zwangerschap huid
Beeld: Pexels

Zwangere vrouwen strálen, zo wordt gezegd. Allemaal goed en aardig, maar je huid kan tijdens je zwangerschap ook voor minder prettige verrassingen zorgen. Gelukkig kun je er in de meeste gevallen gewoon wat aan doen.

Zwangerschapsmasker

Wat is het: Vooral in het tweede en derde trimester kun je last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’: dit zijn pigmentvlekken in je gezicht, veroorzaakt door hormonale schommelingen. Je gezicht maakt dan meer pigment aan, waardoor de vlekken ontstaan.

De oplossing: Om een zwangerschapsmasker te voorkomen vermijd je de zon. En áls je de zon in gaat, smeer je je in met een product met een hoge beschermingsfactor (dus factor 50 of hoger). Krijg je toch pigmentvlekken? Geen paniek, meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen een paar maanden na de bevalling.
 

Acne

Wat is het: Na je puberteit had je zelden meer een puistje, maar ineens heb je weer een hoofd vol acne. Watskeburt? Zwangerschapsacne komt vooral voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap – al biedt dat geen garantie, je kunt er ook langer door geplaagd worden. De puistjes ontstaan meestal op je gezicht, nek of decolleté. En wederom zijn hormonen de boosdoener: door het hormoon progesteron maken je talgklieren meer talg aan, waardoor de kliertjes sneller verstopt raken met de talg en dode huidcellen. Tadááá: net als in de brugklas schieten de puistjes tevoorschijn.

De oplossing: In de meeste gevallen verdwijnt de zwangerschapsacne in het tweede trimester vanzelf. Blijf je er toch last van houden, dan kun je er niet heel veel aan doen, behalve dan je huid goed schoonhouden en niet met vieze handen aan je gezicht zitten. Dus weersta de verleiding om de puistjes uit te knijpen.
 

Linea nigra

Wat is het: Hier heb je vaak niet eens echt ‘last’ van, maar het is wel een opvallende verandering van je huid. Eerst ontstaat er een witte lijn die van je navel tot het schaambeen loopt. Over het algemeen zie je deze lijn amper. Maar in het tweede trimester wordt deze lijn steeds donkerder van kleur, waardoor hij wel meer gaat opvallen.

De oplossing: De vraag is of je er wel iets aan wilt doen, het is niet echt een ‘probleem’. Bovendien kun je er weinig aan doen en verdwijnt de linea nigra binnen een paar maanden na de zwangerschap vanzelf.

 

Lees ook
Goed om te weten: alles over je gewicht tijdens de zwangerschap >

 

Zwangerschapsjeuk

Wat is het: Sommige vrouwen worden er he-le-maal krankjorum van tijdens de zwangerschap: de continue jeuk. Meestal beperkt de jeuk zich tot een bepaald lichaamsdeel: vaak de buik omdat je huid hier het meest uitrekt door de groei van je baby, of de borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook over je hele lijf jeuk krijgen.

De oplossing: Een droge huid zorgt voor nóg meer jeuk. Zorg dus voor een goed gehydrateerde huid en smeer je elke dag in met een vocht inbrengende lotion. Ook warmte veroorzaakt een kriebelende huid, dus kleed je niet te warm aan. Draag het liefst luchtige, katoenen kleding. En het is een grote uitdaging, maar probeer niet te veel te krabben. Daar krijg je namelijk nóg meer jeuk van.
 

Moedervlekken

Wat is het: Ineens valt het je op: die oude, vertrouwde moedervlek op je arm is ineens groter en donkerder geworden. Tijdens je zwangerschap kunnen moedervlekken dikker en donkerder worden, ook kunnen er ineens nieuwe moedervlekken ontstaan. Je tepelhof wordt ook iets donkerder van kleur en er ontstaan soms bultjes. Dit zijn de klieren van Montgomery. Hieruit komt een olieachtige vloeistof die jouw huid soepel houdt en uitdroging van je tepels voorkomt.

De oplossing: Hier kun je niets tegen doen. Maar hou veranderende moedervlekken goed in de gaten en ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt.
 

Striae

Wat is het: Een van de bekendste en beruchtste zwangerschapskwaaltjes: striae, oftewel: die witte strepen op je buik, rug of bovenbenen (maar meestal op de buik, want daar krijgt je huid het meest te verduren). Striae ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap in een rap tempo wordt uitgerekt. Hierdoor komen er onderhuidse scheuringen, die vervolgens als roodpaarse strepen zichtbaar worden op je buik.

De oplossing: Helaas is hier niet echt iets aan te doen. Sommige vrouwen krijgen er wel last van, anderen niet. Er wordt beweerd dat leeftijd een rol speelt: oudere moeders zouden er minder snel last van krijgen dan jongere moeders bij wie de huid nog strakker is (waardoor het sneller scheurt). Er zijn een hoop smeersels en oliën op de markt die beweren striae tegen te gaan, maar de werking daarvan is nog niet wetenschappelijk bewezen.
 

Rode uitslag

Wat is het: Zo’n 1 op de 250 zwangere vrouwen krijgt er last van: PUPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit komt meestal voor bij een eerste zwangerschap. Deze jeukende huiduitslag bestaat uit rode, op netelroos lijkende bultjes. Soms zie je ook blaasjes of ronde plekken. De uitslag begint vaak op de buik, rond de navel, en breidt zich dan uit over je billen, borsten en armen.

De oplossing: Een mentholgel of corticosteroïd crème kan verlichting bieden. In heel ernstige gevallen wordt een Prednison-kuur voorgeschreven. De uitslag en bijbehorende jeuk kan je tot waanzin drijven, maar gelukkig verdwijnt de uitslag vanzelf na de bevalling.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie bizarre nagels

Zie je jezelf al lopen met deze nagels? Niet altijd even eh... praktisch, maar deze bizarre nageltrends van Scary Mommy zijn wel heel grappig.

Vast geïnspireerd door Halloween

 

Of die leuke tandarts

 

Какая работа вам нравится больше ?1 or 2?

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Scherp

 

1 or 2?

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Zo kun je je kind natuurlijk nooit meer 'nee' verkopen

 

Lees ook:
Dit gebeurde er toen Jessica de nagels van haar zoontje lakte >

 

Zo lekker praktisch ook...

 

Who are you from Sailor Moon? сейлормун

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Tja...

 

Ear 👂 nails 😜- ❤️ or 👎? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

Hoe verzin je het ?

 

Wacht even...

 

Beard nails to impress your men 🤣 lol - YAY OR NAY? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

...het kan nog veel gekker

 

#boobnails

Een bericht gedeeld door Baking Queen (@sugarpie1970) op

 

...

 

@victoriassecret Diamond 💍💎 bra - YES OR NOT ? video by @edo_movs

Een bericht gedeeld door Nail Sunny (@nail_sunny) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

the-gift-suite-bners

Superlekker ontbijten in een chique hotel en daarna een duik nemen in mooie nieuwe producten. De BN-er moeders genoten van The Gift Suite Mother’s Day van Friends of the Brands. En Kek Mama was erbij.

Wat zijn de tafels prachtig gedekt in het spiksplinternieuwe en bloedmooie hotel Kimpton de Witt vlakbij Amsterdam Centraal. Laat dat maar aan Friends of the Brands over, die weten als geen ander een luxe aankleding te combineren met het in contact brengen van leuke vrouwen met mooie merken. Zo hangt de nieuwe collectie van Josh Veldhuizen al uitgestald in de rekken. En dan arriveren zo’n vijfentwintig leuke moeders zoals presentatrice Kim-Lian van der Meij, zangeres Sharon Doorson, Pauline Wingelaar (nu op de cover van Kek Mama!) en radio-DJ Saskia Weerstand. Ook SBS-presentatrice Airen Mylene is er, nog geen twee maanden geleden bevallen en nu alweer sprankelend en prachtig als altijd.

 

Emotioneel verhaal

Tijdens het ontbijt krijgt wie wil (en dat zijn er veel) een massage van Het Massagehuys. Het gaat allemaal om verwend worden. Om die reden hebben alle moeders een cadeau meegenomen voor de ‘community mothers’ die Orange Babies mogelijk maken, het goede doel dat door Friends of the Brands wordt ondersteund. Tijdens het verhaal van oprichter Baba Sylla houdt niet iedereen het droog. De combinatie zwangerschapshormonen en zijn emotionele verhaal over moeders met hiv in Senegal… Baba Sylla: ‘Het is eigenlijk makkelijk het verschil te maken. Voor 50 euro aan medicijnen is een baby al gered en wordt zonder hiv geboren. De community mothers zorgen naast hun eigen kinderen elke dag voor vijfentwintig weeskinderen.’

 

Geen crop top, want zwanger

Josh Veldhuizen – toevallig vroeger stagiaire bij Orange Babies – laat haar nieuwe sportcollectie zien en vertelt geestig over de shoot daarvan. Zij zwaar misselijk door de prille zwangerschap, waarvan niemand van haar collega’s nog wist. En hoe ze tijdens die shoot onder het showen van een crop top uit wist te komen. Na zeven jaar heeft ze een indrukwekkende staat van dienst als onderneemster. Ze mijmert er al over hoe dat moet als de baby er straks is, dat wordt een hoop geregel maar: ze heeft er zin in.

 

Natuurlijke vitamines zonder gek smaakje

Na de american pancakes, fruitsalade en gekookte eitjes met zalm vertrekt iedereen naar de Penthouse Suite. Trijnie Vlietstra van Laveen wacht ons al op. Ze zijn terecht trots op de nominaties voor de Baby Innovation Award en de Green Award voor hun Laveen Olive Drops: vitamine D en K op natuurlijke basis. Geen gek smaakje, geen suiker. Ook fijn: ze hebben voor oudere kinderen natuurlijke vitaminepillen. Verderop ligt op de bank zwemster Maud van der Meer om de Babywatcher uit te proberen. Een thuisecho die je kunt huren, puur voor de fun.

 

Bakfiets op turbo

De mannen van Urban Arrow showen hun supersonische bakfiets waar vier kinderen inpassen. Lichtgewicht en met motor zodat je altijd goed vooruit komt. Oftewel: ‘Je zet ’m lekker in turbo en dan voelt het alsof twee handen in je rug duwen.’ Wat-ie kost? Jehudi van de Brug van Urban Arrow: ‘Hij is er vanaf 4250 euro en wordt vaak aangeschaft als alternatief voor een tweede auto.’

 

Gloednieuwe luierrugzak van leer

Bij babymerk Jollein vergapen we ons aan hun nieuwe kledingcollectie. We kenden ze al van de mooie zachte dekentjes en hydrofieldoeken, maar nu hebben ze ook een kledinglijn. Net zo mooi en net zo zacht. We vallen voor de nieuwe Speckled slaapzakken, verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ook enthousiast worden we van de nieuwe rugzak van Cowboysbag in zwart en grijs. Die – heel slim – ook te gebruiken is als luiertas en zo aan de kinderwagen kan worden gekoppeld.

 

Dierproefvrij

Als laatste worden we gepamperd bij beautymerk XIP, de afkorting van Extremely Important Person (zo horen we het graag). Twaalf producten hebben ze en ze zijn helemaal gericht op combineren: de blush kan bijvoorbeeld als oogschaduw worden gebruikt en de concealer ook als highlighter. Het mooie is: alle producten zijn dierproefvrij, houden we van. Met allemaal een mooie roos van Bloement en volop indrukken dalen we weer af naar de prachtige lobby. Bijgekletst en veel lol gehad, lekker hoor, zo’n pre-moederdag met topverwennerij...

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >