Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.
Lees verder onder de advertentie
Simone (37) woont samen met Hein (38). Samen zijn ze ouders van Timo (8), Mayke (6) en Liv (3).
“Natuurlijk snapte ik Hein, toen hij na de zoveelste escalatie met zijn ouders een jaar geleden het contact wilde verbreken. Zijn leven lang stelden ze torenhoge eisen aan hem, en projecteerden al hun eigen tekortkomingen op hun zoon. Het niveau van zijn studie was niet hoog genoeg, zijn baan betaalde niet voldoende. Ons huis was te standaard en zelfs ik moest het ontgelden; had hij echt geen meisje uit een betere ‘klasse’ kunnen vinden?
Lees verder onder de advertentie
De pijn van anderen
Ik nam hun oordelen nooit zo serieus, ik zag waar ze vandaan kwamen. Dat hun zelfbeeld laag was en ze zich teleurgesteld voelden door het leven. Zelf had ik al een tijd geen ouders meer toen ik Hein ontmoette, die kwamen om het leven toen ik pas negentien was. De jarenlange therapie die volgde, zorgde ervoor dat ik leerde om de pijn van anderen bij die anderen te laten, en vooral niet van mezelf te maken.
“Ik stelde een eis aan de breuk met zijn ouders: onze kinderen mochten er niet onder lijden”
Lees verder onder de advertentie
Het bij tijd en wijle onmogelijke gedrag van de enige grootouders van mijn kinderen, had niets met Hein of ons te maken, dat was hun eigen pijn. Maar de grootsheid om dat te overzien, kun je niet van een ander verlangen. En zo liet ik het gebeuren dat Teun de banden met zijn ouders doorknipte. Wel stelde ik er een eis aan: onze kinderen mochten er niet onder lijden. Voor hen waren Heins ouders een lieve, betrokken opa en oma. Zij stonden buiten dit conflict.
Hein ontplofte toen ik mijn eis op tafel legde. Het waren zijn ouders, daar had ik niets over te zeggen, stelde hij. Dat vond ik niet. Nu we kinderen hadden waren onze families versmolten, en er was geen alternatief, met mijn ouders goed en wel onder de groene zoden. Ik was bereid mijn eigen contact met zijn ouders op een laag pitje te zetten, maar daar trok ik dan ook de grens.
“Hij ontplofte toen ik mijn eis op tafel legde. Het waren zijn ouders, daar had ik niets over te zeggen”
Lees verder onder de advertentie
Tot op de dag van vandaag heb ik voet bij stuk gehouden. Het lukt me het onderwerp te omzeilen wanneer de kinderen en ik zijn ouders zien, maar thuis gaat het er minder gemoedelijk aan toe. Hein neemt me kwalijk dat ik in zijn ogen geen partij kies.
De grap is, dat doe ik wel: ik kies voor onze kinderen. Ik laat familiepatronen uit het verleden niet op hun schouders rusten, ik geef mijn kinderen een schone lei om hun familiesysteem opnieuw op te bouwen. Ik kan alleen maar hopen dat mijn vriend dat ooit inziet, en de vrijheid die mijn stellingname hen geeft omarmt.”
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.