Beeld: Getty
Beeld: Getty

Hartstikke fijn hoor, Kerstmis, maar echt ‘ontspannen’ zijn die boodschappen en het in elkaar draaien van het kerstmenu nou ook weer niet. Daarom doen we het vanaf nu gewoon anders.

1. Kies je menu

Als je nog geen idee hebt wat je met Kerstmis gaat koken, moet je echt even door de Kek Mama Weekmenu’s scrollen. Stuk voor stuk verrukkelijke gerechten die je zo in elkaar draait en, heel belangrijk, die je kinderen ook lekker vinden.

 

2. Hou het simpel

Willen we allemaal wel: koken à la Nigella Lawson. Alleen is Kerstmis misschien niet hét moment om voor dertig man een zesgangendiner klaar te maken met ingrediënten waarvan je het bestaan tot nu toe niet had vermoed. Maak het jezelf makkelijk en kies iets wat je al tig keer hebt gemaakt, aangezien een goeie pasta bolo echt een beter idee is dan een mislukte kwartel-vijgen-eekhoorntjesbrood-ragout. Ander idee: maak een dag van tevoren een ovenschotel, die je alleen nog maar hoeft op te warmen.

 

3. Wat handig

De kokendwaterkraan van Quooker vonden we al hartstikke handig. En nu is er de gloednieuwe Quooker FLEX, een kokendwaterkraan met soepele uittrekslang voor warm en koud water. Maakt het wassen van groenten en het schoonspoelen van borden stukken makkelijker. En het scheelt je zo weer een kwartier, want je hoeft niet te wachten tot je pan met water kookt. Veilig is-ie ook: dankzij de kokendwater-stop kan de kraan geen kokend water geven als de uittrekslang uitgetrokken is. Bovendien heeft de FLEX een kindveilige bedieningsknop. 

 

4. Wel zo makkelijk

Oke, je moet de rest van de week je woonkamer luchten, maar niets makkelijker dan gourmetten tijdens  kerst. Kan iedereen mooi z’n eigen biefstukje bakken en hoef jij niet te klooien met verschillende gerechten die tegelijkertijd klaar moeten zijn. Ook echt een hit bij kinderen.

 

5. Geen probleem

Lekker dan: sta je uren te ploeteren op je bladerdeegtaartjes, branden de randjes aan in de oven. Of je dacht dat je goed had gerekend, maar hebt maar voor zes personen soep gemaakt in plaats van voor de vijftien man aan tafel. Stress? Mwah, ze zullen niet van de honger omkomen als je de soep tot amuse bestempelt en in kleine kopjes serveert en ook niet als je de bladerdeegtaart in kleine stukjes snijdt en op een schaal legt. Fingerfood, hartstikke hip. Met een beetje creativiteit ben je de kookstress zo de baas.

 

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >