrije cocktails
Beeld: Unsplash

De Tequila Sunrise, Mojito en Cosmopolitan: superlekker, maar waarom niet eens een alcoholvrije cocktail? Minstens zo verrukkelijk en ideaal voor een snikhete zomerdag. Wij zetten daarom een aantal alcoholvrije cocktails voor je op een rij.

1. Virgin Mojito

Snijd een limoen in partjes en verdeel ze met een paar blaadjes munt over een aantal longdrinkglazen. Strooi in elk glas wat rietsuiker en stamp met een pollepel de suiker, limoen en munt fijn, zodat de smaken vrijkomen. Hak een paar ijsblokjes in stukjes en vul de glazen met bruiswater, bijvoorbeeld 7up. Rietje erbij en drinken maar.
 

2. Safe sex on the beach

De zon in je glas, maar dan zonder wodka. En heel simpel te maken: vul een glas met ijsblokjes, giet er tegelijkertijd cranberry-, grapefruit- en sinaasappelsap op (van elk ongeveer 100 ml) en garneer op de rand met een opengesneden cranberry.

 

Lees ook:
8x leuke cocktailbars in Nederland >


 

3. Nada Colada

Dit is een zalige cocktail als je van kokos en ananas houdt. Open een verse kokosnoot (of handiger: koop een pakje kokosmelk), snijd 'm in stukken en rasp de kokos heel fijn. Meng de kokos (of de melk) met ananassap en klaar ben je. Gebruik je kokosmelk? Koop dan wat losse stukjes kokos in de supermarkt, rasp die fijn en strooi ze over je cocktail.


4. Mango Martini

Een pittige cocktail voor een hete zomerdag. Schenk 2,5 deel mangosap in een ijsshaker en mix dat met het sap van een halve limoen. Snijd een verse rode peper en voeg naar smaak toe. Of gebruik, voor iets minder spice, een paar druppels tabasco.
 

5. Chocolata

Verwarm 200 milliliter melk in een pan en doe er beetje voor beetje 150 gram melkchocolade bij, in stukjes. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het goed afkoelen en zet het mengsel daarna in de koelkast. Schenk het een uur later in een cocktailshaker, voeg wat vanillesiroop en stukjes ijs toe en roep je kinderen, want die gaan hier zeker weten ook van smullen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >