Je kind helpen met z’n huiswerk: doen we graag, als dat goede resultaten oplevert. Maar dat het ook averechts kan werken, ondervond blogger Wendy Wisner. Ze besloot het heel anders aan te pakken.
Lees verder onder de advertentie
‘Toen mijn zoon zijn schrift door de kamer gooide, wist ik dat ik mijn tactiek moest veranderen’, schrijft ze op Scary Mommy.
Bemoeial
‘Ik bestudeerde altijd ieder werkblad en project dat mijn zoon mee naar huis nam’, vertelt Wendy. ‘Ik vroeg of hij hulp nodig had en keek zijn huiswerk na om er zeker van te zijn dat het perfect was.’ Op de basisschool werkte dat, maar daarna niet meer. ‘Mijn voortdurende betrokkenheid veranderde in zeuren en bemoeienis. Mijn aanwezigheid was allesbehalve bevorderlijk, hij kreeg steeds meer stress van zijn huiswerk.’
Op een dag raakt haar zoon zelfs zo gefrustreerd, dat hij zijn schrift door de kamer gooide. Wendy: ‘Hij riep: ‘IK KAN HET NIET’. En toen besloot ik uit wanhoop mijn tactiek volledig te veranderen. ‘Doe het dan niet’, zei ik. ‘Ik dacht: het maakt niet uit of hij z’n huiswerk vanavond wel of niet doet. Als het hem zoveel stress bezorgt, is het het niet waard. En de leraar zal deze ene keer wel door z’n vingers zien.’
Lees verder onder de advertentie
‘Geef ze zelf verantwoordelijkheid’
Wendy vreesde wel dat haar zoon het vaker zou laten afweten. Maar tot haar verbazing gebeurde het tegenovergestelde. ‘Hij pakte zijn huiswerk uit zichzelf weer op, zonder mijn hulp.’ Een Finse studie laat zien dat teveel ouderlijke inmenging bijna altijd averechts werkt. Laat je het je kind zelf doen, dan heeft hij het gevoel dat hij in zijn vaardigheden en capaciteiten wordt geloofd. Wendy realiseert zich dat ook: ‘Er zijn nog steeds dagen dat ik roep dat mijn zoons hun huiswerk moeten doen. Maar steeds vaker laat ik het los en leg ik de verantwoordelijkheid bij henzelf. Ik zeg dat ik ze help als ze dat willen, maar of en wanneer ze het doen, is aan hen. En dat werkt: met deze aanpak wordt het huiswerk vaker wel dan niet gedaan. Ik moet echt wat meer vertrouwen in mijn kinderen hebben.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.