5 x compleet kerstmenu zonder koken

13.12.2016 12:58
kerst pizza gordijnen dicht Beeld: Getty Images

Stel: je bent moe, ziek, zwak, misselijk (of gewoon te moe) en je móet iets klaarmaken voor het kerstdiner met je schoonouders. Gedoe. Maar geen nood, met deze tips helpen wij je een hand op weg. Een ode aan de afhaalmaaltijd.

1. ‘Vers uit de keuken’ van AH

Ja, vers… vers… niet helemaal, maar wel bijna. De kant-en-klaarmaaltijden van ‘Vers uit de keuken’ zijn ontwikkeld met behulp van chef-kok Arjen Zeevenhooven, culinair journalist Lars Hamer en smaakexpert Marc Veltman. Zij hebben niet alleen kritisch gekeken naar de ingrediënten en de smaak van de gerechten, maar ook naar het vet-, zout- en suikergehalte. Je koopt geen kat in de zak, dus. En of je nu houdt van Italiaans, Hollands of Aziatisch: alles is kant-en-klaar te krijgen. Gooi de boel in een mooie schaal en hup, het lijkt of je zelf uren in de keuken hebt gestaan.

2. De plaatselijke traiteur

Vaak moet je wel íets dieper in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Want zeg eens eerlijk: wie wordt er nu niet blij van die symmetrische bolletjes rundvleessalade op een zilveren bord? Je laat er stokbrood, kalkoen uit de oven en een goede fles wijn bij serveren en je hoort niemand klagen.

3. Haak je gasten aan

Verdeel het maken van het voor-, hoofd-, en nagerecht over je gasten. Klinkt geniepig, maar eigenlijk is ’t juist erg leuk (en handig). Zwager heeft jaren door Azië gebackpackt en werkelijk alles geproefd wat los en vast zit. Mooi: maakt hij het hoofdgerecht. Schoonmoeder schept al tijden op over haar overheerlijke appeltaart: hét moment om de handjes te laten wapperen. Jij zorgt voor de gezelligheid, een feestelijk gedekte tafel en de drank, en klaar ben je.

4. Houd Groupon in de gaten

Ja echt: deze fijne site heeft door het hele land diverse acties rond kerst. Zo kan je voor drie keer niets een 4- of 5-gangen kerstmenu afhalen bij een traiteur, bestel je een flinke sushibox met korting of zet je gewoon een frietkraam voor je deur. Ook geinig.

5. Noodoplossing: ga uit eten

Het is wel een beetje een noodoplossing (want duur), maar het kan. Rond en tijdens de feestdagen smijten restaurants vaak met verschillende acties, waardoor het allemaal net iets betaalbaarder wordt. Oh, en een hele lekkere bijkomstigheid: je hoeft die verschrikkelijke afwas niet te doen.