In samenwerking met Kek Mama

5x geen keukenstress tijdens de kerstdagen

01.12.2014 15:08
Beeld: Getty Beeld: Getty

Hartstikke fijn hoor, Kerstmis, maar echt ‘ontspannen’ zijn die boodschappen en het in elkaar draaien van het kerstmenu nou ook weer niet. Daarom doen we het vanaf nu gewoon anders.

1. Kies je menu

Als je nog geen idee hebt wat je met Kerstmis gaat koken, moet je echt even door de Kek Mama Weekmenu’s scrollen. Stuk voor stuk verrukkelijke gerechten die je zo in elkaar draait en, heel belangrijk, die je kinderen ook lekker vinden.

 

2. Hou het simpel

Willen we allemaal wel: koken à la Nigella Lawson. Alleen is Kerstmis misschien niet hét moment om voor dertig man een zesgangendiner klaar te maken met ingrediënten waarvan je het bestaan tot nu toe niet had vermoed. Maak het jezelf makkelijk en kies iets wat je al tig keer hebt gemaakt, aangezien een goeie pasta bolo echt een beter idee is dan een mislukte kwartel-vijgen-eekhoorntjesbrood-ragout. Ander idee: maak een dag van tevoren een ovenschotel, die je alleen nog maar hoeft op te warmen.

 

3. Wat handig

De kokendwaterkraan van Quooker vonden we al hartstikke handig. En nu is er de gloednieuwe Quooker FLEX, een kokendwaterkraan met soepele uittrekslang voor warm en koud water. Maakt het wassen van groenten en het schoonspoelen van borden stukken makkelijker. En het scheelt je zo weer een kwartier, want je hoeft niet te wachten tot je pan met water kookt. Veilig is-ie ook: dankzij de kokendwater-stop kan de kraan geen kokend water geven als de uittrekslang uitgetrokken is. Bovendien heeft de FLEX een kindveilige bedieningsknop. 

 

4. Wel zo makkelijk

Oke, je moet de rest van de week je woonkamer luchten, maar niets makkelijker dan gourmetten tijdens  kerst. Kan iedereen mooi z’n eigen biefstukje bakken en hoef jij niet te klooien met verschillende gerechten die tegelijkertijd klaar moeten zijn. Ook echt een hit bij kinderen.

 

5. Geen probleem

Lekker dan: sta je uren te ploeteren op je bladerdeegtaartjes, branden de randjes aan in de oven. Of je dacht dat je goed had gerekend, maar hebt maar voor zes personen soep gemaakt in plaats van voor de vijftien man aan tafel. Stress? Mwah, ze zullen niet van de honger omkomen als je de soep tot amuse bestempelt en in kleine kopjes serveert en ook niet als je de bladerdeegtaart in kleine stukjes snijdt en op een schaal legt. Fingerfood, hartstikke hip. Met een beetje creativiteit ben je de kookstress zo de baas.