afhaalkerst
Source
afhaalkerst
Beeld: Getty

Stel: je bent moe, ziek, zwak, misselijk (of gewoon te moe) en je móet iets klaarmaken voor het kerstdiner met je schoonouders. Gedoe. Maar geen nood, met deze tips helpen wij je een hand op weg. Een ode aan de afhaalmaaltijd.

1. 'Vers uit de keuken' van AH

Ja, vers... vers... niet helemaal, maar wel bijna. De kant-en-klaarmaaltijden van 'Vers uit de keuken' zijn ontwikkeld met behulp van chef-kok Arjen Zeevenhooven, culinair journalist Lars Hamer en smaakexpert Marc Veltman. Zij hebben niet alleen kritisch gekeken naar de ingrediënten en de smaak van de gerechten, maar ook naar het vet-, zout- en suikergehalte. Je koopt geen kat in de zak, dus. En of je nu houdt van Italiaans, Hollands of Aziatisch: alles is kant-en-klaar te krijgen. Gooi de boel in een mooie schaal en hup, het lijkt of je zelf uren in de keuken hebt gestaan.
 

2. De plaatselijke traiteur

Vaak moet je wel íets dieper in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Want zeg eens eerlijk: wie wordt er nu niet blij van die symmetrische bolletjes rundvleessalade op een zilveren bord? Je laat er stokbrood, kalkoen uit de oven en een goede fles wijn bij serveren en je hoort niemand klagen.
 

3. Haak je gasten aan

Verdeel het maken van het voor-, hoofd-, en nagerecht over je gasten. Klinkt geniepig, maar eigenlijk is 't juist erg leuk (en handig). Zwager heeft jaren door Azië gebackpackt en werkelijk alles geproefd wat los en vast zit. Mooi: maakt hij het hoofdgerecht. Schoonmoeder schept al tijden op over haar overheerlijke appeltaart: hét moment om de handjes te laten wapperen. Jij zorgt voor de gezelligheid, een feestelijk gedekte tafel en de drank, en klaar ben je.
 

4. Houd Groupon in de gaten

Ja echt: deze fijne site heeft door het hele land diverse acties rond kerst. Zo kan je voor drie keer niets een 4- of 5-gangen kerstmenu afhalen bij een traiteur, bestel je een flinke sushibox met korting of zet je gewoon een frietkraam voor je deur. Ook geinig.
 

5. Noodoplossing: ga uit eten

Het is wel een beetje een noodoplossing (want duur), maar het kan. Rond en tijdens de feestdagen smijten restaurants vaak met verschillende acties, waardoor het allemaal net iets betaalbaarder wordt. Oh, en een hele lekkere bijkomstigheid: je hoeft die verschrikkelijke afwas niet te doen.

 

Decemberstress? Bekijk ons hilarische filmpje of profiteer van onze geweldige abonnee-aanbieding:


Heel weinig saus of maar een klein portie: soms is de teleurstelling groot als je iets lekkers hebt besteld. Maar er zijn restaurants die het wel héél bont maken.

Kijk maar naar deze grappige foto's van Buzzfeed.

 

1. Caesar 'salad'

grappige foodfails

 

2. 'Cheese' burger

grappige foodfails

 

Lees ook:
Fotoserie: deze moeders kunnen nog wel een kooklesje gebruiken >

 

3. Lasagne?

grappige foodfails

 

4. 'Ei' sandwich

 

5. 'Mozzarella' sticks

 

6. 'Key' beef...?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >