‘Is een tweede leg egoïstisch?’

07.02.2023 06:41
ovulatietesten

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Sylvia (40) is moeder van Malou (17). Ze woont samen met Marlon (36).

“Mijn eerste zwangerschap was niet gepland. Een ongelukje na een wilde nacht en de vader maakte het direct duidelijk: hij was niet van plan een aandeel te nemen in de opvoeding. Betalen zou hij wel, en daarmee was voor mij de kous af.

Samen tegen de wereld

Malou en ik leefden als een soort Gillmore Girls, dolgelukkig met z’n tweeën en meer dan misschien goed is als vriendinnen, in plaats van moeder en dochter. Natuurlijk had ik weleens een scharrel, maar nooit iets serieus. Malou kreeg er in elk geval nooit iets van mee.

Tot Marlon vier jaar geleden onbedoeld bleef plakken. Wat een avontuurtje had moeten zijn, bleek vrijwel direct meer: we wilden niet meer zonder elkaar. Pas na een jaar stelde ik hem voor aan Malou. Die ontving hem met open armen, en sinds anderhalf jaar wonen we samen. Alles is pais en vree, maar één onderwerp durven we niet aan te kaarten bij mijn dochter: onze kinderwens.

Lees ook – ‘Mijn vriend wil dolgraag vader worden, maar ik twijfel over een tweede leg’ >

Gezinsdynamiek

Hoewel ik denk dat Malou het enig zou vinden, een broertje of zusje, voel ik me schuldig onder de wetenschap dat een baby de gezinsdynamiek totaal zal veranderen. Altijd draaide alles om Malou, ook toen Marlon al bij ons woonde. Het was zij en ik, en niemand anders. Een baby ís iemand anders. Het voelt daardoor alsof ik voor een ander kies, en mijn dochter deels afwijs door het onderwerp alleen al bespreekbaar te maken.

“Het voelt alsof ik voor een ander kies, en mijn dochter deels afwijs”

Ze is al zeventien, en zelfstandig. Voor hetzelfde geld woont ze niet eens meer thuis als de baby geboren wordt – mits een zwangerschap ons gegeven is, want ik ben de jongste niet meer. Toch twijfel ik: is een tweede leg – of alleen al het denken daaraan – egoïstisch naar mijn dochter?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.