De ene zwangere vrouw heeft een stralende huid, de ander krijgt last van puistjes. Dat laatste noem je zwangerschapsacné en bijna de helft van alle zwangere vrouwen heeft er last van.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap gaan je hormonen flink met je aan de haal. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je talgklieren in de huid meer talg produceren. Als de talg zich mengt met dode huidcellen en je poriën sneller verstopt raken, krijg je last van acné. De bacteriën in je poriën hopen zich op en zorgen ervoor dat de huid ontstoken raakt en dat je puistjes krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je er aan doen?
Zwangerschapsacné is niet prettig en het kan je onzeker maken. Je bent misschien geneigd om de puistjes uit te knijpen, maar dat is niet verstandig. Op die manier maak je de ontsteking alleen maar erger. Make-up gebruiken om je puistjes minder op te laten vallen, is ook geen goed idee. Daarmee verstop je de poriën en kunnen de puistjes juist nog erger worden.
Wat dan wel? Zorg er voor dat je je huid vrij laat ademen. Het beste kun je wachten tot de puistjes vanzelf minder worden. De meeste vrouwen hebben er vooral last van in het eerste trimester.
Lees verder onder de advertentie
Heb je er veel last van en wil je er toch iets aan doen, dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Veel medicatie is niet geschikt omdat die in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op geboorteafwijkingen, maar er bestaat wel een vorm van antibiotica die je veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.
Hoelang houd je klachten?
Dit verschilt natuurlijk per vrouw, maar zoals gezegd hebben de meeste vrouwen er voornamelijk last van in het eerste trimester. In het tweede trimester wordt de huid vaak wat rustiger en verdwijnen de klachten. Is dat niet zo? Geen zorgen: nog even doorbijten, want na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsacné weer.
Hier lees je wat er nog meer kan veranderen met je huid als je zwanger bent.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.