zwangerschap huid
Beeld: Pexels

Zwangere vrouwen strálen, zo wordt gezegd. Allemaal goed en aardig, maar je huid kan tijdens je zwangerschap ook voor minder prettige verrassingen zorgen. Gelukkig kun je er in de meeste gevallen gewoon wat aan doen.

Zwangerschapsmasker

Wat is het: Vooral in het tweede en derde trimester kun je last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’: dit zijn pigmentvlekken in je gezicht, veroorzaakt door hormonale schommelingen. Je gezicht maakt dan meer pigment aan, waardoor de vlekken ontstaan.

De oplossing: Om een zwangerschapsmasker te voorkomen vermijd je de zon. En áls je de zon in gaat, smeer je je in met een product met een hoge beschermingsfactor (dus factor 50 of hoger). Krijg je toch pigmentvlekken? Geen paniek, meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen een paar maanden na de bevalling.
 

Acne

Wat is het: Na je puberteit had je zelden meer een puistje, maar ineens heb je weer een hoofd vol acne. Watskeburt? Zwangerschapsacne komt vooral voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap – al biedt dat geen garantie, je kunt er ook langer door geplaagd worden. De puistjes ontstaan meestal op je gezicht, nek of decolleté. En wederom zijn hormonen de boosdoener: door het hormoon progesteron maken je talgklieren meer talg aan, waardoor de kliertjes sneller verstopt raken met de talg en dode huidcellen. Tadááá: net als in de brugklas schieten de puistjes tevoorschijn.

De oplossing: In de meeste gevallen verdwijnt de zwangerschapsacne in het tweede trimester vanzelf. Blijf je er toch last van houden, dan kun je er niet heel veel aan doen, behalve dan je huid goed schoonhouden en niet met vieze handen aan je gezicht zitten. Dus weersta de verleiding om de puistjes uit te knijpen.
 

Linea nigra

Wat is het: Hier heb je vaak niet eens echt ‘last’ van, maar het is wel een opvallende verandering van je huid. Eerst ontstaat er een witte lijn die van je navel tot het schaambeen loopt. Over het algemeen zie je deze lijn amper. Maar in het tweede trimester wordt deze lijn steeds donkerder van kleur, waardoor hij wel meer gaat opvallen.

De oplossing: De vraag is of je er wel iets aan wilt doen, het is niet echt een ‘probleem’. Bovendien kun je er weinig aan doen en verdwijnt de linea nigra binnen een paar maanden na de zwangerschap vanzelf.

 

Lees ook
Goed om te weten: alles over je gewicht tijdens de zwangerschap >

 

Zwangerschapsjeuk

Wat is het: Sommige vrouwen worden er he-le-maal krankjorum van tijdens de zwangerschap: de continue jeuk. Meestal beperkt de jeuk zich tot een bepaald lichaamsdeel: vaak de buik omdat je huid hier het meest uitrekt door de groei van je baby, of de borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook over je hele lijf jeuk krijgen.

De oplossing: Een droge huid zorgt voor nóg meer jeuk. Zorg dus voor een goed gehydrateerde huid en smeer je elke dag in met een vocht inbrengende lotion. Ook warmte veroorzaakt een kriebelende huid, dus kleed je niet te warm aan. Draag het liefst luchtige, katoenen kleding. En het is een grote uitdaging, maar probeer niet te veel te krabben. Daar krijg je namelijk nóg meer jeuk van.
 

Moedervlekken

Wat is het: Ineens valt het je op: die oude, vertrouwde moedervlek op je arm is ineens groter en donkerder geworden. Tijdens je zwangerschap kunnen moedervlekken dikker en donkerder worden, ook kunnen er ineens nieuwe moedervlekken ontstaan. Je tepelhof wordt ook iets donkerder van kleur en er ontstaan soms bultjes. Dit zijn de klieren van Montgomery. Hieruit komt een olieachtige vloeistof die jouw huid soepel houdt en uitdroging van je tepels voorkomt.

De oplossing: Hier kun je niets tegen doen. Maar hou veranderende moedervlekken goed in de gaten en ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt.
 

Striae

Wat is het: Een van de bekendste en beruchtste zwangerschapskwaaltjes: striae, oftewel: die witte strepen op je buik, rug of bovenbenen (maar meestal op de buik, want daar krijgt je huid het meest te verduren). Striae ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap in een rap tempo wordt uitgerekt. Hierdoor komen er onderhuidse scheuringen, die vervolgens als roodpaarse strepen zichtbaar worden op je buik.

De oplossing: Helaas is hier niet echt iets aan te doen. Sommige vrouwen krijgen er wel last van, anderen niet. Er wordt beweerd dat leeftijd een rol speelt: oudere moeders zouden er minder snel last van krijgen dan jongere moeders bij wie de huid nog strakker is (waardoor het sneller scheurt). Er zijn een hoop smeersels en oliën op de markt die beweren striae tegen te gaan, maar de werking daarvan is nog niet wetenschappelijk bewezen.
 

Rode uitslag

Wat is het: Zo’n 1 op de 250 zwangere vrouwen krijgt er last van: PUPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit komt meestal voor bij een eerste zwangerschap. Deze jeukende huiduitslag bestaat uit rode, op netelroos lijkende bultjes. Soms zie je ook blaasjes of ronde plekken. De uitslag begint vaak op de buik, rond de navel, en breidt zich dan uit over je billen, borsten en armen.

De oplossing: Een mentholgel of corticosteroïd crème kan verlichting bieden. In heel ernstige gevallen wordt een Prednison-kuur voorgeschreven. De uitslag en bijbehorende jeuk kan je tot waanzin drijven, maar gelukkig verdwijnt de uitslag vanzelf na de bevalling.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie bizarre nagels

Zie je jezelf al lopen met deze nagels? Niet altijd even eh... praktisch, maar deze bizarre nageltrends van Scary Mommy zijn wel heel grappig.

Vast geïnspireerd door Halloween

 

Of die leuke tandarts

 

Какая работа вам нравится больше ?1 or 2?

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Scherp

 

1 or 2?

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Zo kun je je kind natuurlijk nooit meer 'nee' verkopen

 

Lees ook:
Dit gebeurde er toen Jessica de nagels van haar zoontje lakte >

 

Zo lekker praktisch ook...

 

Who are you from Sailor Moon? сейлормун

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Tja...

 

Ear ? nails ?- ❤️ or ?? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Hoe verzin je het ?

 

Wacht even...

 

Beard nails to impress your men ? lol - YAY OR NAY? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

...het kan nog veel gekker

 

#boobnails

Een bericht gedeeld door Baking Queen (@sugarpie1970) op

 

...

 

@victoriassecret Diamond ?? bra - YES OR NOT ? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gratis-sport-apps

De nieuwjaarsvoornemens zijn ongetwijfeld nog een ver-van-je-bed-show, maar je kan ze maar alvast op je telefoon hebben staan, deze populaire sport-apps.

Nike Training Club

Een simpele hardloop-app, maar dan met leuke extra's. Je krijgt namelijk instructies van je trainer, kan zelf je favoriete nummers opzetten en alle work-outs worden beschreven in een instructievideo. In een paar klikken sla je je vorderingen op en dan als je heel goed je best doet, krijg je zelfs een applaus van je Facebookvolgers. Als je 'm koppelt aan je account, dan. Voor Android en iOS.

 

Sit Ups – Fitness Trainer

Ben je al blij als je vijf sit ups kunt doen zonder jezelf een hernia te bezorgen? Dan moet je deze app echt downloaden, want hij geeft elke dag aan hoeveel je moet trainen om jouw doel (honderd keer op en neer, bijvoorbeeld) te bereiken. Voor Android.

 

Lees ook
Plan maar vast wat vrije uurtjes in: met deze apps bespaar je zeeën van tijd >

 

7 Minute Workout for Women

Ga voor de 7 Minute Workout en neem elke dag even zeven minuten de tijd om wat calorieën te verbranden. Gewoon lekker thuis, zonder dag je naar de sportschool hoeft te tuffen. Voor Android en iOS

 

Runtastic Butt Trainer

Goed voor een strak achterste. Avatar Angie gidst jou door ruim 50 trainingsvideo’s. Geen zorgen: de moeilijkheidsgraad is aanpasbaar en je kunt specifiek op 'probleem' trainen. Voor Android en iOS

 

Daily Yoga

Hier vind je veertig yogafilmpjes, meer dan 300 houdingen én gratis achtergrondmuziek - hoef je alleen nog je matje uit te slaan. Voor Android en iOS.

 

Runkeeper

Ideaal, want deze app houdt je gemiddelde (hardloop)snelheid bij, vertelt hoeveel kilometer je hebt gelopen en je kunt ook nog intervaltrainingen doen. Na afloop deel je jouw resultaten met vrienden. Er is ook een betaalde versie waarmee je onder andere een trainingsschema kunt maken, maar ook met de gratis variant kom je al een heel eind. Voor Android en iOS.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >