Waarom je je kind volgens experts nooit met winterjas in een autostoeltje moet zetten

11.01.2024 10:55
winterjas autostoeltje

In de winter is het logisch dat je jezelf én je kind lekker warm inpakt. Maar in de auto stappen met een dikke winterjas aan is niet zo verstandig, waarschuwen experts. Dat geldt ook voor je kind: zet ‘m zonder winterjas in het autostoeltje.

Uit een ‘crashtest’ van ADAC, het Duitse zusje van de ANWB, blijkt namelijk dat het enorm gevaarlijk is.

Ernstige verwondingen

De situatie werd getest door een kinderpop in dikke winterkleding in een autostoeltje te zetten. Daarna werd met 16 kilometer per uur een noodstop nagebootst. En dan blijkt die dikke winterjas van je kind dus hartstikke gevaarlijk. “Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam, snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden”, vertelt Markus van Tol van de ANWB tegen het AD.

Lees ook: 7x de meest gemaakte fouten met een kinderautostoel

Experts waarschuwen

Om gevaarlijke situaties te voorkomen waarschuwen ook de ANWB en Veilig Verkeer Nederland over het dragen van een winterjas in de auto. “We raden dan ook aan om je jas uit te doen of in ieder geval over de riem te trekken voordat je aan boord gaat. Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding”, aldus Van Tol.

Lees mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama.