Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Wie zichzelf eens culinair wil verwennen, schuift aan tafel bij een sterrenrestaurant. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je pinpas dat niet trekt, want er zijn genoeg betaalbare sterrenrestaurants. Kijk maar naar dit overzicht.

Wat is een Michelinster?

Ieder jaar verschijnen de Rode Gidsen van Michelin. Hierin staan hotels en restaurants die een Michelinster hebben bemachtigd. De eerste gids kwam uit in 1926 (voor de gehele Benelux) en in Nederland werd voor het eerst in 1957 een ster uitgedeeld. Tegenwoordig staan er ruim 100 restaurants in de lijst.  

 

Lees ook:
14x leuke vegetarische restaurants in Nederland >


 

Wat zijn de criteria?

Als restaurant krijg je natuurlijk niet zomaar een ster. Inspecteurs komen anoniem langs en houden bij hun beoordeling rekening met vijf criteria: hoe is de kwaliteit van de producten, worden de kooktechnieken voldoende beheerst, is de persoonlijkheid van de chef te zien in de gerechten, hoe is de prijs-kwaliteitverhouding en zijn de prestaties constant?

Een restaurant kan 1, 2 of 3 sterren krijgen. Bij één gaat het om een uitstekende keuken in zijn categorie, bij twee sterren is het een verfijnde keuken waar je een omweg voor maakt en bij drie sterren is de keuken uitzonderlijk en een (aparte) reis waard. Veel chefs zien het ontvangen van een Michelinster als een waardering voor hun werk.

 

Wat zijn de goedkoopste sterrenrestaurants?

Eten in een Michelin-restaurant hoeft niet meteen een aanslag te zijn op je portemonnee. Een aantal restaurants is heel betaalbaar. Het goedkoopst is Valuas in Venlo. Dit restaurant heeft al een ster sinds 2005 en je betaalt hier 32 euro voor een driegangenmenu. Ook bij Ratatouille Food & Wine in Haarlem (39 euro) ben je niet heel duur uit.

Wil je culinair eten in Amsterdam, dan is Sinne een goede optie. Hier betaal je ook 39 euro voor een menu. Vergelijkbaar in het noorden van het land is restaurant Koriander in Drachten (39,50) en De Swarte Ruijter in Holten (39,50) in Overijssel.

Let op: dit zijn de goedkoopste restaurants voor een totaalmenu. Kijk je naar de prijzen per gang, dan ben je het goedkoopst uit bij RON Gastrobar in Amsterdam. Je betaalt daar voor een zesgangen menu 62,50, wat neerkomt op gemiddeld iets meer dan een tientje per gang.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

school traktaties

Kaas op een prikker is zó ouderwets. Wil je indruk maken op school, dan geef je jouw kind één van deze traktaties mee.

Fijne bijkomstigheid: de kleine kunstwerkjes zijn klaar in een handomdraai.
 

1. Lekker verantwoord


 


2. 'Frietje' met

 

3. En een snoepsleutel eraan maakt het helemaal af


 

4. Tip: wel een eetbare stift gebruiken ;-)

 

Lees ook
Zelf maken: traktatiespiesjes >

 

5. Hup, even dopen in de chocola en klaar ben je 


6. Kindvriendelijke cocktails

 

7. Zo makkelijk, maar zo leuk


 


8. Wanneer je klaar bent met vette troep, maar je kind zeurt om een pizza

 

9. Ideaal voor kerstkinderen


 

10. Bijna zonde om uit te pakken
 

 

11. Weer eens wat anders...


 

12. Ook weer zo simpel
 


 


13. Toch weer die prikker
 

 

14. Kost je íets meer tijd, maar ach: alles voor je kind. Toch?

 

15. Kraalogen op een stuk fruit doen 't altijd goed
 

 

16. Indianenkiwi's


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kind blij aan tafel, jij blij aan tafel. Naast de drie bekende P’s (patat, pizza en pannenkoek), is er nog een vierde ‘P’ die het (bijna) altijd goed doet bij kinderen. Pasta met rode saus. Kijk zelf maar.

Kinderen hebben geen filter en zeggen waar het op staat. Dus wie kun je beter vragen om drie recepten met pastasaus uit te proberen dan negen jonge smaakmakers? Izaiah (3): ‘Een gezichtje? Met haren?’

De ultieme smaaktest: is de pastasaus van Heinz echt zo lekker?

Meer kindvriendelijke recepten

Voor alle 7 Heinz [Seriously] Good Pasta Sauzen is alleen gebruik gemaakt van de beste en lekkerste ingrediënten. Alle pastasauzen zijn vrij van kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen en bevatten minstens 7* heerlijke zongerijpte tomaten. Klik hier voor meer serieus lekkere en kindvriendelijke recepten met de pastasauzen van Heinz.
*Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >