Tekla (38) heeft drie kinderen van 11, 6 en 3 jaar. Ze gelooft er sterk in dat kinderen horen te worstelen met hun emoties en dat ze hier prima zelf uit kunnen komen. ‘Ik geloof dat het ze weerbaarder maakt, dus een driftbui van mijn peuter in de supermarkt laat ik gewoon gebeuren. Ik neem een neutrale houding aan en wacht tot het over gaat.’
Lees verder onder de advertentie
‘Ik weet echt wel dat dit niet is hoe de meeste mensen omgaan met de driftbuien van hun kinderen. Ik eerder ook niet. Toen mijn oudste nog een peuter was, pakte ik het ook geheel anders aan. Ik heb geprobeerd hem te leren om te gaan met zijn emoties. Te zeggen dat ik zie dat hij boos is en dat die emotie er mag zijn (zoals ik las op het NJI), ook al is er niet altijd een reden om boos te zijn. Ook heb ik hem vermanend toegesproken als hij zich in een publieke ruimte theatraal ter aarde stortte, om vervolgens een kwartier lang te krijsen alsof iemand zijn teennagels uittrok. Maar dat hielp niet. Weglopen gaf ook niet het gewenste resultaat, dus ik heb het bij mijn tweede leg over een andere boeg gegooid.’
‘Kinderen zijn sterker dan je denkt. Ze kunnen nog niet altijd onder woorden brengen wat ze ervaren, daarom gillen ze soms ook zo, maar probeer het eens: laat de driftbui passeren en doe niets. Loop niet weg, word zelf niet gefrustreerd en blijf zo neutraal mogelijk, zodat je kind vol vertrouwen door zijn of haar emoties kan worstelen.’
Lees verder onder de advertentie
Veilig flippen
In het begin heb je erg veel geduld nodig, maar na verloop van tijd zal je merken dat je kindje sneller uit een driftbui komt. Doordat je erbij blijft, voelt je peuter zich nog steeds veilig. Het voelde voor mij een beetje onnatuurlijk in het begin, en gênant in bijvoorbeeld de supermarkt of op het schoolplein, maar je went eraan. Ik ben geen expert, maar kan deze aanpak aan iedereen aanraden. Meestal vraag ik na zo’n bui of hij zich nu beter voelt. Je zal je verbazen over de antwoorden die ik hier soms op krijg. Laatst zei hij met een zucht: ‘Ja, nu ben ik opgelucht. Dankje mama.’ Dan glim ik van trots.’
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.