Foutje: “Amir was heel blij met mijn jas, mama!’ zei Lennart’

06.03.2023 13:29
Dat ging ff mis jas weggeven Beeld: Getty Images

Elke maand vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Femke (35), moeder van Leonieke (11) en Lennart (9):

“De school van mijn kinderen vangt een aantal kinderen van vluchtelingen op. In de klas van Lennart zit een jongen, Amir, die alles heeft moeten achterlaten vanwege de oorlog. Lennarts meester had kort iets over Amirs achtergrond verteld en het verhaal had onze zoon erg aangegrepen.

Vooral in het begin kwam hij dagelijks thuis met vragen: wat zouden we doen met onze kat als wij moesten vluchten? Kon hij zijn Lego dan meenemen? Maar ook over Amir: hij droeg vaak oude en kapotte kleding, hadden zijn ouders nu geen centjes meer?

Lees ook – Met deze tips is besparen op kinderkleding een fluitje van een cent >

Kleding cadeau

Mijn man en ik legden het zo goed mogelijk uit op zijn eigen niveau. Ik stelde voor samen met Lennart te kijken of we wat mooie kledingstukken konden vinden die hem te klein waren, om die dan aan Amir te geven. Ze zitten in een schakelklas, Amir is een jaar jonger en een stuk fragieler dan mijn zoon, het scheelt een hele maat. Uiteraard wilde ik Amirs ouders niet voor het hoofd stoten, maar die waren alleen maar dankbaar voor deze geste. Tot zover prima.

Totdat Lennart vorige week jubelend thuis kwam van de bso: ‘Amir was heel blij met mijn jas, mama!’ Ik moest hard nadenken. Jas? We hadden de dag ervoor weer twee bigshoppers aan Amir geschonken met wat leuke sportsetjes, truien en spijkerbroeken. Ik kon me geen jas herinneren.

“Hij had bedacht dat Amir het vast lekker warm wilde hebben”

‘Welke, schat?’ informeerde ik. ‘Nou, die blauwe.’ Wat bleek? Lennart had zijn gloednieuwe winterjas weggegeven. Hij had die in zijn kast zien hangen, bedacht dat Amir het vast lekker warm wilde hebben en de jas ongezien in een van de tassen weten te stoppen. Dit was me iets te gortig: de prijskaartjes zaten er nog aan.

Ruilen

Er zat niks anders op dan diezelfde avond met Lennart naar Amir en zijn ouders te gaan. Ik kon wel door de grond zakken toen ik, weliswaar met een andere winterjas van Lennart als ruilmateriaal, zijn jas terug kwam vragen. Gelukkig reageerde Amirs moeder heel begripvol. Ze voelde zich al opgelaten en ook deze andere jas was meer dan welkom.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.