Giftige pit: is het gevaarlijk om je kind abrikozen te laten eten?

22.06.2022 12:47
abrikozen kind

Je hebt het vast voorbij zien komen: een groothandel in Chinese voedingsproducten heeft zakjes met abrikozenpitten teruggeroepen, omdat er een giftige stof in zit. Is het gevaarlijk om je kind abrikozen te laten eten? En wat als je een pit doorslikt?

We zetten de belangrijkste info op een rij.

Giftige abrikozenpitten

De zakjes met abrikozenpitten worden uit het schap gehaald, omdat ze de cyanidelimieten overschrijden. Het is onverstandig om abrikozenpitten te eten, omdat ze gevaarlijke plantengifstoffen bevatten. Als je op een abrikozenpit kauwt, zet je lichaam de stof om in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd. Grote hoeveelheden kunnen leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen, zoals het belemmeren van de ademhaling en zelfs een hartstilstand. Door als volwassene een halve abrikozenpit te eten, kom je al boven de gezondheidslimiet, blijkt uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Voor kinderen ligt deze limiet lager: zij worden er sneller ziek van.

Niet in de blender

Niet alleen in abrikozenpitten vind je gevaarlijke plantengifstoffen. Ook in de pitten van perziken, pruimen, kersen en avocado’s zit een kleine hoeveelheid van deze stof, maar wel minder dan in abrikozenpitten. Als je per ongeluk een pitje van een appel of kers doorslikt is dat niet zo erg, want die poep je gewoon uit. Wanneer je hem kapotbijt, kan er wel een kleine hoeveelheid van de plantengifstof vrijkomen, maar dat is niet meteen reden tot paniek, meldt het Voedingscentrum. Eet de pitten niet los en voorkom dat ze meegaan in de blender. Ze adviseren om pitten van steenvruchten, zoals abrikozen, kersen en appels, links te laten liggen.

Lees ook: ‘Er zitten steeds meer bestrijdingsmiddelen in rozijnen’

Abrikozen zijn gezond

In Nederland komt een cyanidevergiftiging bijna nooit voor, maar toch wordt al jarenlang gewaarschuwd voor de pitten. Sommige mensen beweren dat het eten van abrikozenpitten helpt tegen kanker, darmproblemen, een hoog cholesterol en overgewicht, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Abrikozenpitten zijn dus giftig, maar de vrucht zelf is hartstikke gezond. Abrikozen zitten boordevol mineralen, vezels en de vitamines A, B en C. Zolang je kind een abrikoos zonder pit eet – wat sowieso handig is voor stikgevaar – is er niets aan de hand.

Bron: Voedingscentrum, RTL Nieuws, AD

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.