Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: angst voor de dood.

De moeder van het beste vriendinnetje van mijn achtjarige dochter is onlangs overleden aan een ongeneeslijke ziekte. Mijn dochter heeft is nu bang dat mij ook iets overkomt. ’s Nachts heeft ze nachtmerries, overdag slingert ze zich als een liaan om me heen. Hoe kan ik haar geruststellen?

Dat moeders kunnen doodgaan is het engste wat kinderen zich kunnen voorstellen. U kunt haar niet beloven dat het u niet gebeurt, ze ziet van nabij dat het mogelijk is. Wel kunt u haar zeggen dat de kans heel klein is. De statistieken wijzen uit dat moeders gemiddeld tachtig jaar worden. Er zijn goede kinderboeken over het onderwerp, zoals Papa, hoor je me? van Tamara Bos en Annemarie van Haeringen of Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve.

 

Advies van tante Els

Als uw dochter overstuur blijft, zou een gesprekje met een kinderpsycholoog kunnen helpen. Een buitenstaander die geen onderdeel van het probleem is, zoals u dat wel bent. Het zoontje van tante Els had als zesjarige wolven in zijn kamertje wonen. Die dreigden dat ze mama zouden opeten als hij haar dit geheim verklapte. Uiteindelijk vertelde hij het toch, doodsbang dat de wolven het zouden horen. Els wendde zich tot een therapeute. “Ik ken een mevrouw die alles over wolven weet”, zei ze tegen haar zoon. “Die gaat jou helpen, is dat niet fijn?” Na drie gesprekken waren de wolven verdwenen. (Of eigenlijk: drie pingpongsessies. De psychologe behandelde haar klantjes terwijl ze met ze tafeltenniste. Het was echt een leuke.)

Sla uw arm vaak om uw dochters vriendinnetje heen. Wij wensen haar ontzettend veel liefs en sterkte.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >