recept pizza di mama

...want de lekkerste pizza's maken we zelf. Toch? En van deze topper met parmaham en rucola weten we één ding zeker: hij valt bij iedereen in de smaak.

Wat heb je nodig:

Voor het pizzadeeg (4 pizza's)
• 750 gr bloem, en extra om te bestuiven
• ¾ zakje gist
• 1 tl oregano
• 200 ml passata di pomodoro
• peper
• zout
• chilivlokken
• wat griesmeel (of Italiaans meel)

More content below the advertising

Voor de pizza
• 1/2 bol mozzarella
• parmaham
• rucola
• olijfolie

Zo maak je het

Pizzadeeg
Meng de bloem met de gist. Voeg 2 tl zout toe. Meng er met een pollepel 500 ml lauw water door. Kneed er met je handen een samenhangend deeg van. Je hoeft niet erg te kneden, het moet een bal worden. Als het korrelig blijft, voeg je nog wat water toe. Als het te nat blijft, ook na het kneden, voeg je een beetje bloem toe. Doe de kleverige bol deeg in een kom, dek af met plastic folie en laat in de keuken ongeveer 8 uur staan. Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast zetten en dan de dag erna rustig buiten de koelkast laten rijzen. Meng de oregano met de passata en voeg gemalen peper en eventueel wat chilivlokken toe. De saus moet niet heel scherp worden, maar een beetje pit is wel lekker. Verdeel het deeg in vier delen en leg ze op een met bloem en griesmeel bestoven werkblad. Bestuif met nog wat bloem en rol er een soort ronde vormen van. Het deeg is vrij plakkerig maar dat is de opzet. Leg het deeg op een met bloem bestrooid stuk bakpapier. Bestrijk met een dun laagje tomatensaus en beleg daarna naar smaak. Bak de pizza’s een voor een op een pizzasteen in de oven of in een speciaal pizzaoventje.*


De pizza met parmaham en rucola
Laat je kind een ½ bolletje mozzarella in plakjes snijden of in stukjes uit elkaar trekken. Beleg de pizza hiermee. Beleg de gebakken pizza met een paar dungesneden plakjes parmaham en bestrooi met rucola. Bestrijk de rand met lekkere olijfolie.

* De temperatuur in professionele pizzaovens ligt rond de 400ºC. Die temperaturen halen we thuis niet. Wel heb je pizzastenen die je in de oven kunt leggen. Laat de steen (en de oven) zo heet mogelijk worden en bak de pizza’s rechtstreeks op de steen. Ook zijn er kleine pizzaoventjes te koop waar je een heel aardig resultaat mee kunt halen.

 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een hotdog gaat er bij je kind natuurlijk altíjd wel in. Daarom de leukste (en lekkerste) hotdog restaurants op een rij: smullen maar.

Dogma Hotdogbar – Utrecht

Van een Dwaze Dienaar, tot een Gruwelijk Gebed en een Pittige Pelgrim: de namen van de hotdogs op de menukaart zijn hier al leuk. Dat kinderen er meer dan welkom zijn, blijkt wel uit de naam die ze voor de hotdog voor kleintjes hebben gegeven: het Keurige Kind. Een heerlijk varkensworstje met krokante uitjes en friet. 

More content below the advertising

 

Bulls & Dogs – Amsterdam

hotdog restaurants

De eerste hotdogbar van onze hoofdstad. Je bestelt er heerlijke hotdogs, maar ook milkshakes, burgers en wijn of cocktails. Voor de kinderen is er limonade of een sapje. Alle hotdogs zijn gemaakt door een lokale slager volgens eigen recept – niet geserveerd op een traditioneel broodje, maar op een Duitse pretzel.

 

Lees ook:
13x goedkoop uit eten met kinderen >

 

Hotdog Point – Den Haag

Een worstje van kip, rund of een vegetarische variant: bij Hotdog Point in Den Haag heb je volop keuze. Op het menu staan vijf verschillende soorten hotdogs – van de New Yorkse tot een Mexicaanse variant of zelfs één uit Marrakech – en voor kinderen is er een kindermenu.

 

Dwars Hotdogbar – Tilburg

hotdog restaurants

Het is prima toeven bij dit hotdogrestaurant: of je nou zin hebt in een kipdog, een runddog of liever half om half. Als side dish kies je voor zoete aardappelfrietjes of nacho’s en je maaltijd is compleet. Handig: alle hotdogs zijn ook vegetarisch te bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat eten we vandaag? Pasta natuurlijk. Daarmee scoor je makkelijk punten. 

1.     Het is nooit saai

Pasta met tomatensaus, groene pesto of witte roomsaus. Spaghetti, lasagne of een pasta-ovenschotel. Vegetarisch, met vis of vlees. Doordeweekse pasta of een uitsloof-maaltijd. Met pasta kun je alle kanten op. Wissel één ingrediënt en er staat weer iets heel nieuws op tafel. Kleine moeite, groot effect.

More content below the advertising

2.     Je krijgt er (bijna) alle kinderen mee stil

Geen zin in gezeur aan tafel? Dan zit je met pasta met rode saus (bijna) altijd goed. Er zijn weinig kinderen die er niet gek op zijn. De reden? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft. 
Welke pastasauzen en recepten vinden kinderen het allerlekkerst? In deze grappige video vertellen ze het zelf.

3.     Het is snel en makkelijk

Pasta koken, saus erover en buon appetito! Binnen een half uur zit je aan tafel. Ook fijn: je hoeft er meestal niet eens voor langs de supermarkt. Vaak heb je wel een restje groente, vlees of kaas in huis, verse tomaten of een lekkere pot pastasaus. En vergeet niet: less is more. Doe als de Italianen en houd het bij de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood staat voor tomaten(saus), wit voor kaas en groen voor een beetje basilicum.
Recept: Snelle Pasta Bolognese Ovenschotel

4.     Je kunt kinderen verleiden met vormpjes en gezichtjes

Pasta is er in alle soorten en maten. Lopen je kinderen niet warm voor penne of macaroni? Probeer ze dan eens te verleiden met strikjes, tricolori of pasta in de vorm van Dora en Spongebob. Of leef je uit met leuke gezichtjes van spaghetti. Zij blij, jij blij.

5.     Je kunt er heel wat groente in (ver)stoppen

Met gemak pureer je een hele broccoli door de pastasaus en courgettespaghetti is onder een laag lekkere saus bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. En wat dacht je van alle tomaten die ze al pasta-etend binnen krijgen? In de Heinz [Seriously] Good Pastasauzen zitten bijvoorbeeld minstens 7* zongerijpte tomaten.


6.     Je kunt makkelijk slimme keuzes maken

Het is niet ingewikkeld om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Zo zit volkorenpasta vol met vezels en eiwitten. Of probeer eens pompoenlasagne of linzenpasta.

Handig voor in huis

Snel, serieus lekker en dus altijd handig om in huis te hebben: één van de zeven Heinz [Seriously] Good Pastasauzen. Bijvoorbeeld Heinz [Seriously] Good Pastasaus Bolognese, een pastasaus met 100% rundvlees van hoge kwaliteit. Elke pot bevat minstens 7* zongerijpte tomaten en geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.
* Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >