Bij blogger Jamie Agins Lincow thuis is ‘de dood’ geen taboe. Integendeel zelfs. ‘Door er open over te zijn, leren mijn kinderen beter met hun emoties omgaan’ schrijft ze op Scary Mommy.
Lees verder onder de advertentie
‘Niet vanzelfsprekend’
Jamies zoons hadden hun overgrootoma nog lange tijd in hun leven. ‘Toen ze 90 werd, wist ik dat ze haar aanwezigheid niet als vanzelfsprekend moesten zien. Ik zei ze vaak dat ze haar moesten bellen, op bezoek moesten gaan en lief voor haar moesten zijn, omdat zij op een dag ook zou komen te overlijden.’ Op zulke momenten deinsden de jongens nooit terug voor een gesprek over de dood: ze stelden tig vragen over de hemel en het hiernamaals. ‘Ik heb elke vraag beantwoord en ze gerustgesteld – dat niemand alleen is als ze doodgaan.’ Twee jaar later overleed Jamies oma op 92-jarige leeftijd.
‘Mijn man en ik kozen er bewust voor om vlak voor haar overlijden nog met de jongens (toen 9, 6 en 4 jaar) langs te gaan’, vervolgt ze. ‘En hoewel ze er niet meer uitzag als de vrouw die ze was, herkende ze onze kinderen nog en bood ze nog steeds snoep aan, zoals altijd. Mijn zoons hielden haar hand vast, maakten foto’s en knuffelden haar vaarwel. Ze waren zich volledig bewust van het feit dat dit de laatste keer was.’
Lees verder onder de advertentie
‘Beschermen’
Door openlijk over de dood te praten, leren haar kinderen met hun emoties en verdriet omgaan, denkt Jamie. ‘Ik streef ernaar om ze te beschermen tegen negativiteit en kwaad in de wereld, maar de dood moeten we accepteren.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…