Onderzoek wijst uit: ‘Er zitten steeds meer bestrijdingsmiddelen in rozijnen’

16.11.2021 14:41
rozijnen

Een doosje rozijnen is hartstikke gezond voor je kind, toch? Een onderzoek van Foodwatch zegt iets anders: zij ontdekten dat rozijnen in toenemende mate vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen.

Hoe zit dat precies? 

 

Steeds meer bestrijdingsmiddelen in rozijnen

Volgens het Voedingscentrum is het prima om je kind een kleine portie rozijnen te geven, maar een analyse van Foodwatch toont aan dat het toch niet zo’n onschuldig tussendoortje is. Dat ontdekte de ‘voedselwaakhond’ door nog niet gepubliceerde gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op te vragen. Daaruit blijkt dat rozijnen, die onder andere werden gevonden in distributiecentra van Aldi en Plus, nu meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan een paar jaar geleden. In 2018 werden er 6,1 gifsoorten aangetroffen per meting, in 2020 ging het gemiddeld om 11,3 gifsoorten. Volgens Foodwatch bevatten de geanalyseerde rozijnen een ‘cocktail’ van bestrijdingsmiddelen. In totaal werden daarin 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. Sommige pesticiden kunnen effect hebben op de groeiontwikkeling van hersenen, geslachtsdelen en de hormoonhuishouding of zorgen voor schimmelgroei in het lichaam. Vanaf een bepaalde hoeveelheid kunnen ze ook kankerverwekkend zijn. In de toegestane hoeveelheden kunnen bestrijdingsmiddelen meestal niet zoveel kwaad, maar een mix van pesticiden kan wel gevaarlijk zijn. 

 

Lees ook
Makkelijk te maken: 7x lekkere én gezonde tussendoortjes >

 

Verschillende bestrijdingsmiddelen in één doosje

Hoe het mogelijk is dat er zoveel verschillende bestrijdingsmiddelen in rozijnen zitten? ‘Boer A gebruikt bijvoorbeeld vier pesticiden en boer B vier andere soorten. Op de veiling komen ze samen en dan heb je er al acht die in één doosje terecht kunnen komen’, vertelt Nicole van Gemert van Foodwatch tegen RTL Nieuws. Bovendien hebben bestrijdingsmiddelen wel individuele limieten, maar is er geen regelgeving voor het mixen van pesticiden. Hoe schadelijk dat precies is voor de gezondheid is nog niet onderzocht. Maar: ‘Zolang er twijfel is over de risico’s, horen pesticidecocktails niet thuis op ons bord — en al helemaal niet op het bord van onze kinderen’, aldus Van Gemert. Foodwatch roept supermarkten op om maximaal vijf bestrijdingsmiddelen per product toe te staan. Hun advies: koop voorlopig alleen biologische rozijnen, want daarin werden geen restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden.

Bron: Foodwatch, RTL Nieuws

 

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >