Ook nu haar kinderen ouder en steeds zelfstandiger worden, durft moeder en blogger Chaunie Brusie niet naar het toilet te gaan met de deur op slot. Dat kiertje, daar komt ze niet meer vanaf.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik ben er zo aan gewend geraakt, en oude gewoontes raak je niet snel kwijt’, schrijft ze op Babble.
Geen excuus
Toen haar man laatst klaagde dat de badkamerdeur open stond, ging Chaunie bij zichzelf te raden: waarom ging ze eigenlijk nog steeds naar het toilet met de deur op een kier? ‘Eigenlijk heb ik geen excuus meer’, zegt ze. ‘We hebben vier kinderen en onze jongste is nu vier jaar oud. Hij is prima in staat om het huis niet af te laten branden als ik even twee minuten op het toilet zit. Maar de deur openlaten… ik ben het inmiddels zo gewend.’
Toen Chaunie haar eerste kind kreeg, hield ze de deur van de badkamer wagenwijd open als ze ging douchen. ‘Ik wilde mijn dochter in het zicht hebben, voor het geval dat.’ Anderhalf jaar later kwam haar tweede kind en weer anderhalf jaar later de derde. ‘Toen had ik twee keuzes: of nooit meer naar het toilet gaan, of de deur altijd openlaten zodat ik drie kinderen in de gaten kon houden.’ Het werd het laatste. ‘Na onze vierde heb ik zelfs een mand met speelgoed in de badkamer gezet. Ideaal: de kinderen vermaakten zichzelf en ik kon even rustig zitten én ze in de gaten houden.’
Lees verder onder de advertentie
‘Ik ben niet meer nodig’
Dat haar man de deur dicht wil hebben nu de kinderen ouder worden, begrijpt Chaunie heel goed. ‘Maar of ik dat ga doen? Oude gewoontes verdwijnen niet zo snel. En misschien heb ik stiekem ook wel moeite om te accepteren dat ik niet langer elke minuut nodig ben.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.