Zweten tijdens je zwangerschap: zo zit dat

24.12.2020 13:22
zwangerschap zweten Beeld: Getty Images

Ben je zwanger en word je middenin de nacht plotseling zwetend wakker? Niet fijn, maar zweten tijdens je zwangerschap is normaal en kan geen kwaad. Hoe het komt, lees je hier.

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Zo kun je last krijgen van je huid, houd je misschien vocht vast of ontstaan er andere, typische zwangerschapskwaaltjes.

Sommige vrouwen transpireren extra veel. Ze hebben er vooral ’s nachts last van: ineens krijgen ze het ontzettend warm en gaan ze zweten. Heb je hier ook last van, maak je dan niet druk, want het hoort er (helaas) gewoon bij. Hoe het komt? Hieronder een aantal oorzaken:
 

Hormonen

Jawel, daar heb je ze weer. Omdat je hormonen tijdens je zwangerschap alle kanten op vliegen, kan het zijn dat het gedeelte in je hersenen dat je temperatuur regelt, een beetje in de war raakt. Ineens krijg je het dus heel warm of plotseling heel koud. Je lichaam gaat dan automatisch zweten, zodat je temperatuur weer op het juiste niveau komt.

Heb je ook opvliegers? Die komen vooral in het eerste en derde trimester voor. Je gezicht wordt dan ineens heel warm en rood en je gaat erg zweten, maar na een halve minuut zakt het weer.
 

Nog meer weten over je zwangerschap en baby?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Doorbloeding

Wist je dat je ongeveer anderhalve liter extra bloed aanmaakt als je zwanger bent? Tegelijkertijd worden je bloedvaten ook dunner, waardoor je lichaam beter doorbloedt raakt. Dat geldt ook voor je huid en je zweetklieren. Niet heel gek dus, dat je het sneller warm krijgt.
 

Lage bloedsuikerspiegel

Lang niet alle vrouwen hebben hier last van, maar het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap een wat lage bloedsuikerspiegel krijgt. Ook daardoor ga je meer zweten. Bovendien gaat je stofwisseling sneller en dat kan ook een oorzaak zijn.
 

Wat kun je eraan doen?

Het is vervelend, maar overmatig zweten kan gelukkig geen kwaad. Probeer in elk geval te slapen in kleding die goed ‘ademt’, bijvoorbeeld van katoen. Houd het zo luchtig mogelijk als je er veel last van hebt. Gebeurt het ook overdag? Wissel dan wat vaker van shirt.

Na je zwangerschap moeten je hormonen weer terug komen op hun oude niveau en dat heeft wat tijd nodig. Houd er dus rekening mee dat het zweten nog wel even kan aanhouden (zeker als je borstvoeding geeft).

Bron: Zwangerenportaal

 

Lees ook:
Dit moet je allemaal regelen tijdens je zwangerschap >